Savukārt ar pārgriezta tomāta pusi maizi berzē tik ilgi, kamēr rokās paliek tikai miziņas. Šo tomātīgo uzkodu var ēst tāpat vien, viegli apskalot ar olīveļļu un pārkaisot ar pipariem un sāli. Bet tā var kalpot arī kā pamats kam komplicētākam. Piemēram, tai var virsū kraut šķiņķus un sierus. Siekalas saskrien mutē, iedomājoties Serrano šķiņķa šķēli (jā, man labāk garšo spāņi, nevis itāļi), ko klāj pūkaini mīksts mocarellas aplītis un kraukšķīgas rukolas lapiņas. Tikpat labi šī tomātmaize saderēs ar olīvām, grilētu papriku vai baklažānu, kā arī anšoviem.
Brusketas dzimtene ir Itālija, nākamā tomātmaize varētu būt atceļojusi no Francijas. Atkausē gatavas kārtainās mīklas četrstūrus, pārziež tos ar sakultu olu un cep, kamēr zeltaini brūni. Pēc tam tos viegli atdzesē un pārziež ar mājas sieru un kapātu pētersīļu - bazilika masu, kam virsū liek lielas sulīga tomāta šķēles. Lai uzliktā masa neslīdētu nost, pirms apcepšanas mīklas četrstūriem veic iegriezumus (mīklu nepārgriežot) aptuveni 2 cm no malām. Tas nodrošina tādu kā nelielu iedobi četrstūra viducī.
Pavisam šika tomātmaize vai drīzāk tomātkūka sanāks, ja to pašu mājas sieru (der arī pilnpiena biezpiens ar krējumu) un tomātu šķēles liksi virsū izceptam sāļās smilšu mīklas ritulim (mīklai pirms cepšanas var pievienot 50 g rīvēta cietā siera, piemēram, parmezāna vai spēcīga Čederas siera).
Tāpat kā ar maizēm, arī ar salātiem viss ir pagalam vienkārši. Pats minimums ir tomāts + sīpols, vislabāk, ja sarkanais vai šalotes. Ja tam vēl pievienosi krējumu - sanāks labu labā nemirstīgā klasika (manuprāt, te trūkst tikai mazsālītu gurķu).
Ja pievienosi labu balzametiķi un olīveļļu - sanāks ideāla piedeva grilētai gaļai.
Ja tomātam pievienosi avokado un pārslacīsi to ar laima sulas, olīveļļas un kapāta koriandra mērci - sanāks salsa tortiljām (tiem, kas nebaidās asuma, iesaku pievienot arī vismaz pusi svaiga čili pipara).
Ja tomātam pievienosi gatavu kuskusu, daudz sakapāta pētersīļa un citronsulas un olīveļļas mērci, sanāks improvizēti tabulē salāti (tabouleh, oriģinālā izmanto bulguru, nevis kuskusu). Lai salāti nepārvērstos zupā, tomātiem izgriež sēklas. Un to dara šādi: pārgriež tomātu horizontāli uz pusēm un ar roku izspiež sēklas.
Ja tomātam pievienosi lapu salātus un drupanu kazas sieru vai fetu - sanāks ideāli ātrie salāti.