Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Veido radikāli jaunu finanšu sistēmu

Ja vēl pirms gada kolektīvās finansēšanas vietnes plašsaziņas līdzekļos tika pieminētas galvenokārt kā interesanta parādība, izklaides sadaļās aprakstot savdabīgākos tajās izvietotos projektus, tad šobrīd situācija radikāli mainījusies, un tautas fondiem plašus apskatus velta kā nopietni preses izdevumi, tā ietekmīgas konsultāciju aģentūras.

Skatienus P2P platformu virzienā vērsušas arī lielās korporācijas, piemēram, Google nesen ieguldīja gandrīz 64 miljonus latu vienā no diviem ASV lielākajiem tautas fondiem Lending Club. (Jāpiebilst, ka ievērojama daļa kolektīvās finansēšanas interneta vietņu darbojas tikai savās mītnes valstīs - kā mazāku risku, tā likumdošanas neskaidrību dēļ. Šī iemesla dēļ Latvijā labi zināmas platformas, tādas kā Kickstarter vai Indiegogo, ir nedaudzie no tautas fondiem, kas darbojas starptautiskā mērogā. Tā ASV vadošās P2P platformas Lending Club un Prosper katra palīdzējušas piesaistīt vairāk nekā vienu miljardu latu, kamēr Kickstarter vēl nav sasniedzis pusmiljarda robežu. Tiesa, Kickstarter savu darbību ierobežo tikai ar ziedojumiem un priekšapmaksām.)

Kopumā gan finanšu analītiķu vidū valda pārliecība par nozares tālāku uzplaukumu - Massolution prognozē, ka šogad ar P2P platformu starpniecību piesaistīto līdzekļu apjoms globālā mērogā sasniegs jau 2,6 miljardus latu. Īpašas pieminēšanas vērts ir fakts, ka daudzos pētījumos norādīts - tuvākajos gados tautas fondu uzplaukums gaidāms tieši Lielbritānijā, kur banku izsniegto kredītu apjoms pērn kritās kopumā par 3,3% (valsts bankās pērn apstiprināti tikai 38% mazā un vidējā biznesa projektu pieteikumu), kamēr aizdevumu ar P2P platformu starpniecību apjoms pieauga par 250%.

Uz tendenci, ka Lielbritānijā strauji pieaug aizdevumu skaits, izmantojot P2P platformas, norāda arī laikraksts Financial Times. Pēc viena no lielākajiem britu tautas fondiem datiem, vidējais šādu aizdevumu apjoms valstī ir aptuveni 28,9 tūkstoši latu, bet vidējais peļņas procents - 8,2% gadā. Savukārt Ernst&Young aprēķinājis, ka Lielbritānijas P2P sektora apjomi šogad sasniegs 247,5 miljonus latu, bet 2016. gadā, pastāvot līdzšinējām tendencēm, pārsniegs 820 miljonus. Tikmēr valsts inovāciju centrs NESTA uzskata, ka P2P platformu potenciāls Lielbritānijā ir vismaz 10,2 miljardi latu gadā.

Ernst&Young gan aicina atcerēties, ka šādus ieguldījumus pagaidām tikpat kā nav iespējams apdrošināt, kā arī to, ka platformas ir pateicīga vide krāpniekiem un lielākoties darbojas nesakārtotas likumdošanas apstākļos (daļēji izņemot ASV un Ziemeļvalstis). Tomēr šie argumenti acīmredzami nobāl tautas fondu aizstāvju apgalvojumu priekšā, ka likumdošanas bāze un drošības pasākumi strauji pilnveidojas, bet pašas P2P platformas, kuras apgūst aizvien jaunas jomas, ielaužoties pat medicīnisko pētījumu vai alternatīvās enerģētikas sfērās, uzskatāmas par nākotnes finanšu sistēmu, kas var izrādīties daudz efektīvāka par esošo, kurā dominē bankas, lielās korporācijas un finanšu spekulanti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?