Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Trakie vīndari

Vīna pasaulē ļoti svarīgas ir tradīcijas. Gadsimtu gaitā tās palīdzējušas saglabāt šī dzēriena kvalitāti un stilu, kā arī pircēju uzticību vīna reģioniem. Tomēr ir brīži, kad tradīcijas sāk traucēt attīstībai. Tad nepieciešami trakie, kas gatavi riskēt un iziet ārpus ierastajiem rāmjiem.

Vispopulārākais dzirkstošais vīns pasaulē ir šampanietis, taču ir arī ļoti daudz citu dzirkstošo vīnu, kas kvalitātes ziņā var droši sacensties ar šampanieti. Viens no maniem mīļākajiem dzirkstošajiem vīniem ir spāņu cava. Tā pagatavošanas tehnoloģija ir gandrīz identiska šampanietim, tikai tā ražošanā izmanto Spānijā, nevis Šampaņā augušas vīnogas. Šis ir trešais vispopulārākais dzirkstošais vīns pasaulē, kas piedāvā lielisku cenas un kvalitātes attiecību. Pērn tā pārdošanas apjomi ir nedaudz pieauguši, tomēr tas noticis uz vietējā - Spānijas tirgus - rēķina. Kavas pārdošana citur pasaulē ir kritusies. Arī Latvijā šī lieliskā Spānijas dzirkstošā vīna popularitāte ir būtiski mazinājusies.

Lai arī uz visu dzirkstošo vīnu garšu lielu iespaidu atstāj darbs vīna darītavā, tomēr dzēriena ceļš pie pircējiem sākas tieši vīna dārzā. Protams, daudzi kavas ražotāji par to atceras, taču vienmēr ir vajadzīgs kāds, kas pirmais saceļ troksni. Iespējams, tie ir vīndari no Raventos i Blanc, kas 2012. gadā pieņēma lēmumu izstāties no ražotāju asociācijas un saviem dzērieniem vairs nelietot šo nosaukumu. Tā vietā viņi izveidoja Conca del Riu Anoia (Anoia upes ieleja) vīnu asociāciju. Pēc viņu domām, tikai šajā ielejā ar tās unikālo augsni un klimatu esošie vīna dārzi spēj nodrošināt visaugstākos standartus un izcelt reģionālās īpašības, kā trūkst kavai. Lai arī negribētu tam 100% piekrist, tomēr nevaru noliegt, ka vismaz Raventos i Blanc L'Hereu Brut Conca del Riu Anoia 2013 ir lielisks vīns. Spēcīgs, ļoti svaigs aromāts. Baltais māls, kaļķis, kā arī citrusi. Garšā zaļi āboli, greipfrūti un pavisam nedaudz maizes garoziņas. Stila ziņā tas man noteikti asociējas ar labu, klasisku kavu. Acimredzot pie «vainas» ir tradicionālās šim dzērienam izvēlētās vīnogu šķirnes.

Savi dumpinieki ir arī Itālijas dzirkstošajiem vīniem. 1955. gadā netālu no Milānas diviem trakiem vīndariem Franko Ziljāni un Gvido Berluči ienāca prātā pamēģināt izgatavot dzirkstošo vīnu pēc klasiskās metodes. Tas viņiem lieliski izdevās, un jau pēc pāris gadiem Lombradijas reģionā parādījās dzirkstošo vīnu apgabals Frančakorta. Šobrīd ir grūti iedomāties, kas būtu, ja šie vīri nebūtu nolēmuši riskēt. Lai arī šeit turpina ražot veiksmīgus parastos vīnus, tomēr, ja kādam vīnu pazinējam apjautāsieties par Frančakortu, tad pirmais, ko viņš iedomāsies, būs lielisks dzirkstošais vīns, stila ziņā pavisam savādāks nekā proseko. Ne velti šobrīd tas ir vienīgais dzēriens, uz kura pudeles etiķetes nav jāraksta pierastais itāļu vīnu kvalitātes simbols DOCG. Pietiek tikai ar norādi Franciacorta - tas jau kļuvis par sinonīmu visaugstākā līmeņa dzirkstošajam itāļu vīnam. Bellavista Alma Cuve Brut Franciacorta aromātā, garšā un pēcgaršā jūtams, ka Itālijā ir siltāks nekā Šampaņā. Neraugoties uz to, vīns ir harmonisks un elegants.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?