Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Spiričueli - patiesas līksmības sajūtai

Es nevarētu izdarīt neko bez ticības. Es nevarētu atvērt acis. Es nevarētu staigāt, es nevarētu runāt, es nevarētu dziedāt - atzinis vokālās mākslas virtuozs Bobijs Makferins, šā gada aprīlī laižot klajā savu jaunāko mūzikas albumu Spirityouall. Latvijā pēdējā tikšanās ar mākslinieku notika 2011. gadā, kad festivālā Rīgas ritmi viņš sadziedājās kopā ar Čikāgas Bērnu kori koncerttūres VOCAbuLarieS ietvaros. Savukārt jaunā albuma Spirityouall prezentācijas tūres vienīgais koncerts Baltijas valstīs notiks 13. jūnijā arēnā Siemens Viļņā.

Vārdu spēle albuma nosaukumā Spirityouall pasaka priekšā, ka mūzikas ieraksts ir veltīts melnādaino spiričueliem - žanram, kas, pēc Bobija Makferina domām, ir amerikāņu mūzikas epicentrs. Blakus Amerikā labi zināmajiem spiričueliem kā He's Got the Whole World In His Hands vai Every Time I Feel The Spirit albumā klausāmas arī Bobija Makferina piecas oriģinālkompozīcijas, kas atklāj mūziķa tiekšanos pēc skaistuma, gudrības un brīvības ikdienā. Ierakstā vietu radusi arī dziesminieka Boba Dilana kompozīcijas I Shall Be Released intīma kaverversija. Spirityouall ieskauj folka, roka un blūza noskaņas, nepametot novārtā mūziķim tik raksturīgo drošsirdīgo improvizāciju un cilvēka balss iespēju neizsīkstošus meklējumus.

Albums ir veltījums Bobija Makferina tēvam baritonam Robertam Makferinam - pirmajam afroamerikānim, kurš parakstīja līgumu ar Metropolitēna operu, un slavenam spiričuelu interpretam. Viņa iedziedātais mūzikas albums Deep River, kas iznāca 1957. gadā, ieveda spiričuelu dziedājumus augstās mākslas un koncertzāļu pasaulē. Šo albumu, gluži tāpat kā dēla Spirityouall tagad, ievadīja spiričuels Everytime. «Es vienmēr domāju, ka kādreiz šīs dziesmas dziedāšu,» saka Bobijs Makferins, «un ka man ir jāatrod veids, kas pilnīgi atšķirtos no mana tēva pieejas. Es domāju, ka ideja mētājās apkārt vismaz pēdējās divas desmitgades. Beidzot pienāca laiks.»

Lai taptu albums, Bobijs Makferins pulcināja ap sevi izcilus mūziķus. Viena no viņiem ir arī jaunā, talantīgā kontrabasiste, dziedātāja Esperansa Spoldinga, kuras instruments, kā arī vokāls ir dzirdams atsevišķās albuma kompozīcijās, taču koncertā Viļņā viņa gan nepiedalīsies - kontrabasu spēlēs Džefs Kārnijs. Pavadošās grupas sastāvā būs arī multiinstrumentālists (klavieres, elektroniskie taustiņinstrumenti, akordeons) Džils Goldsteins, kas ir viens no albuma producentiem un aranžiju līdzautors. Armands Hiršs spēlēs akustisko un elektrisko ģitāru, bet Luiss Kato - sitaminstrumentus un basa ukuleli.

«Tas, ko es gribu, lai visi piedzīvo mana koncerta izskaņā, ir… līksmības sajūta,» teic B. Makferins. «Es negribu, lai publika būtu sajūsmināta par to, ko es daru, - es vēlos, lai viņiem rastos šī patiesā prieka sajūta (..).»

Biļetes uz koncertu Viļņā nopērkamas www.tiketa.lt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?