Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Trešais vērienīgākais pasaulē

Vienu reizi gadā Igaunijas mazpilsēta Otepe pārmainās līdz nepazīšanai. Agrā rīta stundā pa visiem pievadceļiem automašīnu straumes ar velosipēdiem uz jumta un bagāžniekā virzās Otepes virzienā, jo septembrī notiek Tartu MTB riteņbraukšanas maratons, kas pēc dalībnieku skaita ir trešais lielākais pasaulē. Pagājušajā svētdienā divās distancēs (89 un 40 km) kopumā mērķi sasniedza 5096 dalībnieki. Igaunijas sportists Erki Putseps bija ātrākais prestižajā 89 kilometru distancē. Labākais no Latvijas riteņbraucējiem Dmitrijs Sorokins finišēja septītais.

Igaunijas sporta organizācija Klubi Tartu maratoni ir masu sporta pasākumu aizsācēji Baltijā. No viņiem ideju par MTB sacensību rīkošanu aizguva Igo Japiņš, savukārt pēdējos gados pēc līdzīgas shēmas skriešanas, šosejas un MTB riteņbraukšanas, skrituļošanas un slēpošanas sacensības Latvijā rīko Alpha Baltic/Unitymarathons.com. Kaut arī pie mums tautas sporta aktivitātes kļūst arvien populārākas, līdz Igaunijas līmenim vēl patāls ceļš ejams.

«Pirmkārt, viņiem ir ļoti spēcīgas individuālo sporta veidu, jo īpaši slēpošanas, tradīcijas. Otrkārt, Otepes apkārtnes reljefs ir ideāli piemērots MTB sacensību rīkošanai,» tā Igaunijas tautas sporta fenomenu vēl pirms desmit gadiem skaidroja Japiņš.

Vērienīgākās Klubi Tartu maratoni rīkotās sacensības ir slēpošanas maratons februārī. Divās distancēs (63 un 31 km) kopumā startē ap 7000-8000 dalībnieku. Otrajā vietā ir MTB riteņbraukšana. Igauņi izpētīja, kā šāda veida sacensības tiek organizētas Birkebeiner-rittet maratonā Norvēģijā, un 1998. gadā pirmo reizi paši ķērās «riteņiem pie ragiem». Pirmajā gadā startēja 831 dalībnieks. «Interesanti, ka jau no paša sākuma lielāka interese bija par garāko distanci,» ieskatu velomaratona evolūcijā Dienai sniedza Klubi Tartu maratoni valdes priekšsēdētājs Indreks Kelks. «Zinu, ka Latvijā ir pretēji - lielākās masas startē īsākā distancē. Mums izturīgākie ir cilvēki ar padomju laika perioda sporta rūdījumu. Šosejā jaunie ir ātrāki, savukārt MTB distancē dominē četrdesmitgadnieki.» Pēc Kelka teiktā, no aptuveni 5000 dalībniekiem profesionāļi ir tikai kādi trīsdesmit. Lielākā daļa - šogad 3115 - startēja garākajā 89 kilometru distancē, par spīti tam, ka grūtības pakāpe un dalības maksa ir augstākas. Piesakoties sacensībām, līdz 16. augustam bija jāmaksā 30, sacensību nedēļā - jau 60 eiro.

Pēc startējošo skaita igauņiem priekšā ir tikai Zviedrijas MTB sacensības, kuras rīko slavenais Vasaloppet sporta klubs, un jau pieminētais Birkebeiner-rittet Norvēģijā. Iekļūt pasaules top-3 kaimiņiem palīdz arī latvieši, jo ik gadu uz Tartu MTB maratonu dodas kupls Latvijas riteņbraucēju pulciņš. Pērn bija 285, šogad - 291 Latvijas braucējs. Mūsu profesionāļi ir plūkuši arī laurus. Aleksejs Saramotins uzvarēja 2003. un 2005. gadā. Dāmu konkurencē Ivanda Eiduka palika nepārspēta 2008. un 2010., Lelde Ardava - 2012. gadā, savukārt Dana Rožlapa bija ātrāka šogad.

Viena velo pasākuma sarīkošanā igauņi jau ir visus pārtrumpojuši. Sestdien bērnu MTB velomaratonā distancēs no 400 metriem līdz 5,1 kilometram kopumā startēja vairāk nekā 2500 dalībnieku, un tas esot vērienīgākais bērnu MTB maratons pasaulē.

Svētdienas rītā skats patiešām ir iespaidīgs, kad pēc starta Otepes stadionā riteņbraucēju peletons tuvējā pļavā izstiepjas pāris kilometru garumā. Finišs ir Elvā. Šogad uzvarētājs igaunis Putseps no Latvijas profesionālās komandas Unitymarathons.com distanci veica 2 stundās 32:26 minūtēs. Vidējas gatavības braucējiem ceļā jārēķinās ar trijām ar pusi stundām. Barošanas punkti ar sporta dzērieniem un ēdieniem ir ik pēc 10 kilometriem. Kopumā ap 1000 cilvēku ir iesaistīti pasākuma organizēšanā.

Pāris reižu nedēļā pa pusotrai stundai izbraucot ar riteni, 89 kilometrus garo distanci ir iespējams pievarēt. Šis noteikti ir tas gadījums, kad finišā varēs uzsist sev uz pleca un teikt - es to izdarīju. Kā apliecinājums kalpos diploms, kurus organizatori izraksta pilnīgi visiem finišējušajiem dalībniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

MTB riteņbraukšana

16 Tartu Rattamaraton
Kungi 89 km 1. E. Putseps 2.32:26, 2. A. Māsikmetss (abi Tallina) 2.32:26, 3. P. Prūss (Rapla) 2.32:27, 7. D. Sorokins (Latvija) 2.36:18. Dāmas. 1. D. Rožlapa (Latvija) 2.49:21, 2. G. Steinburga (Viru) 2.55:33, 3. L. Erberga (Rapla) 2.57:25.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?