Svētku galdam
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Gan pie putniem, gan zivīm Elegants Ziemassvētku
Anselmann Riesling Classic, 13%, Vācija, 2012. gads. Cena - Ls
5,90, X.O veikali
Einars Zalcmanis. Aromāts
tikko nojaušams - kā dziesma kaimiņu dzīvoklī. Garša lieliska. Šo
var dzert pie skābiem kāpostiem, taču nevis pie mūsu divas dienas
štovētajiem, bet pie tiem vācu - knapi
apmuļļātajiem.
Valentīna Grandāne. Šis gan
ir īsts Ziemassvētku vīns. Savākts, kompakts, ar krāšņu garšu un
labu skābumu nobeigumā - šim ir tas, ko sauc par garšīgo skābumu.
Aromāts liek domāt par labu Grᅢᄐner Veltliner vai
Pinot Gris, bet pēcgaršā Riesling sajūta.
Manuprāt, vīns audzis kaut kur Centrāleiropā: Austrijā, Vācijā vai
Elzasā. Saderēs ar putniem, zivīm, krējuma
mērcēm.
Mārtiņš Jerums. Patīk ābolainais,
svaigais aromāts. Laba struktūra, diezgan augsts skābuma līmenis.
Sader ar ļoti plašu ēdienu gammu.
Einārs
Lazdiņš. Pievienojos iepriekš teiktajam. Vienīgais, kā
pietrūkst - nobeiguma. Bet aromāts - jā! Garša arī - jā! Lai būtu
Ziemassvētkiem!
Zonin Ripasso Valpolicella Superiore, 14%,
Itālija, 2011. gads. Cena - Ls 9, Rimi hipermārketi, X.O
veikali
Einars Zalcmanis. Smaržo pēc ķiršiem
šokolādē. Garšā ir savs saldums, taču arī savs skābumiņš, kas
sabalansē saldumu, ir pietiekami tanīni. Švunka varbūt varētu būt
lielāka, taču tik un tā ar šo vīnu var apēst ļoti daudz cūkas
cepeša.
Valentīna Grandāne. Piekrītu par
ķiršiem šokolādē. Elegants. Vīns ar stabilu nervu sistēmu.
Harmoniska personība, maigs un labsirdīgs. Nav lielīgs, bet
pašpietiekams. Labs kompromiss Ziemassvētku galdā - garšos gan
tādiem, kas ar vīniem nav pārāk tuvās attiecībās, gan arī
pazinējiem. Saderēs ar jaunlopa fileju, savā sulā gatavotu, varbūt
pat ar jēru.
Mārtiņš Jerums. Aromātā garšvielainas ogas un
žāvēti augļi. Pat garšā jūtami liķierīgi ķirši. Laba struktūra un
garšas balanss. Gaumīgs saldums. Pagaidām no sarkanvīniem mans
favorīts.
Einārs Lazdiņš. Ļoti intensīvs aromāts: sarkanie
ķirši, paprika, piparu pikantums. Arī garša izteiksmīga un
pilnasinīga. Vīns gatavs baudīšanai. Īsts Ziemassvētku vīns. Es
ieteiktu pie truša vai zaķa, gatavota garšvielās.
Calvet Reserve
Merlot Cabernet Sauvignon, 13%, Bordo, Francija, 2010. gads. Cena -
Ls 5,99, Latvijas bazama veikali, Elvi
Einars Zalcmanis. Godīgs
sava darba darītājs. Mūžīgi otrais, latvietis parastais. Krietns un
pieklājīgs vīns bez ambīcijām. Vakariņu vīns. Ar cūkas
kāju.
Valentīna Grandāne. Jūtu franču garšu. Vīns tiem, kas
mīl Eiropas klasiku. Nav nekā, kas uzreiz ļoti lec acīs. Vīns ar
pauzi. Mazliet jānogaida, lai tas atveras. Vīns ar savu domu. Es šo
dzertu pie liellopa un jēra, bet ne sutināta - tāda, kam viducī vēl
sarkana suliņa.
Mārtiņš Jerums. Sākumā šķita skābens, vēlāk
aromāti mainījās, parādījās ogas un garšvielas. Garšā dominē
skābums un sausums. Ar vīnu viss ir kārtībā, bet svētkus es ar šo
nesvinēšu, jo pie Ziemassvētku galda nebūšu
viens.
Einārs Lazdiņš. Šis ir mans vīns!
Fascinē fantastiskais aromāts un garša. Ļoti patīk. Pie šī ieteiktu
sarkano gaļu, medījumus, piemēram, stirnu.
Verus Late
Harvest, 12%, Slovēnija, 2008. gads. Cena - Ls 8, X.O
veikali
Einars Zalcmanis. Sākums bija daudzsološs, pirmais
aromāta vilnis devīgs, taču izošņājās divās minūtēs. Garša ir ļoti,
ļoti laba. Late Harvest (vēlās ražas vīns, kas tiek darīts
no pirmo salnu skartajām vīnogām - red.) ar sabalansētu
skābuma rumpi. Deserta vīns pie smalkajām uzkodām. Un, kolēgi, ko
jūs tagad teiktu par vācu kāpostiem?
Valentīna Grandāne. Šis
nav tradicionāls deserta vīns, jo ir pussalds. Līdz ar to foršs
Ziemassvētku vīns, ar kuru jebkurš normāls latvietis sajustu svētku
garšu. Vienkārši garšīgs. Klasiski šāds ir ideāla kombinācija ar
aknu pastēti, jo aknām līdzās vajag saldumu, un zilajiem
sieriem.
Mārtiņš Jerums. Aromātā medaini liepziedi. Garša
salda, bet sabalansēta ar svarīgo skābumu, kas šo vīnu nepadara
lipīgu. Labs deserta vīna paraugs. Var baudīt arī pie
pirkstiņuzkodām un vieglas cūkgaļas, kas gatavota ar saldajiem
sīpoliem.
Einārs Lazdiņš. Fantastisks aromāts - medus kāre
un salda melone. Garšā ne miņas no vulgaritātes. Vērts baudīt pie
aknu pastētes, karbonādes un štovētiem kāpostiem, kas karamelizēti
ar cukuru.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri