Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

«Tallinas Ušakovs» tēmē uz uzvaru

Vēlēšanu drudža pārņemtajā Igaunijā iedzīvotāji jau svētdien dosies pie balsošanas urnām, lai izraudzītu pašvaldību vadītājus, un prognozes liecina, ka galvaspilsētā Tallinā varu pārliecinoši izdosies nosargāt populistiskās Centra partijas priekšsēdētājam Edgaram Savisāram. Centra partija, lai iekarotu vēlētāju simpātijas, rīkojusi grandiozas akcijas ar uguņošanu, dalījusi bezmaksas radioaparātus un sasolījusi pensionāriem iespēju lielveikalos lētāk iegādāties pārtikas produktus, kamēr pats E.

Savisārs pirmsvēlēšanu drudzī skraida no viena objekta atklāšanas uz otru, pārvēršoties par «profesionālu lentīšu pārgriezēju».

Centra partija, kurā saskatāma virkne līdzību ar Rīgas saimnieka Nila Ušakova Saskaņas centru, gandrīz bez pārtraukuma pārvalda Tallinu jau kopš 2001. gada. E. Savisāra partija Tallinā varētu iegūt pat 50-51% balsu, vēsta kompānijas TNS Emor jaunākie sabiedriskās aptaujas rezultāti. Partija mērķtiecīgi centusies pievilināt krievvalodīgos vēlētājus, un tai par labu nāk tas, ka Igaunijā pašvaldību vēlēšanās balsot var arī reģistrētie nepilsoņi, kas gan veido tikai 16% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Līdz 16. oktobrim igauņi varēja nobalsot elektroniski, un šo iespēju šogad izmantojuši 133 808 cilvēki.

Intervijā žurnālam Sestdiena Igaunijas pazinējs dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš piekrīt, ka E. Savisārs ir «Tallinas Ušakovs», un zīmīgi, ka Rīgas mērs aizņēmies no igauņu kolēģa virkni ideju. Tallinā jau kopš janvāra pilsētā deklarētie iedzīvotāji sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas. Rīgas pašvaldība gan apjautusi, ka šobrīd bezmaksas transports būtu pārāk dārgs prieks, tādēļ deklarētajiem rīdziniekiem piedāvās lētākas biļetes. Taču izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta biļešu cenās būšot «pirmais solis, lai ieviestu bezmaksas sabiedrisko transportu rīdziniekiem kā Tallinā», pirms kāda laika savā Facebook profilā solīja N. Ušakovs.

E. Savisārs slavējis bezmaksas transportu, norādot, ka strauji pieaudzis Tallinā deklarēto iedzīvotāju skaits. «Tā ir atšķirība starp mums un [premjerministru Andrusu] Ansipu. Viņš panācis, ka ļaudis pamet Igauniju, kamēr mēs piesaistām Tallinai jaunus cilvēkus,» mērs uzsvēra intervijā Postimees.

Tagad E. Savisārs apsolījis pensionāriem garantēt zemākas pārtikas cenas. Viņa partija jau sākusi sarunas ar vadošajiem lielveikalu tīkliem Tallinā par to, kā pilsēta varētu daļēji subsidēt atsevišķu pārtikas produktu iegādi, vēstīja ERR.

Tikmēr komentētāji nebeidz ironizēt par to, kā kādreizējais Igaunijas Tautas frontes līdzdibinātājs pārorientējies uz krievvalodīgo elektorātu un iestājas pret valdību. Šomēnes Centra partija rīkoja akciju, kuras laikā izveidoja simbolisku cilvēku ķēdi ap valdības ēku. Tajā sanākušie, galvenokārt gan pensijas vecuma cilvēki, igauņu un krievu valodā piebalsoja megafonos izkliegtajiem saukļiem «Ansip, atkāpies! Ansip, ej prom!».

Mediji ziņojuši, ka akcijā organizatorisko palīdzību nodrošinājuši organizācijas Nakts sardze (Nočnoj dozor) biedri, lai gan E. Savisārs noliedz partijas saistību ar Kremlim simpatizējošo kustību. Nakts sardze ir inicatore tā dēvētajiem Bronzas kareivja nemieriem 2007. gadā, kas aizsākās Tallinā kā protests pret padomju armijas karavīru memoriāla pārvietošanu. Centra partija ierauta arī vairākos finansēšanas skandālos, un tai pārmet pārlieku ciešas saites ar Maskavu, kas finansējot partijas aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?