Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sola rīkoties, lai novērstu putnu nāvi

Ornitologi atkārtoti pārliecinājušies, ka uz Gustava Zemgala gatves Vairogu pārvada Rīgā masveidā iet bojā putni, turklāt situācija draud pasliktināties rudens migrācijas laikā. Rīgas dome sola apspriesties ar ornitologiem nākamajā nedēļā un tad domāt, kā rīkoties. Lai gan par putnu bojāeju šajā vietā zināms jau nepilnu gadu, līdz šim tā neesot varējusi situāciju uzlabot.

Pirmo reizi ornitologi vērsa uzmanību uz šo problēmu pagājušā gada novembrī, kad, pārbaudot Vairogu pārvadu, konstatēja, ka tā stiklotajās sienās ietriecas un iet bojā putni. Reaģējot uz to, Rīgas domes Satiksmes departaments (RDSD) aplīmēja šo sienu ar putnu siluetiem, iztērējot šim nolūkam 600 latu, Dienai pastāstīja RDSD pārstāve Ilze Dišlere. Taču gaidītā efekta nav. Jūlijā un augustā atkal pārbaudot Gustava Zemgala gatves Vairoga pārvada posmus pie Gaujas un Varoņu ielas, tika atrasti 46 putnu līķi no 18 sugām, Dienai pastāstīja ornitologs amatieris Vladimirs Smislovs. Visbiežāk nositušies dižraibie dzeņi un melnie meža strazdi. Ņemot vērā to, ka tūliņ sāksies putnu masveida rudens migrācija, bojāgājušo skaits varētu strauji pieaugt, uzskata V. Smislovs, tāpēc būtu nepieciešams steidzami aplīmēt šo stikloto sienu ar necaurspīdīgu plēvi.

Šā gada 19. martā Rīgas dome piešķīra 2981 latu, lai eksperimentālā kārtā aplīmētu daļu no sienas, atrodot labāko šo problēmas risinājumu, taču tas vēl nav izdarīts. Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš paskaidroja, ka, ņemot vērā ornitologu ieteikumu aplīmēt Vairoga pārvada stikloto sienu ar strīpainu līmplēvi, bijusi iecere šim nolūkam izmantot Lielvārdes jostas motīvus, taču sarunās Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki šo ideju neesot atbalstījuši, tā vietā ieteikts izmantot vienkārši tonētu līmplēvi, taču esot šaubas par tās efektivitāti putnu bojāejas novēršanā. Tagad ir iecerēts mēģināt atkārtoti saskaņot šo ideju būvvaldē un pēc tam veikt aplīmēšanu. Precīzus termiņus, kad tas varētu notikt, A. Kļaviņš nevarēja pateikt.

Savukārt RDSD ir iecerējis jau nākamnedēļ tikties ar ornitologiem, lai apspriestu iespējamos situācijas risinājumus. Šo problēmu jau tuvākajā laikā sola risināt departamenta direktors Krišjānis Peters, kurš šodien dosies apsekot pārvadu. Viņš norāda, ka pastāv konkrētas tehnoloģijas, piemēram, aizsargsvītras, ar kuru palīdzību mazināt putnu bojāeju. I. Dišlere arī piebilda, ka jaunajos objektos, piemēram, Dienvidu tilta 2. un 3. kārtas būvniecībā, jau tiek izmantotas stiklotas sienas ar iestrādātām strīpām, kurām vajadzētu brīdināt putnus par priekšā esošo šķērsli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?