Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Zāļu tantiņas mūsdienu versija

Facebook ieraudzīju ziņu, ka Homo ecos organizē zāļu tēju vākšanas ekspedīciju uz ziedošām pļavām Madonas pusē. Ekspedīcijas vadītāja - grāmatas Ārstniecības augi autore Vija Eniņa, manuprāt, zinošākais cilvēks šajā jomā Latvijā noteikti. Nodomāju, ah, cik žēl, ka šo aicinājumu ieraudzīju par vēlu, norādītie datumi bija jau saplānoti - būtu ar prieku piedalījusies! Jācer, nākamgad ideja tiks atkārtota.

Mana vecāmāte arī vāca ārstniecības augus ziemai, tā, kā viņai likās pareizi - bija saraksts un katru gadu tas tika nokomplektēts. Neskaidrību gadījumos viņa lietoja kādu vecu grāmatu ar melnbaltām bildēm. Man kā mazai meitenei tas likās tik aizraujoši - staigājām kopā pa pļavām, vācām grozā dažādas zaļas lapiņas, ziedus, ogas, rāpāmies lauku mājas pagalma liepā. Tas man patika vislabāk. Tad tīrījām un kaltējām. Vecāmāte nekad augus nemazgāja, tomēr pārskatīja, pārcilāja, izkārtoja.

Tālākais kā seriālā Likteņa līdumnieki - istabaugša bija pilna ar slotiņām un uz papīra izklātām lapām un ziediem. Atceros, ka nedrīkst kaltēt tiešos saules staros, jāmeklē ēna un caurvējš. Kā šī telpa smaržoja!

Kamēr mani bērni bija mazi, turpināju ierasto zāļu vākšanu, sarakstu saīsinot līdz minimumam jeb «mājas aptiekas obligātajam sarakstam». Pelašķi lieto, ja ir saaukstēšanās un klepus. Liepziedi - tos, manuprāt, tomēr nevajadzētu lasīt Rīgas centrā. Lieto, ja ir iesnas un saaukstēšanās. Zinu, ka liepziedi mazina galvassāpes, bezmiegu, nomierina. Kumelītes - es vienmēr jaucu, kāda iedarbība ir vājam, kāda - stipram uzlējumam, tikai zinu, ka diametrāli pretēja. Bet to var vienmēr internetā pārbaudīt. Kumelītes lieliski var izmantot inhalācijām. Meža zemenes - grūti gan noturēties un ogas neapēst, bet meža zemeņu ziedi, lapas un ogas tiek plaši izmantotas tautas medicīnā - imūnsistēmas stiprināšanai un vienkārši garšīgai tējai. Tomēr mana favorīte ir vīgrieze. Tai piemīt daudz dziedinošu īpašību, tā nomierina, attīra organismu, nostiprina asinsvadus, mazina temperatūru. Un smarža!

Gatavojot zāļu tējas, es tik strikti neievēroju, cik daudz drogu nepieciešams uz litru ūdens, vados pēc intuīcijas. Tā kā tējas lietoju «vieglos» gadījumos, piemēram, saaukstēšanās laikā, domāju, ka tam tik lielas nozīmes nemaz nav. Lietojot ārstniecības augus ilgstoši, noteikti jāpārbauda, cik lielos apjomos tās jālieto. Joprojām neprotu veidot spirta uzlējumus vai eļļas, bet droši vien man to nemaz arī nevajag. Mani aizrauj pats augu vākšanas un kaltēšanas process, tas rada prieku. Un, protams, gandarījumu rada arī stikla burkās skaistās krāsās sagatavotie augi plauktā - par to izcelsmi esmu pilnīgi droša. Un tad vēlā drūmā rudens vakarā vai skaistā ziemas pusdienlaikā, aplejot tēju uz pašas vāktām zālītēm, ir sajūta, ka esmu atgriezusies vasarā. Tieši tādā, kā šogad! Gaidīsim nākamo Homo ecos ekspedīciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?