Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

SestDienas receptes: Ātrie kartupeļu salāti un garšaugos cepti sieri

Šogad meklējam to, kas latviešiem, esot tālumā, saistījies ar mājām un kļuvis par vismīļāko Latvijas garšu.

Pasaulē ir neskaitāmi daudz garšu, un interesanti ir tās pamazām iepazīt, tomēr jāatzīst, ka mums vienmēr paliek dažas vismīļākās un parasti tās nāk no bērnības – kā slavenajā multfilmā Gardēdis, kur skarbais kritiķis gandrīz apraudājās, jo galdā pasniegtā rata­touille viņam gluži kā pasakā vienā mirklī ļāva atgriezties bezrūpī­gajās bērnu dienās.

Arī mēs šajā īpašajā valsts jubilejas gadā meklēsim bērnības garšas jeb, precīzāk, garšas, kas dažādos apstākļos un dažādiem cilvēkiem ļāvušas atcerēties par mājām un Latviju. Un kad gan vēl šīs garšas top īpaši mīļas, ja ne atrodoties svešumā? Sākšu ar sevi.

Esmu dzimis, uzaudzis Liepājā, un ikdiena pie jūras kombinācijā ar dzīvi laukos vasarās arī veidoja manas garšas sajūtas, ko šodien varu saukt par savu Latvijas garšu. Mans vectētis (tā mēs saucām mana tēta tēti) mēdza teikt: "Nekas nav tik foršs kā kartupel’s un doršs." To, ka dorša ir menca un ka šis teiciens pilnā mērā attiecas arī uz mani, uzzināju daudz vēlāk, dzīvojot un studējot Vācijā. Tolaik tur bija daudz plašāka pārtikas izvēle, un tā es atklāju savu nedaudz aizmirsto pieķeršanos zivīm. Man garšo visas – svaigas, ceptas, žāvētas, kūpinātas un arī tās, kas konservos, jo mana studenta dzīve Vācijā bija, teiksim tā, visai pieticīga un konservi galdā bija pārsvarā. Otrs gardums, kas man garšo visvisādos veidos un saistās ar laimīgo bērnības dzīvi, kad paši tos laukos audzējām, ir kartupelis.


Ātrie kartupeļu salāti ar Rīgas šprotēm

Vācu kartupeļu salāti bija mans lieliskais studiju laika atklājums, īpaši, kad iemācījos tos pagatavot pats. Ātri, garšīgi un, galvenais, ļoti lēti. Vācieši šos salātus parasti ēd ar ceptu desiņu. Arī šī kombinācija man ļoti patika, taču ne vienmēr desu varēju atļauties, tāpēc atklājums, ka salātus var lieliski papildināt ar no mājām līdzpaņemtajām šprotēm, man šķita gandrīz vai ģeniāls. Turklāt ēdiens patīkami garšoja pēc mājām. Interesanti gan, ka tagad tie paši salāti man mazliet nostalģiski garšo pēc Bavārijas!

30 minūšu
porcijas
viegli

Vajadzēs

500 g kartupeļu
3 olas
3 marinētus gurķus
100 g majonēzes
1 tējk. sinepju
4 ēd. k. gurķu marinādes
1 nelielu šprotu bundžiņu

Gatavošana

1. Kartupeļus ar visu mizu un kopā ar olām vāra 10 minūtes. Tad olas izņem, atdzesē aukstā ūdenī un noloba. Kartupeļus turpina vārīt vēl 10–15 minūtes, nokāš, noskalo ar aukstu ūdeni, apžāvē un nomizo.

2. Majonēzi ar sinepēm un gurķu marinādi samaisa kremīgā mērcē. Gurķus sagriež ripiņās, olas gabaliņos, kartupeļus palielās pusripās. Visus ber bļodā, pārlej ar pusi mērces un saudzīgi apmaisa.

3. Šprotēm nolej eļļu un tāpat veselas pievieno salātiem. Liek šķīvjos, pārlaista atlikušo mērci, dekorē ar kaperiem, un lūdzu!


Garšaugos cepti sieri

Skolas gados nereti mēdzu uzēst ķimeņu sieru – ne tikai Jāņos, bet arī ikdienā un uz pannas ceptu, jo tā man garšoja labāk. Turklāt tādā veidā jaunu elpu iegūst pat apkaltis siers. Atcerējos to arī studiju gadu vientulīgi garajos vakaros un mēģināju vācu sierā iecept ķimeņu garšu, bet pēc tam jau atklāju arvien jaunas dažādu sieru un garšaugu kombinācijas.

10 minūšu
3-4 porcijas
viegli

Vajadzēs

300 g cepšanai piemērota siera (ķimeņu, grilsiers, var mēģināt arī dažus fetas tipa sierus un sulguni) 
eļļu cepšanai 
dažādus kaltētus garšaugus – ķimenes, rozmarīnu, timiānu, kumīnu, čili, sezama sēklas u. c., kas labāk garšo

Gatavošana

1. Sieru sagriež pabiezās šķēlēs – ja tās būs plānas, siers ātri izkusīs un nepaspēs apcepties.

2. Uz dēlīša uzber garšaugus un bagātīgi apviļā katru siera šķēli no abām pusēm, nedaudz piespiežot, lai nebirst nost.

3. Pannā uzkarsē eļļu – tai jābūt pietiekami karstai, lai siers uzreiz apceptos un aprautos brūna garoziņa, pirms tas sāk izkust. Apcep vienu pusi, tad otru, un gatavs – var sākt degustāciju un konkursu par labāko garšu!


iesaka - izmēģini receptes kopā ar tām piemērotākajiem vīniem:

 

Šis lieliskais Cabernet Sauvignon sarkanvīns izcili papildinās un radīs patīkamu garšas baudījumu ar Jāņa Kaira piedāvāto cepto sieru dažādos garšaugos.

KWV Classic Collection Cabernet Sauvignon
Sauss un dinamisks sarkanvīns, ar patīkamu melleņu, krustnagliņu un plūmju nots pieskaņu kopējā aromātu paletē. 

Garšā vīns ir elastīgs un ar augļainu raksturu, ko papildina patīkami tanīni. Ieteicams pasniegt 16-18°C temperatūrā kā kompanjonu pie grilētas gaļas ēdieniem vai barbekjū ballītē.

 

 

 

Šis lieliskais Chardonnay izcili papildinās Jāņa Kaira kartupeļu salātus ar Rīgas šprotēm.

KWV Classic Collection Chardonnay
Sauss baltvīns, kas ir apveltīts ar elegantu un svaigu raksturu, ko papildina apelsīnu ziedu, persiku un bumbieru aromātu nianses.

Garšas paletē jūtama neliela mineralitātes nots pieskaņa.  Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā gan kā aperitīvu, gan kā kompanjonu pie jūras veltēm, krēmīgām pastām un dažādiem vistas gaļas un zivs  ēdieniem.

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Top komentāri

...
.
Maketētājs ir izsūcis abas pudeles - gan kabernē soviņjonu, gan pa virsu arī šardonē, ja sajaucis bildes ar aprakstiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata