Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Dzintars Zaķis: Mūs vairs nevar šantažēt

Vairs tikai divas nedēļas atlikušas līdz 12.Saeimas vēlēšanām. Lai vēlētāji varētu izdarīt pārdomātu izvēli, Sestdiena publicē intervijas ar nozīmīgāko partiju spilgtākajiem politiķiem. Šoreiz uz mūsu jautājumiem atbild Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Oktobra vēlēšanas rādīs, vai vēlētāji Vienotību novērtēs kā Latvijas glābēju un sociālā miera nodrošinātāju krīzes gados vai, līdzīgi iepriekšējām varas partijām, ar aroganci un dažādiem necaurspīdīgiem saimnieciskiem darījumiem aplaidušos organizāciju, kuras līderu stāju Krievijas agresivitātes pieauguma laikā gribētos dzirdēt biežāk un skaidrāk, tai skaitā arī par Vienotības atbalstītā termiņuzturēšanās atļauju biznesa ietekmi uz valsts drošību un par vilcināšanos izglītības sistēmas segregācijas likvidēšanā. Pēc Valda Dombrovska aiziešanas līdzās Solvitai Āboltiņai viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem Vienotībā ir tās Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kuram paradoksālā kārtā citās koalīcijas partijās atbalsts ir lielāks nekā paša organizācijā, no kuras valdes Zaķis pēc skandāla ar nodokļu optimizāciju sava auto iegādē tika izbalsots. Varbūt arī tāpēc savas partijas rezultātus gaidāmajās vēlēšanās viņš prognozē optimistiskāk nekā paša izredzes. Toties par pēcvēlēšanu sadarbību ar Saskaņas centru šajā intervijā Sestdienai izsakās negaidīti skaidri: tāda nebūšot iespējama.

Fragments no intervijas:

Vai, jūsuprāt, jūsu vēlētāji no Vienotības sagaida partijas konsekvento atbalstu uzturēšanās atļauju biznesam un neseno rīcību, Saeimā ar savu balsojumu noraidot priekšlikumu to ierobežot? Pat jūsu uzticamie vēlētāji, kas gadiem balsojuši par Vienotību, sociālajos tīklos pauda šoku par šo balsojumu.

Vēl lielāks šoks viņiem būtu, ja to nozari aizklapētu ciet un virknei būvnieku rastos nopietnas problēmas. Savukārt virkne cilvēku atkal būtu spiesti meklēt darbu ārzemēs. Mēs nesen esam pieņēmuši likumu, kas paceļ uzturēšanās atļauju iegūšanas griestus, un, ja kāds man apgalvo, ka šajā laikā bijis iespējams objektīvi novērtēt, kā šis likums darbojas, es teiktu, ka tās ir blēņas. Tik ātri nav iespējams saprast, kā kas darbojas.

Vai piekrītat, ka tieši Vienotība ir lielākais uzturēšanās atļauju bastions?

Mēs sakām, ka jārīkojas cieņpilni attiecībā uz savu darbu. Ilgi strādājām, lai atrastu kompromisu starp to sabiedrības daļu, kas uzskata, ka uzturēšanās atļaujām ir jābūt, un tiem, kas uzskata, ka uzturēšanās atļaujām nav jābūt. Neaizmirsīsim, ka paralēli darbojas drošības iestāžu kompetencē esošā likumdošana, kas ļauj gan ārlietu ministram, gan iekšlietu ministram vienkārši nelaist cilvēku iekšā Latvijā, ja viņš ir draudzīgs kādam naidīgam režīmam. Tāpēc nemaz nevajag sadzejot, ka tie, kas ņem uzturēšanās atļaujas, ir Latvijas ienaidnieki. Nu, nav tā.

Vai nepieļaujat iespēju, ka caur uzturēšanās atļaujām Krievija Latvijā var iesūtīt mums nedraudzīgus spēkus?

Drošības policija skatās un seko līdzi. Vai gadījumā nav tā, ka šī tēma ir uzpūsta un ļoti politizēta?

Kādu jūs paredzat Vienotības rezultātu Saeimas vēlēšanās?

Samērā labu. Jo sabiedrība ir piekususi no eksperimentiem. Tikai apmēram plus mīnus septiņi procenti vēlētāju ir gatavi mesties iekšā kārtējā eksperimentā.

Domājat Ingunas Sudrabas partiju No sirds Latvijai, kurai aptaujas uzrāda šādu vēlētāju atbalstu?

(Smaida.) Sabiedrība ir piekususi, un domāju, ka radikāļu gali iegūs mazāku atbalstu. Saskaņas centrs un Nacionālā apvienība vairs neiegūs tādu pašu atbalstu, kādu ieguva iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.

Paredzat Vienotības uzvaru?

Tas nav fakts. Bet domāju, ka būsim ļoti tuvu ar Saskaņas centru. Taču tas, vai pirmie būsim mēs vai viņi, ir jautājums. Domāju, ka šī ir tā reize, kad Vienotība var uzvarēt. Jo cilvēki sagaida stabilitāti, cilvēki ir redzējuši, kā mums veicies ar darbu pēckrīzes režīmā, un varētu būt tā, ka mēs šoreiz uzvaram.

Vai pēc vēlēšanām jūs varētu veidot koalīciju ar Saskaņas centru?

Nē. Pilnīgi noteikti ne.

Varat apzvērēt?

Pie jebkā. Mums ir pretējas ideoloģijas. Un viņu nostāja divvalodības referenduma un Ukrainas jautājumos viennozīmīgi ir pierādījusi, ka ar viņiem nav iespējams veidot kopīgu valdību.

Tomēr klīst runas, ka Vienotība risina sarunas ar Saskaņas centru par šādas kopīgas valdības veidošanu pēc vēlēšanām. 

Parādiet man, kurš runā, un atradīsim, no kurienes šīm baumām aug kājas. Izrādīsies, ka no Saskaņas centra puses. Jo tā nav patiesība. Krieviski runājošajiem balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem ir apmēram trešā daļa balsu. Tagad tās sadalīsies, un tās vairs nebūs tik monolītas — viena liela daļa krievu cilvēku tomēr baidās no notikumiem Ukrainā, pat ja tā nav nospiedoša daļa Saskaņas centra elektorāta, tā tomēr ir daļa. Un šī daļa meklēs alternatīvas. Saskaņas centra vēlētāju balsis šķelsies, jo cilvēki negrib pulvera smaku pie robežas. Tas nozīmē, ka šoreiz 30 deputātu Saeimā viņiem točno nebūs, būs kādi 25. Savukārt Sudrabai nebūs vairāk par 10 vietām.

Šobrīd nevienai no valdību veidojošajām partijām nav loģikas veidot citu koalīciju, jo mums ir laba koalīcija. Tieši tā iemesla dēļ, ka sabiedrība vēlas rāmu izaugsmi un stabilitāti, mēs valdībā arī ņēmām ZZS.

Iepriekšējā koalīcija taču vairs nebija strādātspējīga. Jūsu Ilze Viņķele turēja čurikus, Nacionālā apvienība stādīja ultimātus, un jūs visi kopā uzvedāties kā tāds kašķīgs laulātais pāris.

Es teiktu tā — mūsu scenārijs paņemt ZZS attaisnojās. Dažāda stumdīšanās ātri noplaka, jo nevienam vairs nav zelta kārts.

Vienotībai taču ir.

Bet uz mūsu pleciem ir atbildība. Pašlaik mēs un jebkuri divi no partneriem jebkurā brīdī varam pieņemt lēmumu, un nevienam nav iespēja citus šantažēt.

Visu interviju ar Dzintaru Zaķi lasiet 19.septembra žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Ilgāks miegs pret depresiju

Kārtējā nedēļas nogale klāt, un, ja ļoti gribas ilgāk pavāļāties palagos, to arī vajag darīt.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata