Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ukrainas Žanna d'Arka

Ukraiņu lidotāja Nadija Savčenko, kuras notiesāšanu Krievijā nosodījusi Kijeva un Rietumi, kļuvusi par nacionālo simbolu Ukrainas pretestībai cīņā pret kaimiņvalsts militāro agresiju.Aizritējuši divi gadi, kopš Krievija, nerespektējot pēc Otrā pasaules kara beigām iedibināto starptautisko kārtību, visas pasaules acu priekšā ar "zaļo cilvēciņu" līdzdalību neilgā laikā okupēja un anektēja "brāļu valstij" Ukrainai piederošo Krimas pussalu un pēc tam ar pašas atbalstītu separātistu rokām sāka militāru agresiju Austrumukrainā.

Kopš 2014. gada aprīļa bruņotais konflikts prasījis jau vairāk nekā 9000 cilvēku dzīvību, marta sākumā vēstīja ANO.Paralēli kaujām Donbasā starp Krieviju un Ukrainu norisinās cīņas arī informatīvajā frontē, kurā par redzamāko "kaujinieku" kļuvusi separātistu 2014. gadā Austrumukrainā sagūstītā ukraiņu militārā pilote Nadija Savčenko. Pagājušajā mēnesī Krievijas tiesa viņai piesprieda 22 gadus cietumā par apsūdzībām cilvēku nogalināšanā.Krievijas prokremliskie mediji Savčenko dēvē par "kara noziedznieci" un "fašisti", savukārt Ukrainā, kur viņas lietu uzskata par safabricētu, Savčenko kļuvusi par nacionālo varoni un vienu no simboliem Kijevas pretestībai pret Maskavas agresiju. Viņa par to ir samaksājusi ļoti augstu cenu.Arī esot apcietinājumā, Savčenko nesalūza. Viņa vairākkārt pieteica badastreiku, lai protestētu pret tiesas prāvu, ko Savčenko un viņas aizstāvji uzskata par politiski motivētu. "Bads ir mans vienīgais ierocis cīņā pret Krievijas varasiestāžu cietsirdību," viņa rakstīja publiskā vēstulē neilgi pirms tiesas sprieduma paziņošanas. Savu viedokli par prāvu viņa regulāri demonstrēja arī tiesas sēdēs. Sakot pēdējo vārdu, Savčenko paziņoja, ka Krievija ir "trešās pasaules valsts, ko pārvalda tirāns", tiesnešiem parādīja vidējo pirkstu un sāka dziedāt Ukrainas himnu. Viņa ir kategoriski noraidījusi iespēju pārsūdzēt tiesas lēmumu.Līdzšinējie Ukrainas un rietumvalstu mudinājumi atbrīvot Savčenko Krievijai bijuši kā pīlei ūdens. Kremlis tos nodēvējis par "histēriju" un iejaukšanos neatkarīgas tiesas darbā. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noliedzis, ka Krievijas puse apsvērtu Savčenko apmainīšanu pret Ukrainā ieslodzītajiem Krievijas pilsoņiem, un uzsvēris – viņai būs pilnībā jāizcieš piespriestais cietumsods."Kremlim Krievijas tēls Ukrainā un uz starptautiskās skatuves šajā gadījumā nav nozīmīgs apsvērums. Viņi sevi pašreiz redz no spēka pozīcijām. Sīrijā viss norit labi, un attiecībā uz Ukrainu Kremlī tic, ka viņi Kijevu ir nospieduši uz ceļiem," kāda bijusī Krievijas prezidenta administrācijas amatpersona sacīja Financial Times. Viņaprāt, Savčenko ir vērtīgs aktīvs, ko Kremlis var izmantot, lai pielabinātos nacionālradikāļiem, kuri bija vīlušies, ka Krievijai pēc Krimas netika pievienots arī Donbass, kas bija nepieciešams, lai īstenotu Kremļa ideologu vīziju par tā sauktās Novorosijas izveidi.Analītiķi uzskata, ka Savčenko vismaz pagaidām nav cerību kaut kad drīzumā nonākt brīvībā un atgriezties Ukrainā. "Kremlis drīzāk pacietīs konflikta padziļināšanos ar Rietumiem nekā iedragās savu reputāciju pirms 2016. gada parlamenta vēlēšanām," Krievijas valdības finansētajā analītiskajā interneta izdevumā Russia Direct raksta viena no tā autorēm Anastasija Borika.Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata