Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Muzeju nakts. Ieraudzīt mežu pilsētā

Ar devīzi Zaļā krāsa - mežs sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk jau devīto reizi Latvijā norisināsies Muzeju nakts, turpinot pērn iesākto tematisko trīs gadu ciklu Trejkrāsainā saule, kas noslēgsies nākamajā gadā ar vadmotīvu Sarkanā krāsa - dzintars. Šogad Muzeju naktī piedalīsies aptuveni 127 muzeji un citi sadarbības partneri.

Tie, kuri vēlas nokļūt Muzeju nakts "karstākajos punktos", var paļauties uz pagājušā gada skaitļiem: pērn par apmeklētāko iestādi kļuva Latvijas Kara muzejs, kurš uzņēma vairāk nekā 23 000 viesu, virs 10 000 apmeklētāju bija arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālei Arsenāls, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam un Latvijas Okupācijas muzejam. Otrs visapmeklētākais (13 000) - Rīgas Motormuzejs - šogad ir slēgts rekonstrukcijai, bet apmeklētājiem būs atvērta tā filiāle Bauskā.

Ekspluatācijā nenodoto centrālo kāpņu dēļ apmeklētājus šogad neuzņems arī Ministru kabinets, kur - līdzās citām vietām, kuru apmeklējums Muzeju naktī ir ekskluzīvs pasākums - pērn bija vērojamas garas rindas. Toties šosestdien interesentiem būs iespēja apskatīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa darba telpas pagaidu rezidencē Melngalvju namā. "Lūdzam līdzi neņemt lielizmēra somas, ēdienu un metāliskus priekšmetus," aicina Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Tie, kuri Muzeju naktī vēlas atrast ko jaunu, tiek aicināti uz Esplanādi, kur varēs iepazīties ar unikālu projektu - Liktens lietu muzejs, kura ekspozīcija 2014. gadā būs skatāma Stūra mājā. "Aicinām rīdziniekus muzejam pieteikt priekšmetus, kas bijuši nozīmīgi, pat izšķiroši viņu dzīvē, lai kopīgi izveidotu personīgo priekšmetu un stāstu kolekciju," saka projekta Liktens lietu muzejs vadītāja Ilona Brūvere. Tā kolekcijā jau ir ritenis, ar kuru trīsdesmitajos gados apceļota Latvija, auskars, kas jaunam filozofam palīdzēja atrast sievu, un vēl 300 lietu un stāstu.

Savukārt par "miera oāzi" solās kļūt Rīgas dievnami, kuru daudzums šogad ir sasniedzis divciparu skaitli. Tie ļaus ne tikai piedzīvot jauna veida Muzeju nakts piedzīvojumu, bet arī uzlādēt "garīgās baterijas". Dievnamu apmeklētāji varēs iepazīt to vēsturi, mākslas vērtības un uzzināt vairāk par kristīgo draudžu dzīvi. "Dievnamos notiks dažādu stilu mūzikas koncerti, būs ekskursijas gida vadībā, iespēja uzkāpt arī vairāku baznīcu torņos," pavēstīja Rīgas evaņģēliski luteriskās Jēzus baznīcas pārstāvis un mūziķis Jurģis Klotiņš.

Pirmo reizi akcijā piedalīsies VEF Vēstures muzejs, Rīgas pašvaldības policijas ekspozīcija, Latvijas Universitātes Pedagoģijas muzejs, Žaņa Lipkes memoriāls, Eižena Finka piemiņas māja Rīgā, kā arī Alojas muzejs, Kleperu Meža, medību un seno lietu muzejs - privātkolekcija, Padomju laika slepenais bunkurs Līgatnē, Puikules muiža, Daugavpils Skrošu rūpnīcas muzejs un Šokolādes muzejs Pūrē. Rēzeknē darbosies savdabīgs "dzīvais muzejs" - teritorijā no Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra Zeimuļs līdz koncertzālei Gors, kura tiks iesvētīta 19. maijā.

Divpadsmit muzejos dažādās Latvijas vietās - Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Valkā, Rēzeknē, Naukšēnos, Nīcā, Rojā, Talsos un Aizputē - darbosies īpašas va/s Latvijas Valsts meži Skābekļa darbnīcas, kurās būs pieejami vairāk nekā 20 000 egļu un priežu sēkliņu, un ikviens Muzeju nakts apmeklētājs varēs iesēt savu kociņu un piedalīties Skābekļa mežu veidošanā.

Muzeju nakts laikā pašvaldības SIA Rīgas satiksme nodrošinās papildu reisus, un atsevišķos maršrutos sabiedriskā transporta satiksme no Rīgas centra tiks organizēta līdz aptuveni plkst. 2 (www.rigassatiksme.lv). Vairāk par programmu var uzzināt www.muzeju-nakts.lv. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Desmit Muzeju nakts notikumi, kurus apmeklēt Rīgas centrā: 

Mākslas muzejs Rīgas birža (Doma laukums 6)

Skaņas un gaismas performance muzeja ātrijā sadarbībā ar mūzikas festivālu Skaņu mežs. Ievērojamā mūsdienu poļu mākslinieka, režisora, dzejnieka Leha Majevska izstāde 4 kustīgi dzejoļi.

Latvijas Kara muzejs (Smilšu iela 20)

Pagājušās Muzeju nakts apmeklētākais muzejs "iestādīs" Zaļo iršu dārzu - miglas ieskauti brieži, dzīvi putni, izstāde Medības, muzeja ekspozīciju apskate mednieku tauru skaņās un šaušana mērķī.

LNMM izstāžu zāle Arsenāls (Torņa iela 1)

Izstādes Latviešu māksla trimdā sadaļa Reālisms, simbolisms, ekspresionisms. Muzeju nakts laikā Arsenāls piedāvas ieskatu mākslinieku dzīvē, radošajās norisēs un darbos. Džeza mūzika.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu iela 10/20)

Māra Maskalāna foto izstāde Nagļi LV-4631, Lailas Pakalniņas un Māra Maskalāna filma Par dzimtenīti (2008), Nagļu Tautas nama kolektīvu priekšnesumi un spēļu istaba Ieraugi mežu muzejā.

Eižena Finka piemiņas māja (Pulcēšanās tramvaja pieturā Maskavas iela pie Spīķeru koncertzāles)

Ekskursija ar tramvaju gida vadībā cauri Maskavas forštatei uz Eižena Finka piemiņas māju (jānodrošinās ar tramvaja biļeti), tās apmeklējums un stāstījums par leģendāro gaišreģi (ieejas biļete Ls 2)

Francijas institūts Latvijā (Elizabetes ielā 59)

Institūts sola divas tikšanās - ar Šarla Perlo pasaku ilustratori Janu Rubinčiku un franču rakstnieces Fransuāzas Sagānas dēlu fotogrāfu Denī Vestofu, kā arī Parīzi bildēs, dzīvo mūziku u.c.

1991.gada barikāžu muzejs (Krāmu iela 3)

Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja slepenajā meža štābiņā atrisināt dažādus sarežģītus uzdevumus. Lai tiktu tajā iekšā, būs jāatrod un jāuzrāda parole. "Cienāsim ar tēju!" sola organizatori.

Latvijas Dabas muzejs (Kr. Barona iela 4)

Muzejs aicinās doties pastaigā un atrast sevi mežā un mežu sevī, atklājot, kāds dzīvnieks tevī mīt un kurš koks ir tavs rads, kā arī sniegs atbildes uz "Kāpēc murķelis nav murķelis?" un citiem jautājumiem. 

Rīgas Sv. Jāņa baznīca (Jāņa iela 7)

Lai gavilē koki mežā Tā Kunga priekšā - baznīcā notiks ekskursijas, kurās zaļi izgaismotās telpās tiks stāstīts par tās vēsturi, altāri, sakristeju. Ekskursijas noslēgumā būs iespēja pabūt baznīcas pagrabos.

LNB Mākslas un mūzikas centrs (Kr.Barona iela 3)

Mūžam zaļie septiņdesmitie - intriģējoša izstāde, tīkami čerkstoša vinila skaņa, aizraujoša pastaiga bibliotēkas labirintos, atspirdzinājumu un uzkodu klasika. Bufete no Muklāja, plates no Klāsa Vāveres.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja