Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Spēle starp rindiņām

«Pagalmā labākais bija paslēpes tumsā, un kazaki-razboiņiki jau aptvēra teritoriju līdz kaimiņu kūtīm. Man diezgan vēlu izauga pupi, tāpēc atšķirībā no citām meitenēm sanāca noturēties nenoķertai diezgan ilgi. Deviņdesmitajos par sertifikātiem nopirkām zemi. Beidzot varēju slaukt govi, kazu, vārīt cūkām ēst, maisīt ar lāpstu betonu mājas pamatiem, mest no spaiņa minerālmēslus uz cukurbietēm un sēdēt vagā.

Nez kāpēc mūsu lopi bija izauguši par riktīgām ciema slotām, un nācās viņus bieži meklēt pa visu pagastu. No seriāla _Prosto Marija_ neko daudz nedzirdēju. Bija jātur rokas uz uzpampušajām ausīm, lai vecāki neredz Jelgavas tirgū pirktos auskarus «zvaigznītes»,» par sevi internetā raksta māksliniece Maija Kurševa (28). Mācījusies astoņās skolās, līdz beidzot 2008.gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Tagad Maija dzīvo un strādā Andrejsalā.

Izstādei Pazudis pilsētā, kas līdz 12.augustam skatāma Tasty radošajā telpā Rīgā, māksliniece uztaisījusi «kaut ko, kas galīgi nav pazudis pilsētā». Izstādi tās kurators komiksu kultūras žurnāla kuš! redaktors Dāvids Šilters sākotnēji bija iecerējis kā telpisku žurnāla numuru turpinājumu. Taču uzaicinātie mākslinieki Anete Melece, Kaspars Groševs, Ingrīda Pičukāne un Maija Kurševa, kā arī piedalīties aicinātie kolēģi no Vācijas, Šveices un Francijas izvēlējās radīt darbus, kā nu kuram labāk patīk. Ekspozīcijā ir komiksi, instalācijas, gleznas un daudz kas cits! Tie ir darbi par pazudušām lietām, pazušanu pilsētā un padomiem, kā nepazust.

Dumpiniece Maija pati tā īsti nezina, vai par komiksu raukt degunu vai aizrautīgi plakšķināt skropstas. «Komiksā var uztaisīt visu, sākot ar pirmdienu un beidzot ar holokaustu,» viņa saka. «Ir taču arī pilnīgi debili komiksi!» māksliniece nenoliedz. Viņu pašu valdzina tie, kuros netrūkst spēles starp rindiņām, ironijas. Maija ir sajūsmā par Kaspara Groševa darbiem. Šai izstādei viņš uztaisījis «kaut kādus briesmoņus», Maija atklāj savā garšīgi dūmakainajā balsī, kas līdzinās džeza dziedātājai.

Lai arī par komiksu kultūru parasti vairāk interesējas pusaudži un jaunieši, Maija domā, ka izstādi aplūkot būs interesanti katram. Tas ir māk-slas veids, kur nav jānomokās, nespējot atrast jēgu un pamatojumu redzamajam (ja vien neesi mākslas zinātnieks vai izsmalcināts snobs). Komiksu var saprast ikviens.

Pati māksliniece krīzes vasaru pārlaiž Rīgas stilīgākajā rajonā Andrejsalā. No kā viņa pārtiek? «Visādi. Tagad, piemēram, māsa atnākusi, uzvārīs garšīgu zupu.»

Par miljonāru latviešu māksliniekam kļūt grūti, un Maija pēc tā nemaz netiecas. «Uzpūtenī nepeldos. Ēdu vecmāmiņas no laukiem atsūtītos ķiršus!» viņa dzīvespriecīgi nosmej.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde

Pazudis pilsētā
Tasty radošajā telpā (Martas iela 1) līdz 12.VIII plkst.12-18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?