Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zaļā gaisma kritikas fonā

Neskopojoties ar savstarpējiem apvainojumiem, Saeimas deputātiem tomēr izdevies pirmajā lasījumā pieņemt 2014. gada budžeta projektu. Kaut gan balsojums par dažiem likumprojektiem bija uz robežas, lai virzītu tālākai skatīšanai, neviens no ierosinājumiem pirmajā lasījumā neiestrēga. Vēl šodien līdz plkst. 17 budžets ir atvērts priekšlikumiem, galīgajā lasījumā Saeima par budžetu lems ārkārtas sēdē 6. novembrī.

No Saeimas tribīnes ne reizi vien izskanēja pārmetumi, ka budžets veidots lielā steigā, ka tas ir nepārdomāts, ka Saeima grasās apstiprināt «stagnācijas, nevis ekonomiskā izrāviena budžetu». Interesanti, ka skarbus vārdus tam veltīja ne tikai opozīcijas deputāti, vārdiska ķīvēšanās notika arī koalīcijas deputātu vidū.

Tas nav dāvanu maiss

Premjers Valdis Dombrovskis (V) runā izcēla, ka šis budžets ir īpašs un pat vēsturisks, jo pirmo reizi tiek veidots eiro zīmē, pēc ilgāka pārtraukuma atsākusies arī ekonomiskā izaugsme. Viņš piebilda, ka šī iemesla dēļ daži politiķi esot aizmirsuši, ka budžets nav «Ziemassvētku vecīša bezizmēra dāvanu maiss». Premjers runā nesaudzēja koalīcijas partnerus ne no Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK (NA), ne Reformu partijas (RP). Viņš norādīja, ka budžeta paketē iekļautos konkurētspējas jautājumus kritizē arī uzņēmēji. V. Dombrovskis uzdeva vairākus retoriskus jautājumus par to, vai valsts konkurētspēju un investīciju vides prognozējamību veicina «pēkšņas un nepārdomātas izmaiņas» termiņuzturēšanās atļauju programmā, ko rosina NA. Šo pašu jautājumu par konkurētspējas veicināšanu premjers veltīja saistībā ar RP kūrēto priekšlikumu ieviest papildu ostu nodokli. «Ceru, ka tās partijas, kas ir izvirzījušas šos punktus kā priekšnosacījumus budžeta atbalstam, spēj uz šiem jautājumiem atbildēt,» sacīja V. Dombrovskis.

Daudz brāķu

Skarbi par budžetu izteicās arī NA deputāts Imants Parādnieks, sakot, ka tajā ir «daudz nepiedodamu brāķu». Kritiskas piezīmes viņš veltīja savu koalīcijas partneru vadītajām ministrijām. I. Parādnieks atklāja, ka Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas locekļiem nācies cīnīties ar Labklājības ministriju (LM), lai tā gan nākamā gada, gan ilgtermiņa budžetā ieviestu pienācīgus atbalsta mehānismus vecākiem ar bērniem, tas pilnībā nav izdevies un vairākas komisijas iniciatīvas ministrija esot noraidījusi. I. Parādnieks norādīja, ka svarīgi ir labot likumprojektu par subsidētās elektroenerģijas nodokli, nepieciešamas nopietnas diskusijas arī par dabas resursu nodokli.

Vairāki deputāti, kas kolēģus uzrunāja no tribīnes, kritizēja paveikto, sakot, ka pienācīgu budžetu bez Starptautiskā Valūtas fonda deputāti nespēj izveidot. «Iepazīstoties ar nākamā gada Latvijas veiksmes stāsta budžetu, valdības darbu mēs vērtējam kā neapmierinošu un kopumā ļoti vāju,» sacīja Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

«Latvijā daži ir vienlīdzīgāki par citiem,» tribīnē, uzrunājot kolēģus, sacīja Saskaņas centra (SC) deputāts Aleksandrs Sakovskis. «Skolotāji krīzes laikā neprotestēja pret atlīdzības samazinājumu, valdība solīja, ka tiks atjaunota pirmskrīzes darba algu izmaksa. Valsts budžeta 2014. gada paketē nespējām atrast šo solījumu izpildi, Ministru kabinets pat nevar atvēlēt naudu 10% vidējās darba samaksas pieaugumam,» sacīja deputāts.

Visai krāšņu runu sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V). Viņš norādīja, ka budžeta veidošana bijusi sarežģīta: «Likās jau, ka šis ir vēlēšanu gads, nevis nākamais.» A. Vilks paveikto vērtēja atzinīgi, sakot, ka budžeta deficīts nav pārkāpts un budžets ir iesniegts laikus. Tajā ir ietverti daudzi kompromisi, «daudz dažādu ambīciju ir apslāpētas». A. Vilks kritizēja SC deputātu aizrādījumus, norādot, ka būtu «vajadzīgs ļoti daudz smago mašīnu, kas piekrautas ar eiro banknotēm», lai īstenotu SC deputātu ieceres. A. Vilks sacīja: «Principā jums šeit vajadzētu sēdēt nevis tā, kā jūs tagad sēžat, - drūmās drānās, bet sarkanos salaveča kostīmos ar cepurēm, jo tās ir Ziemassvētku dāvanas!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?