Uz ko ir spējīga modernā «pārtikas ķīmija»
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Kas ir E viela?
E100 - krāsvielas. Lieto, lai iekrāsotu
bezkrāsainus produktus. Dabiskās ir safrāns, galda bietes, upeņu
sula, mākslīgās ir košākas un izturīgākas ražošanā.
E200
- konservanti. Lieto, lai produkti ilgāk saglabātos, jo
piedevas ierobežo mikrobu augšanu. Lai pasargātu no izžūšanas, ar
tiem apstrādā augļus, tāpēc tie rūpīgi jāmazgā.
E300
- antioksidanti. Aizsargā produktus pret skābekļa
iedarbību - kavē skābšanu, rūgšanu. Dabiskie antioksidanti ir E
vitamīns, askorbīnskābe, pienskābe, citronskābe.
E400
- stabilizatori. Saglabā produktu
konsistenci.
E500 - emulgatori. Saglabā
produktu struktūru, satur kopā sastāvdaļas, kas dabiski neturas
kopā. Paciņu zupās un mērcēs bieži izmanto ķīmiski modificēto
cieti. Mitruma regulētājus pievieno, lai ātri nesažūst maizes un
konditorejas izstrādājumi. Šajā grupā nav īpaši kaitīgu
vielu.
E600 - garšas un aromāta pastiprinātāji.
Produktus pārstrādājot, to dabiskais aromāts zūd, tāpēc pievieno
garšas pastiprinātājus. Ražošanā iet bojā liela daļa vitamīnu,
tāpēc tos pievieno mākslīgi.
E900 - pretputu
līdzekļi.
E aizliegts!
Aizliegts pievienot piedevas neapstrādātiem pārtikas produktiem: medum, neemulģētām augu, dzīvnieku eļļām un taukiem, sviestam, pasterizētam un sterilizētam pienam, vājpienam un krējumam, nearomatizētiem piena produktiem, dabiskiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem, kafijai (izņemot aromatizētu šķīstošo kafiju), kafijas ekstraktam, nearomatizētai lapu tējai, cukuram, makaroniem (izņemot makaronus bez lipekļa un tos, kas paredzēti diētām), nearomatizētām paniņām (izņemot sterilizētas paniņas), zīdaiņiem un maziem bērniem domātai pārtikai.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri