Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Spilgtas krāsas un kaislības

Nesen internetā lasīju spraigu diskusiju, kurā latviešu mammas apmainījās viedokļiem par iespēju, ka vienas meita varētu apprecēt indiešu puisi un pārcelties uz dzīvi Indijā. Ak, kāda nelāgu stereotipu jūra tur viļņojās! Un pareizi vien ir - ko tad mēs par Indiju un indiešiem zinām? Pāris Rabindranata Tagores XIX un XX gadsimta mijā tapušos romānus un dzeju, dažu indoangļu romānus par indiešu emigrantu (sic!) dzīvi Apvienotajā Karalistē, Salmana Rušdi maģiskā reālisma pārpilnos darbus, pāris uzņēmīgu latviešu puišu (Jāņa Jaunarāja un Lato Lapsas) ceļojumu piezīmes un pāris draugu un paziņu stāstus par baismo netīrību, pārapdzīvotību un tā tālāk.

.. Pasaule veras vaļā pamazām, tā sacīt.

Kopības sajūtas

Un te nu tieši laikā nāk Anuradas Rojas (nesajauciet ar Arundhati Roju, Mazo lietu dieva autori!) romāns par Indijas sadzīvi. Šis ir absolūti piezemēts dzimtas stāsts par mīlestību, radu būšanām un nebūšanām, korupciju un «lietu bīdīšanu» indiešu biznesmeņu gaumē, un tas risinās uz Kalkutas apkaimes krāšņās dabas fona. Kamēr, latviski vēl netulkots, dzīvojas politiskās un ekonomiskās satīras pārpilnais indiešu romāns, 2008. gada Bukera balvas ieguvēja Aravinda Adigas Baltais tīģeris, kuru lasot ik pa brītiņam rodas vēlme vilkt paralēles ar Latvijā notiekošo, Neiespējamu ilgu atlants ir lieliska iespēja pavērt vēl vienu mazu lūciņu, lai paskatītos uz šo lielisko un krāšņo zemi un mēģinātu iepazīt neliela tās novada cilvēku paražas un dzīvesziņu. Liels pārsteigums tas varētu būt tāpēc, ka nesīs atklāsmi par to, ka cilvēce savos pamatos tomēr domā līdzīgi, rīkojas līdzīgi un arī aizspriedumi mums ir gaužām līdzīgi. Indiešiem par eiropiešiem. Tā gan. Un arī vēsture zināmā mērā līdzīga. Vismaz divdesmitajā gadsimtā.

Sācies vēl angļu koloniālisma laikā, romāns plūst kā upe, pamazām iepazīstinot ar ģimeni: Amuldžu un viņa sievu Kananbālu, kas no Kalkutas pārcēlušies uz mazu ciematiņu pie raktuvēm. Apkaimes džungļos vēl dzīvo neatkarīgas ciltis, cilvēki, kas iznāk no meža tikai tāpēc, ka mežu kļūst arvien mazāk, tos izcērt un apdzīvo ienācēji. Cilšu ļaužu paradumi ir citādi, nekā gadu simtos izveidojušies hindiem, meža cilvēki ir brīvāki savās attiecībās ar pasauli, taču šī brīvība jaunajā laikmetā viņiem neko labu nedod. Tā Amuldžas aizbildnībā nokļūst Mūkunda, mazs meža sievietes un kāda raktuvju strādnieka mīlestības pierādījums. Mazais ciematiņš un tajā dzīvojošie ir brīnišķīgs mikrokosms, kurā saplūst pasaules un likteņi un visu pārklāj skumdinošs musonu lietus.

Rokasgrāmata vēsturē

Un sākas nākamais stāsts, kurā sava loma ir nu jau ar valodas nesaturēšanu sirgstošajai vecmāmuļai Kananbālai, viņas bērniem un bērnu bērniem, daudzajiem radiem, paziņām un pat kādai pustrakai anglietei. Atradenis Mūkunda aug kopā ar Amuldžas mazmeitu Bokulu, viņus pieskata atraitnēs palikusī radiniece Mira, mājā mīt arī Bokulas tēvocis un tante. Kad pēc ilgas prombūtnes atgriežas Bokulas pazudušais tēvs, vecajā mājā ienāk jaunas vēsmas - un tās nav labvēlīgas lielākajai tiesai iemītnieku. Katrs no personāžiem ir raksturloma, tipāži, lai gan absolūti indiski, vienlaikus atsauc atmiņā arī pa kādam tīri latviskas cilmes tēvocim vai tantei. Paralēli šim izvērstajam dzimtas stāstam vienā pašā romānā ir visa Indijas divdesmitā gadsimta vēsture - atbrīvošanās no angļu kundzības, valsts sadalīšana Indijā un Pakistānās (Austrumu un Rietumu), atraitņu likteņi, bāreņu likteņi, ģimeņu sadalīšana, hindi un musulmaņi.

Mūkunda, mazais puišelis, kas pašā romāna sākumā nejauši nonāk ciltstēva Amuldžas gādībā, pamazām kļūst par galveno varoni, uzņēmēju, lielu vīru. Ieradies Kalkutā, viņš nejauši kļūst par nama un rupja papagaiļa īpašnieku, tikpat nejauši par nekustamo īpašumu mākleri, vēl nejaušāk par ģimenes tēvu un gādnieku un nemanāmi - par bandītisku uzņēmēju ar mazu drusciņu sirdsapziņas, kas pamatota bērnības atmiņās. Un atmiņas kādu dienu ņem virsroku...

Vasaras vakaros, kad kluss vējš atnes jasmīnu smaržu, ir īstais brīdis ķerties pie eksotisku zemju aprakstiem. Šī ir grāmata tiem, kuriem patika Rāni Manickas Rīsumāte, Andreas Levijas Mazā sala un Loida Džounsa Misters Fips. Un otrādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?