Sēņu "gulašs"
Kā zināms, sēnes ir visai noslēpumaini organismi, teicams olbaltumvielu un citu labu vielu avots – īpaši, ja uzturā nelieto gaļu. Šajā receptē var izmantot gan pašu sasēņotās un sasaldētās sēnes no pagājušā gada, gan veikalā iegādātās saldētās un svaigās sēnes – lielveikalos ir nopērkamas austersēnes, portobello, šitakes, brūnie un parastie šampinjoni. Sēņu maisījumu var droši kombinēt.
40 minūšu/ 4 – 6 porcijas/ vienkārši
Vajadzēs
- 12 ēd. k. olīveļļas
- 1 nelielu sīpolu
- 1 papriku (sarkana vai dzeltena – gluži vienalga)
- 800 g dažādu sēņu maisījuma
- 1 mazo kārbu tomātu savā sulā (gabaliņos)
- 500 ml dārzeņu buljona
- 1 tējk. ķiploku pulvera
- 1½ ēd. k. paprikas pulvera
- pāris timiāna zariņu
- 1 ēd. k. austersēņu mērces
- sāli un piparus pēc sajūtas
Gatavošana
1. Lielā pannā sakarsē vienu ēdamkaroti eļļas un apcep sakapātu sīpolu, pēc trim minūtēm pievieno kubiņos sagrieztu papriku. Pāris minūšu pacep kopā, tad ņem nost no pannas un atliek maliņā.
2. Tajā pašā pannā sakarsē otru ēdamkaroti eļļas, liek pannā sēnes un, ik pa laikam apmaisot, cep, līdz iztvaiko liekais ūdens.
3. Pieber sāli, piparus pēc sajūtas, ķiploku pulveri, paprikas pulveri un timiāna zariņus. Vēl pāris minūšu pacep, tad pievieno maliņā atliktos sīpolus un papriku, konservētos tomātus un pielej austersēņu mērci. Apmaisa un uzkarsē.
4. Pārlej dārzeņu buljonu, samaisa, uzvāra, noregulē mazu karstumu un rāmi sutina 15–20 minūšu bez vāka, lai šķidrums reducējas un mērce iebiezinās. Viss! Lieliski sader kopā ar rīsiem, kuskusu, vēl labāk ar pastu, bet var arī uzēst tāpat vien.
Veģetārais tako ar tofu
Labs un sātīgs gan brokastīs, gan vakariņās, nav arī lieku tauku. Tofu pats par sevi – līdzīgi kā sojas granulas iepriekšējā reizē – ir gandrīz bez garšas, tāpēc svarīgi to piešķirt ar garšvielām, šoreiz ar ķiploku, kumīnu un kurkumu. Apceptais tofu siers līdzinās omletei, vismaz man tā šķita. Garšīgi kopā ar kādu spēcīgāku mērcīti – asums pēc ieskatiem.
15 minūšu/ 4 porcijas/ elementāri
Vajadzēs
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 1 sarkano papriku
- 1 ķiploka daiviņu
- 1 paciņu tofu siera (150 g)
- ½ tējk. kurkumas pulvera
- ½ tējk. maltu kumīna sēklu
- sāli, svaigi maltus melnos piparus pēc sajūtas
- 1 ēd. k. sojas mērces
- 4–8 kukurūzas tortiljas (atkarībā no lieluma)
- 1 gatavu un palielu avokado
- sauju ķirštomātiņu
- mazliet mīkstā kazas siera pārkaisīšanai
- svaigu koriandru
Gatavošana
1. Pannā sakarsētā eļļā apcep kubiņos sagrieztu papriku un sakapātu ķiploka daiviņu. Nesadedzina!
2. Tofu sieru ar pirkstiem sadrupina un pievieno paprikai pannā. Pieliek sāli, piparus, kurkumu un kumīnu, pielej karoti sojas mērces un maisot pacep dažas minūtes.
3. Citā sausā pannā no abām pusēm pasilda tortiljas, līdz mazliet sāk iebrūnēt. Liek traukā ar maliņām (lai negāžas) un pilda iekšā sacepto tofu ar papriku. Pa virsu savieto avokado šķēles, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, pārkaisa kazas sieru.
4. Dekorē ar koriandru, pasniedz ar laima ceturtdaļu un var pārliet arī kādu iecienītu mērcīti – es lietoju salsa verde, kas gatavota no marinētiem zaļajiem tomātiem, sīpola, koriandra un marinētiem halapenjo pipariem.