1_. Autora balvas pasniegs autori autoriem, pusdienas - to ēdienu autors Māris Jansons, kura radošās darbības rezultāts - ēdienkarte - pusdienotājiem būs uz šķīvjiem kā dzejoļkrājuma satura rādītājs vai koncertprogramma. Ēdienkarte rāda pārsteidzošus ēdienus. Jo tajā iekļautie ēdieni pieejami restorānā katru dienu. Uzkodās - kazas siers ar krāsnī ceptu bieti, smilšu mīklas drupačas, sīpoli, tomāti, garšaugu eļļa; pamatēdienā - maransēnvistas krūtiņa, šķeltie zirņi ar fuagrā, pastinaku krēms, kastaņu piens, grauzdēts prošuto; desertā - medus kūka ar ogu sorbetu un ogu gēlu. Svaigi cepta maize, sviests, kafija vai tēja, ūdens. Lai arī fuagrā jeb zosu aknas ir augstās virtuves klasika, bet par maransēnvistām, kā Francijas dienvidrietumos sauc vistas, kas ganās brīvā dabā savas maransēnas - pārvietojamās vistu mītnes tuvumā, līdz šim nebija dzirdēts, kopiespaids par ēdienkarti šķiet ļoti līdzsvarots, garšas saskaņotas un ir Latvijas garšas. Jo savā vaļā staigājošas vistas ir arī Latvijas seno laiku tradīcija, citi produkti tāpat.
Lasot šo ēdienkarti, prātā nāk citu sarīkojumu pusdienas. Valsts svētki, pieņemšana pie Beļģijas karaļa saistībā ar divu valstu Literatūras balvas pasniegšanu, organizāciju un draugu jubilejas, kāzas. Arī no tādiem sarīkojumiem viesiem kā suvenīrs paliek ēdienkartes. Tuvākās lielās ēdienkartes pusdienas notiek ik gadu decembra sākumā Stokholmā. Kopš 1901. gada tajās sveic Nobela prēmijas laureātus. Šim grandiozajam pasākumam - nu jau ar 1300 ēdējiem - septembrī izmēģina trīs ēdienkartes, lai izvēlētos vienu, un tad to tur noslēpumā līdz īstajai dienai, kad atklātībā nāk ēdieni ar Skandināvijas garšu. Līdz 2004. gadam - vairāk nekā 100 gadu - pusdienotājiem ēdienkartes bija tikai franciski, pēc tā - arī tulkotas angliski un zviedriski, nu visas kopā izlasāmas Nobela prēmijas mājaslapā. Pēdējos gados šajās pusdienās pasniedz Ziemeļjūras zivis un vēžus, pērļu vistiņas, sakņu dārzeņus un kāpostus, gailenes un baravikas, mīkstos sierus, brūklenes un avenes. Nu jā, dzer arī vīnus, jo pusdienas ir vakarā.
Nobela pusdienās neesmu bijusi, bet dažādas citas ēdienkartes, arī dažu restorānu dienas vai nedēļas piedāvājumu kartes lietoju par grāmatzīmēm pavārgrāmatās un ceļvežos. Jo pusdienas aizmirstas, ja vien ar tām nesaistās kas īpašs, bet lasīt par tām var atkal un atkal. Lūk, jūnija sākumā Lielbritānijas autoru organizācija PRS savu simtgadi atzīmēs ar galā pusdienām, lūk, būs vēl viena grāmatzīme.