Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vīnogas - katrā dārzā?

Veikalos nopērkamās ārzemēs rūpnieciski audzētās vīnogas ir lielas, sulīgas, bet zaudē garšīguma sacensībā ar Latvijā dārzos nobriedušajām. Ārzemnieces droši vien bieži bija apstrādātas ar pesticīdiem un arī šķirņu izvēlē galvenais kritērijs nav izcila garša. Tad kāpēc neaudzēt pašiem? Latvijā to var!

Mūsu audzētāji no ļoti agrajām vīnogu šķirnēm augustā jau var lasīt ogu ķekarus. Ja ir dārzs ar brīvu saulainu stūrīti un labi koptu augsni, to varētu arī jūs. Gribat? Tad septembrī jāaiziet uz vīnogu lielo izstādi Dabas muzejā, jānoskata un varbūt arī jānogaršo šķirnes, jāsarunā stādi no to audzētājiem, ziemā jāpalasa grāmatas un dārzlietu žurnāli par audzēšanu un pavasarī - uz priekšu!

Vispirms - ziemcietība

Vīnkopis Jānis Rozenšteins tās audzē gan Rīgas dārzā, gan Vidzemē. Citiem, kas arī tagad domās par audzēšanu, viņš iesaka vispirms padomāt, cik daudz darba vīnogām gribēs veltīt, jo tik vienkārši kā jāņogām vai upenēm tām neskaitāmi vīnogu ķekari neveidojas.

Protams, svarīgākais pirmais darbs ir šķirnes izvēle - katra mūsu dārziem nav piemērota, lielveikalos nopērkamās Latvijas ziemas var neizturēt, jo pēc garšas un izskata svarīgākais izvēles kritērijs ir ziemcietība. Sākt jebkurā novadā var ar slavenā selekcionāra Paula Sukatnieka radītajām - to ir vairāk nekā 10, un visas ziemcietīgas, iztur pat -30 grādu salu. Arī garšīgas, skaistas. Bet vispār Latvijas audzētāji kopj ap 250 šķirnēm - arī Krievijā, Moldovā, Ukrainā vai Rietumeiropā, ASV u. c. radītās. Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība cenšas pārbaudīt visas mazpazīstamās šķirnes, lai rastu priekšstatu par to piemērotību mūsu dārziem un ieteiktu tās, ko ar iespējami lielāku garantiju var stādīt Latvijā. Jāsāk ar dažiem stādiem izmēģināšanai.

Laba vieta vīnogulājiem būs tur, kur pavasarī sniegs nokūst visagrāk - pret dienvidiem vērsta nogāze meža ielokā, rindu plānojiet ziemeļu-dienvidu virzienā, stāsta pieredzējušais vīnogu audzētājs Gvido Dobelis. Var arī 30-40 cm attālumā no ēkas dienvidu sienas. Svarīgi, lai tur nav augsts gruntsūdens un vieta neatrodas tieši virs ūdens āderes, bet vismaz 0,5 m nostāk.

Augsnei jābūt irdenai, lai saknes var elpot. Neder kūdra un smags māls. Var stādīt tīrā smiltājā, piemaisot (1:1) kūdru, labu zemi. 1 m dziļumā vajag izveidot stingru pamatu, piemēram, ierakt cinkota skārda loksnes vai samitrināt un labi noblietēt mālu vai ierakt vecu žurnālu un avīžu kārtu. Smagai māla augsnei uzber auglīgas zemes virskārtu, kompostu, satrūdējušus kūtsmēslus un neitralizētu kūdru, arī krīts vai dolomīta kaļķi, der labi pelni, nedaudz minerālmēslu (NPK 10-10-20) - 2-3 kg/m3. Nedaudz skāba augsne (pH 6-6,8) der visām P. Sukatnieka šķirnēm, lietuvieša A. Gaiļuna, kā arī Mičurinskā radītajām.

Rudenī augsni labi sagatavo un jau izrok tik lielu bedri, cik vajadzēs stādīšanai - 1x1 m platu un 1 m dziļu. Darbiņš smags? Bet būs mmm... ogas...

Iesācējiem stādīt jau rudenī vīnogas nevajag - augi var nepaspēt līdz salam iesakņoties un iejusties jūsu dārzā. Jāstāda pavasarī - maijā vai pat jūnijā, kad iesilusi zeme. Lielākus nesaplaukušu vīnogu stādus var dēstīt jau pēc augsnes atkušanas, bet tādus, kam jau ir zaļas lapiņas, - kad zeme iesilusi līdz +8+10o C un beigušās salnas. Stādīt var līdz 1. jūlijam. Stāda 10-15 cm dziļāk, kā vīnoga augusi pirms tam. Blakus jāiesprauž ap 1 m garš mietiņš stāda piesiešanai. Aplejiet, bet nepārcenšoties.

Vajadzēs šķēres

Pirmajos divos gados jāpiesedz visu šķirņu stādi. Pavasarī, tiklīdz augsne atsalusi, jādod papildmēslojums - 20-30 g slāpekļa nitrātu vai 40-60 g kompleksais mēslojums (NPK 10-10-20) uz kvadrātmetru un augsne dziļi jāsairdina.

Ziedus un ogas var gaidīt vīnogu 3.-5. gadā, un, kad tās nolasīsiet, vīnogulājs obligāti jāapgriež, atgādina J. Rozenšteins. Ziedi veidojas tikai kārtējā gada dzinumiem, tāpēc rudenī pēc ogu ķekaru novākšanas un lapu nobiršanas zars zem tā jāīsina. Ja literatūrā neatrodat padomus, kur un kā griezt, kā vīnogas kopt, pieredzējušie vīnkopji labprāt palīdzēs, parādīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iepazīsties un nogaršo!

Tiek uzskatīts, ka Latvija ir tālākais punkts Eiropas ziemeļos, kur iespējams izaudzēt kvalitatīvas vīnogas. Pēdējos gados gan arī Igaunijas dārzkopji izmēģina spēkus šajā jomā.
Lielākoties Latvijā augošās vīnogu šķirnes ir piemērotas ēšanai svaigā veidā, un līdz šim tika uzskatīts, ka augstas kvalitātes vīnu no tām iegūt nav iespējams. Taču audzētāji Sabiles pusē eksperimentē, un šis tas no viņu veikuma nonācis Latvijas labākajos restorānos, piemēram, Vincentā. Paši vīndari gan atzīst - tas ir veiksmes jautājums, jau daudz kas atkarīgs no klimata - kāda izdodas vasara, cik barga ir ziema. Lai runātu par vīnogu vīna ražošanu Latvijā, vēl ir kur augt!
Pieredzi meklē vīnkopju un vīndaru biedrībā www.vindaris.lv. Vīnkopji ir visos reģionos, lielākie dārzi aplūkojami Sabiles, Rendas, Kalsnavas, Lubānas pusē, kā arī Pierīgā.
Atjaunotajās Paula Sukatnieka mājās Dvietes pagasta Apsītēs 20. augustā no plkst. 11 notiks dārza svētki, kuru laikā būs iespējams iepazīties arī ar vīnogu šķirnēm.
16., 17. septembrī Rīgā Latvijas Dabas muzejā notiks ikgadējā lielā vīnogu izstāde. Tā pulcē vadošos un pieredzes bagātākos Latvijas vīnogu audzētājus no visas valsts, kas dalās pieredzē arī ar apmeklētājiem. Pēdējā dienā būs šķirņu ogu degustācija!

Bez nosaukuma

Latvijā stādāmas tikai ļoti agrās un agrās šķirnes ar 100-125 dienu veģetācijas periodu. Te daži salcietīgo, populāro piemēri.
P. Sukatnieka Zilga - salcietība ap -30o C. Ļoti laba ražība - uz katra dzinuma nevajadzētu atstāt vairāk par diviem ķekariem.
Zilgai ļoti līdzīga ir Faze, kas izaudzēta no Zilgas sēklām.
Skujiņa-675 (Moskovskij Ustoičivij) arī nav jāpiesedz, ražo ļoti bagātīgi. Ogām patīkams muskata un ananasu aromāts.
Septembra vidū parasti nogatavojas viena no visatzītākajām P. Sukatnieka vīnogām - Supaga. Ķekaru svars ap 200-400 g, ogām viegls meža zemenīšu aromāts.
Sukribe ogas ir nedaudz mazākas, bet raža lielāka nekā Supagai.
P. Sukatnieka devumā vēl ir tādas šķirnes kā Meda, Veldze, Veina, kas nav tik popularas.
Bez piesegšanas var audzēt arī Valiantu, Biancu, Kristalu, Melno Skaistuli.
Selekcionārs Dr. biol. Gunvaldis Vēsmiņš radījis Dovgu ar saldām ogām ar teicamu garšu. Iztur -23-24o C salu.
Cīravas Agrā nogatavojas pat 90 dienās, ražīgākas nekā Dovga, ķekari 200-450 g smagi, ogām teicama garša.
Lietuviešu selekcionāra
A. Gaiļuna šķirne Jadviga - sala izturība pat līdz -30o C, bet ķekari 150-200 g smagi, ogas nelielas, saldas, nogatavojas 110-120 dienās.
Arī Scandia ir sala izturīga.
Atzinīgi vērtētas arī vairākas citas A. Gaiļūna šķirnes, piemēram, Sēli, Širvintas, Jodkrante (ar upeņu aromātu), Vārduve.
Bezsēklu šķirne Reliance (sinonīms Rilains Pink). Trešajā gadā to var audzēt nepiesedzot (sedz tikai sakņu laukumu), sala izturība līdz -27o C.
Bezsēklu šķirne arī Kišmiš Unikaļnij - izturīga pret sēņu slimībām, salcietība -23 līdz -26o C. Ķekari 300-350 g. Ļoti ražīgas, obligāti jānormē jau pirms ziedēšanas, jo krūmu var pārslogot. Ļoti saldas. Veģetācijas periods vidēji 130 un vairāk dienu.
Radītas vēl daudzas jaunas labas šķirnes, ko audzētāji izmēģinājuši.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?