Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ūdens kvalitāte ir mainīga

Ne katru ezeru, upi vai dīķi var saukt par peldvietu pat tad, kad turp ved iemīts celiņš un krastmalā ir baltas smiltiņas.

Par peldvietu dēvē tādu, kas atbilst visām higiēnas prasībām, kam ir labiekārtota sauszemes daļa un kur Veselības inspekcija (VI) visas peldsezonas laikā (kas sākas 15. maijā un ilgst līdz 15. septembrim) piecas reizes (reizi mēnesī) veic ūdens kvalitātes pārbaudes monitoringu. Latvijā ir 51 oficiālā peldvieta, un katrai no tām ir arī apsaimniekotājs, kurš ir atbildīgs ne tikai par drošību un tīrību, bet arī par informatīvo uzrakstu izvietošanu.

Neoficiālo peldvietu ir daudzreiz vairāk, un to komforta līmenī viss atkarīgs no pašvaldību iniciatīvas. Pēc pašvaldību iniciatīvas VI pārbauda arī šīs peldvietas (vienu vai vairākas reizes sezonā) un dod novērtējumu.

«Pēc četrām pēdējām peldsezonām, salīdzinot monitoringā iegūtos rezultātus, var secināt, ka ūdens kvalitāte oficiālajās peldvietās Latvijā nedaudz uzlabojas,» informē VI Sabiedrības veselības nodaļas vides veselības analītiķis Normunds Kadiķis.

Kur peldēties

«Jūras oficiālo peldvietu kvalitāte ir nedaudz augstāka nekā upēs. Latvijā gan ir tikai trīs upju oficiālās peldvietas. Bet tajās arī ir iespējama, piemēram, epizodiska piesārņojuma ieplūdināšana no attīrīšanas iekārtām, kas atrodas augšup peldvietai,» informē N. Kadiķis.

Pirms kaut kur iet ūdenī peldēties, svarīgi ir novērtēt ūdens vizuālo kvalitāti, jo oficiālajās peldvietās visiem redzamā vietā jābūt operatīvajai informācijai. Neoficiālajās peldvietās uzrakstam obligāti nav jābūt, tāpēc, pirms dodaties brīvdienās ar domu arī peldēties, VI mājaslapā, kurā ir visplašākā un visoperatīvākā informācija par peldvietām Latvijā, var apskatīties VI rekomendācijas. Ja mainās situācija kādā no oficiālajām peldvietām un ir peldēšanās ierobežojumi, šī ziņa parasti nonāk masu medijos.

Katrs, kurš vēlas uzzināt, vai personīgajā dīķī ūdens ir tīrs, var veikt ūdens analīzi kādā no akreditētajām laboratorijām - informācija par tām atrodama Latvijas Nacionālajā akreditācijas biroja (LATAK) mājaslapā. Paraugs jāņem sterilā traukā, bet labāk sazināties ar laboratoriju - vai viņi varētu atbraukt un paņemt ūdeni analīzēm. Divu mikrobioloģisko rādītāju - vai tur ir fekāliju piesārņojums, vai tiek konstatēta zarnu enterokoku baktērija (Escherichia coli ) - noteikšana varētu maksāt ap 20 latiem. Veselam cilvēkam šīs baktērijas saslimšanu neizraisa, bet, ja peldoties gadās norīt ūdeni, var dabūt caureju, sliktu dūšu, vēdergraizes. Netīrais ūdens var izraisīt acu konjunktivītu, bet, netīrumiem iekļūstot vaļējās brūcēs, var rasties plašs iekaisums.

Ūdens zied

Zilaļģes parasti masveidā savairojas slēgtos ūdens objektos - ezeros, dīķos - un vairāk vērojamas vasaras otrajā pusē, kad ilgstoši ir karsts un sauss laiks. Tad ūdens virsma kļūst zilizaļa, it kā pārvelkas ar plēvi. Ja šāda parādība vērojama lielā laukumā, ne tikai atsevišķos plankumos, peldēšanās tiek aizliegta. Aļģes izdala toksīnus, un saskarē ar cilvēka ķermeni tie var radīt alerģisku reakciju, niezi, izsitumus. Pat suņus tādā ūdeni nevajag peldināt, jo viņiem ir tendence to pašu ūdeni padzerties, bet tas var būt bīstami suņa veselībai un pat dzīvībai.

«Pārbaudīt visas neoficiālās peldvietas nav iespējams,» atzīst N. Kadiķis. Peldvietā jau var redzēt, vai nav notikusi zilaļģu savairošanās. Par netīru ūdeni liecina arī dažādi plankumi uz tā virsmas, nedabiskas putas. Ūdens var būt piedrazots. No tādām peldvietām, kuru tuvumā ir caurules, pa kurām nelegāli var tikt novadīti notekūdeņi, labāk izvairīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?