Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Top nelāgs pārsteigums narkošamaņiem

Par spīti policijas regulārajām aktivitātēm, «izkratot» kārtējo Rīgas sīkbodīti, kurā līdz ar ūdenspīpēm un šķiltavām tiek tirgotas tā dēvētās legālās narkotikas, iznīdēt šo rūpalu līdz šim nav izdevies. Jaunu kaitīgo vielu aizliegšana Latvijā prasa stipri ilgāku laiku nekā tepat kaimiņos esošajā Lietuvā vai Igaunijā, un tirgoņi to izmanto, lai bez bailēm atklāti izplatītu apreibinošas vielas.

Tomēr pēc gadiem ilgām diskusijām, ko tad īsti darīt lietas labā, ierēdņi ir sapurināti un Veselības ministrijā (VM) paklusām notiek darbs pie likumu grozījumiem, kas «legālo narkobiznesu» varētu iedragāt pašos pamatos.

Neizravējamie tirgoņi

Veikaliņu Shamanas.lv Rīgas centrā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā, pagājušajā nedēļas nogalē kārtējo reizi apciemoja policija. Kā vēlāk tika ziņots presei, šoreiz likumsargi veikalā atrada «97 iepakojumus ar, iespējams, narkotiskajām vielām». Shamanas.lv ir labi pazīstama vieta, kur var nopirkt tā dēvētās legālās narkotikas jeb dažādus augu maisījumus, kuru izpīpēšanas radītais efekts līdzinās marihuānai. Kaut efekts ir līdzīgs, mediķi brīdina, ka sekas var būt daudz smagākas - Latvijas slimnīcās katru nedēļu nonāk vairāki šādu vielu pīpmaņi, un viņu starpā bieži vien atrodami nepilngadīgie.

Likumsargi Shamanas.lv neviesojās pirmo reizi, bet nekad iepriekš pārbaudes un preces izņemšana veikaliņam nebija patraucējušas jau ļoti drīz atjaunot darbību. Arī pēc jaunākā reida veikala durvis drīz vien atkal bija vaļā. Tas ir iespējams, jo Latvijā jaunas aizdomīgas vielas aizliegšana mēdz aizņemt no sešiem mēnešiem līdz pat gadam, kamēr iestādes pārliecinās par tās kaitīgumu un izstrādā attiecīgos priekšlikumus, kurus pēc tam izskata un apstiprina gan Saeima, gan Ministru kabinets (MK). Šajā laikā vielu var droši tirgot, nebaidoties no atbildības likuma priekšā, turklāt, kad tā beidzot tiek aizliegta, atliek vien nedaudz pamainīt vielas ķīmisko formulu, lai tā atkal likuma priekšā kļūtu legāla.

Ģenēriskā formula

Tomēr, ja likumā izdosies iestrādāt ideju, kas pagaidām briest dažādu iestāžu ierēdņu prātos, «legālās narkobodes» beidzot var palikt pagātnē. VM patlaban tiek strādāts pie «ģenēriskās sistēmas», kas nozīmētu, ka aizliegto vielu sarakstā tiek iekļauta viena vielas pamatforma, tādējādi par nelegāliem padarot arī visus tās atvasinājumus. Agrīnās brīdinājuma sistēmas par jaunajām psihoaktīvajām vielām nacionālā koordinatore Linda Sīle skaidro: tas nozīmētu, ka, piemēram, likumā vairs nemēģinās uzskaitīt, katru apreibinošajos Spice maisījumos bieži vien lietotās vielas JWH paveidu (piemēram, JWH-018, JWH-073, JWH-398 utt.), bet gan vienkārši tiks norādīts, ka aizliegti ir visi sintētiskie kanabinoīdi.

Vienkāršāk šo principu izskaidroja Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sekretārs Jānis Bekmanis: «Tēlaini salīdzinot, šobrīd mēs varētu mēģināt aizliegt, piemēram, melleņu jogurtu vai biezpienu ar 5% tauku. Savukārt, ieviešot ģenērisko formulu, mēs uzreiz varam pateikt, ka kaitīgi ir visi piena produkti, turklāt arī tie, kas vēl nav izgudroti.» Viņš gan atzīst, ka tieši te slēpjas lielākās grūtības, ar ko var nākties saskarties, ieviešot šādu sistēmu, jo tīri teorētiski var sanākt, ka «melleņu jogurts» jeb kāda aizliegtās vielas forma nav kaitīga.

Ārkārtas saraksts

J. Bekmanis norāda, ka teorētiski, ieviešot šo risinājumu, savas durvis nāksies slēgt arī «legālajām narkobodēm», jo vienā piegājienā visa to prece būs kļuvusi nelegāla un jaunas preces izķīmiķot vairs nebūs tik vienkārši. «Bet, ziniet, tie ķīmiķi, kas strādā otrajā pusē, arī ir profesionāļi, tādēļ es neprognozēju, ka šis risinājums būs panaceja,» viņš atzīst.

Lai šajā jomā būtu dubultdrošība, Iekšlietu ministrija grib, lai paralēli tiktu ieviesta arī pagaidu aizlieguma sistēma. Tas nozīmētu - ja pēkšņi tirgū parādās kāda narkotiska viela, kas ģenēriskajai formulai neatbilst, ekspertu komisija var ieteikt šo vielu aizliegt uz laiku, kamēr ir izpētīta tās ietekme un izlemts, vai vielu atļaut vai pilnībā aizliegt. Šādā sarakstā iekļautās preces tad varētu uz laiku atņemt un neļaut tirgot «legālajām narkobodēm».

Likums bez prakses

J. Bekmanis gan atzīst, ka, pat ja šīs ieceres tiktu iestrādātas likumā, ar to īstenošanu var rasties problēmas, jo šobrīd likumsargu rīcībā esošās ekspertīžu iekārtas esot gana novecojušas un visas jaunās narkotiskās vielas ar tām noteikt nemaz nebūtu iespējams: «Teoriju smuki uz papīra mēs varam uzlikt, bet, lai to īstenotu, mums vajag reālu aprīkojumu.» Tādēļ līdz ar 33 jaunajām vielām, kuru aizliegšanai nepieciešamais MK noteikumu projekts šobrīd iesniegts valdībā, IeM ir pieprasījusi no valsts budžeta arī finansējumu jaunu iekārtu iegādei - kopumā tas būtu aptuveni pusmiljons latu tuvāko triju gadu laikā. Jāpiebilst, ka pret šo vēlmi iebildumi radušies valsts maka turētājai Finanšu ministrijai.

Tikmēr «legālo narkotiku» problēma tikai turpina augt augumā. Kā atzīst Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna, vēl pirms dažiem gadiem gadījumi, kad RPNC nonāk kāds «likumīgo zāli» sapīpējies jaunietis, bijuši liels izņēmums, bet tagad vairs nav tādas nedēļas, kad iztiktu bez šādiem pacientiem. Arī viņa atzīst, ka liela problēma šajā jomā ir tehnoloģiskais nodrošinājums - šādu pacientu analīzes nākas sūtīt sadarbības partneriem Ziemeļīrijā, jo pašu tehnika noteikt, ko viņi lietojuši, bieži vien nespēj. «Janvārī bijām aizsūtījuši 100 analīžu, un no tām 51 apstiprinājās šie te augu maisījumi ar sintētiskajiem kanabinoīdiem. Daļa no tiem jau aizliegti, daļa vēl nav,» viņa piebilst.

Negrib atklāt kārtis

VM par topošajiem likuma grozījumiem atbildīgā amatpersona Anita Segliņa savukārt norāda, ka pašlaik ģenēriskās formulas izstrāde ir nodota ķīmiķiem un dažu mēnešu laikā no viņiem tiek gaidīti pirmie rezultāti. Tehniskās detaļās viņa gan nevēlējās izplūst un sacīja, ka «šobrīd viņi [«legālie narkotirgoņi»] ir mums soli priekšā, bet ar jauno likumu soli priekšā būsim mēs, tādēļ negribētos viņus pārāk detalizēti informēt».

Viņa piebilda: kad būs sagaidīti ķīmiķu darba rezultāti, tālākais process varētu noritēt gana ātri, un, ja neradīsies negaidīti šķēršļi, «legālo narkotiku» joma varētu tikt sakārtota līdz gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?