Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Starp patiesību un meliem

as, kā lielā skatītāju zāle Maskavas namā skatījās jaunās režisores Ineses Mičules M. Čehova Rīgas Krievu teātrī iestudēto Nila Labuta Lietu kārtību, būtu atsevišķa apraksta vērts. Ir tādas izrādes, kad jūti - skatītāji elpo vienā ritmā, lai gan valda tāds klusums, ka dzirdētu adatu nokrītam. Klusums ir dzīvs un koncentrēts, un tikai atsevišķos mirkļos izlaužas kopīgā nopūtā vai klusinātos smieklos. Teātri, kas pašlaik mitinās ārpus sava nama, skatītāji mīl. Bet bez nozīmes nav arī fakts, ka izrāde ir vislabākajā nozīmē jauneklīga.

Nila Labuta lugas iestudējumam likts apakšvirsrakstā «Starp traģēdiju un komēdiju», iezīmējot robežas, starp kurām ik dienu visā pasaulē balansē miljardiem cilvēku dzīves. Arī lugas galvenā varoņa Ādama dzīve, jautājums tikai - kurā tās galā (sākumā vai beigās?) rodama patiesā traģēdija? Lietu kārtība ir moderns (un ironisks, kaut vai galveno varoņu Ievas un Ādama bībelisko attiecību interpretācija) Pigmaliona pārstrādājums, uzdodot jautājumu par mākslas un dzīves, arī patiesības un melu attiecībām. Muzejā par sargu piestrādājošais students Ādams satiek mākslas studenti Ievu, bezprātā iemīlas un gluži nemanot sāk pakļauties maigās būtnes tikpat maigajam diktātam. Sākumā nomainīt jaku, tad degunu («plastiskās jau nemaz nav operācijas, drīzāk skaistuma procedūras,» viņa saka), visbeidzot arī draugus, kam skaistā harpija šķiet mazliet par šerpu. Bet varbūt viņai vēl kas aiz ādas?

N. Labutu, amerikāņu izcelsmes dramaturgu, scenāristu un prozaiķi, daiļradē interesē spēles un dzīves attiecības. Viņa scenārijs filmai Māsa Betija ar oskaroto Renē Zelvēgeri galvenajā lomā, piemēram, risināja jautājumu par realitātes un spēles attiecībām, pētot abu plūstošās robežas. (R. Zelvēgeres varone pēc psiholoģiskas traumas iedomājās, ka viņas iecienītais seriāls ir īstenība, un, ieradusies filmēšanas laukumā, kļuva par šīs mākslīgās pasaules «īsto» daļu, provocējot pārējos tēlotājus spēlēt viņai līdzi.) Lietu kārtībā paņēmiens ir līdzīgs, un arī uz jautājumiem, ko uzdod luga, nav skaidras atbildes. Vai gan tas, ka Ieva savu interešu vārdā pēc savas gaumes revidē Ādamu (un kas no tā visa iznāk), ir tik slikti, ja dziļākajā būtībā to pašu ar savu vīrieti (tā māj autors, ieviešot paralēlu līniju - Dženijas un Filipa attiecības) grib izdarīt katra sieviete? Vai Ādams, kļūdams par interesantu skaistuli, ir ko neatgriezenisku zaudējis, vai arī pārmaiņas tik tiešām ir tikai kosmētiskas?

I. Mičule skarbajam materiālam pieskārusies maigi, kā pirkstu galiem, skarbos ētiskos jautājumus neakcentējot. Ginta Sippo atturīgi iekārtotajā telpā, kurā nav nekā lieka, aktieri spēlē tikpat atturīgi. Liekas, izrāde ir stāsts par ļoti jaunu cilvēku attiecību problēmām. Intonācija ir uzpērkoša, aktieri spēlē lieliski. Diemžēl par absolūtu veiksmi izrādi traucē pasludināt Darjas Podoļako (Ieva) tēlojums pēdējās izrādes ainās, kad, daļai skatītāju par lielu pārsteigumu, jo iepriekš par dažu attiecību «divdomīgumu» maz kas liecinājis, tiek atklāta detektīvintriga. Grūti teikt - tā ir aktrises vai režisores vaina. Režisore iekārtojusi aktrisei frontālu mizanscēnu reālistiski traktētā «uzpazīšanas» jeb kāršu atklāšanas ainā. Bet varonē nekas nemainās - kā viņa tanka pārliecinātībā par sevi bija dragājusi pa pasauli, tā turpina dragāt līdz pat izrādes beigām. Lai gan konteksts liecina - viņa, par spīti bravūrīgajiem izsaucieniem un moralizēšanai, iekšēji salūzusi. Veiksmīgāk konflikta atrisinājumu nospēlē Aleksandrs Maļikovs (Ādams), Jekaterina Frolova (Dženija) un Aleksejs Korgins (Filips), kuros visas izrādes garumā jūt enerģisku vibrāciju un nianses, kas neparādās D. Podoļako tēlojumā.

Izrāde atstāj nospiedumu. Kā saruna, kas pārtraukta pusvārdā. Un liels prieks, ka Krievu teātrī ienāk jauna, interesanti domājoša režisoru paaudze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?