Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ušakovs ar Rubiku šķiras kā draugi

Latvijas Sociālistiskās partijas līderis Alfrēds Rubiks uz sabiedroto - partijas Saskaņa - lēmumu Eiropas Parlamenta vēlēšanās nākamā gada maijā startēt nevis no kopīgā Saskaņas centra saraksta, bet gan atsevišķi, sestdien partijas kongresā reaģēja mierīgi, lai gan šo soli uzskata par politiski nepamatotu. Arī Latvijas Sociālistiskajā partijā ir biedri, kas jau iepriekšējos gados izteikuši tādu vēlmi un «tagad mums šāda iespēja ir radusies», teica A. Rubiks.

Apvienību Saskaņas centrs veido Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) ar 20 gadu ilgu pastāvēšanas vēsturi un partija Saskaņa, kuras vadībā pirms nedēļas Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču nomainīja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Viņš ir arī Saskaņas centra valdes priekšsēdētājs. Pēc būtības Saskaņa jau ir tas pats Saskaņas centrs. Tāpēc vadības maiņu Saskaņā var saistīt ar iespējamību, ka arī uz Saeimas vēlēšanām abi politiskie spēki startē atsevišķi. Tādā gadījumā apvienības Saskaņas centrs loma zūd un tās sejai N. Ušakovam vajadzētu būt partijas Saskaņa galvgalī. Priekšsēdētāju partijas vēl vienu reizi divos gados kongresā.

Saskaņas līderis N. Ušakovs uz sabiedroto kongresu nebija ieradies, bet atsūtīja apsveikumu, kurā bija teikts: «Sadarbība ar jūsu partiju vienmēr ir bijusi izcila.» Vēstījuma beigās viņš vēl nodeva īpašus sveicienus «partijas priekšsēdētājam un savam draugam Alfrēdam Rubikam». Var pieļaut, ka teiktais nebija liekuļoti, jo, cik zināms, tad N. Ušakovs ar A. Rubiku ir sazinājies regulārāk nekā J. Urbanovičs. Saskaņas līderim arī izdevies vienoties ar partneriem par atsevišķu startu EP vēlēšanās mierīgā gaisotnē, paliekot draugiem. Jāatceras, ka A. Rubika pirmā reakcija uz šo paziņojumu vasaras beigās bija daudz kritiskāka.

Ne A. Rubiks, ne N. Ušakovs neatklāj, kāda būs stratēģija Saeimas vēlēšanās. Abi apgalvo, ka par to lemšot jūnijā pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Saskaņas motivācija startēt vieniem katrās vēlēšanās var būt cita. Ja uz Saeimu tā plāno doties ar mērķi nonākt varā, tad Eiropas Parlamentā (EP) tai svarīgi iegūt pārstāvniecību EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupā un iekļauties Eiropas ideoloģiski radniecīgo partiju saimē. A. Rubiks tagad ir citā politiskajā grupā, pārstāvot Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu zaļo kreiso spēku konfederālo grupu. To N. Ušakovs Dienai vēlreiz uzsvēra arī sestdien, sazvanīts pēc LSP kongresa. Viņu pagaidām nebiedē A. Rubika nodoms zem sava karoga apvienot arī bezpartijiskus kandidātus un pārstāvjus no nevalstiskajām organizācijām, kas vēl nav atšifrēti un varētu atņemt Saskaņai daļu tās atbalstītāju.

To, ka Saskaņa un Sociālistiskā partija ir dažādi politiskie spēki, parādīja arī to kongresi. Ja uz Saskaņas kopsapulci bija pulcējušies teju 1000 delegātu, tad uz LSP kongresu - tikai 65 tās biedri. Tiesa, sociālistiem nebija jāpārvēl vadība, par ko savukārt lēma partneri. Taču biedru skaits abos spēkos ir atšķirīgs. Saskaņas kongress sākās ar valsts himnu, kura pie LSP neskanēja. Prezidija galdu te rotāja sarkanas neļķes. A. Rubika gandrīz stundu garo ziņojumu par valdes darbu varēja klausīties latviešu valodā, bet lielākā daļa runu bija krieviski. Tiesa, vairāki debatētāji bija gados jauni cilvēki. A. Rubiks uzsvēra, ka partijas mērķis ir «sociāli un tiesiski taisnīgas sabiedriskās iekārtas izveidošana». LSP arī neredz nepieciešamību grozīt Satversmi un rakstīt tās preambulu, bet aicina «konsekventi un atbildīgi realizēt to, kas tur ir rakstīts». Vienā no kongresa rezolūcijām LSP aicina atcelt ierobežojumus kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās bijušajiem kompartijas funkcionāriem. Līdzās EP vēlēšanu kampaņai LSP ir arī vairāki citi uzdevumi. Piemēram, «jāturpina darbs pie partijas ietekmes palielināšanas masās, jādomā par Lielā Tēvijas kara veterānu tikšanos Draudzības kurgānā». LSP arī gatavo savas partijas vēstures otro sējumu un «Eiropā vecākās komunistiskās avīzes Cīņa vēstures grāmatu», informēja A. Rubiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?