Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

SestDienas receptes: Lai tik līst rudenīgs lietus!

Tā dzied populārā dziesmā, un, ja cilvēks ir pasargāts no drēgnuma un lietavām siltā virtuvē, tad kontrasts ir tikai patīkams un var pagatavot kaut ko pikanti sildošu vai arī kaut ko no bērnības atmiņām… Ķirbis der abos gadījumos!

Variācija par chili con carne ar ķirbi

Šī recepte tapa improvizējot – no iepriekšējās dienas vakariņām bija palicis chili con carne, proti, maltas liellopu gaļas virums ar čili un dažādām pupiņām. Klāt vēl apcepti sīpoli, paprika un konservēti tomāti, kā arī ķirbja biezenis un dažādas garšvielas.

30-40 minūtes/3-4 porcijas/Viegli, ja ļaujas improvizācijai 

Sastāvdaļas

  • 500 g chili con carne (sacepta liellopu maltā gaļa ar čili, tomātu pastu un dažādu krāsu pupiņām)
  • 1 sīpols
  • olīveļļa cepšanai
  • 3 ķiplokdaivas
  • 1 zaļa paprika
  • 1 sarkana paprika
  • 400 g vārīta ķirbju biezeņa
  • 400 g konservētu tomātu savā sulā
  • garšvielas (daudzums pēc garšas): čili pulveris, maltas kumīna sēklas, kūpinātas paprikas pulveris, oregano u. c.

Gatavošana

1. Izvāra ķirbja mīkstumu, padzesē un sablendē.

2. Katlā sakarsē olīveļļu un apcep sakapātu sīpolu, tad pievieno arī sīki kapātus ķiplokus un visu mazliet apcep kopā.

3. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu papriku, maisot apcep, tad pievieno ķirbju biezeni, konservētos tomātus savā sulā un garšvielas pēc garšas.

4. Visu pavāra minūtes 15, tad pievieno chili con carne, samaisa un kādas pāris minūtes maisot pavāra.

5. Pasniedz ar kinzu vai citiem zaļumiem, pēc vēlēšanās var pārrīvēt arī sieru. Ļoti labi sader ar kukurūzas čipsiem (man bija tādi rullīšos).


Saldskābie ķirbīši 

Vai jums bērnībā garšoja marinēti ķirbīši? Man jā. Bija laiki, kad šādi ķirbīši gozējās katrās viesībās un namamātes klāstīja cita citai savu recepti. Bet interesanti, ka vēlāk, pieaugušā vecumā, nekad tādus neesmu pagatavojis. Nu, tad lai iet – kad vēl, ja ne tagad?

30 minūtes/3 porcijas/ Nekā grūta

Sastāvdaļas

  • 500 g ķirbja mīkstuma
  • ¼ l ābolu etiķa
  • 150 g medus
  • 1 ēdamkarote norīvētas citrona miziņas
  • 1 kanēļa standziņa
  • 3 krustnagliņas
  • ¼ tējk. sāls
  • plus vēl medus vai cukurs garšas pieregulēšanai

Gatavošana

1. Ķirbi nomizo, nosver un mīkstumu sagriež kubiciņos.

2. Katliņā ielej etiķi, pievieno medu, norīvēto citrona miziņu, kanēļa standziņu, krustnagliņas, pieber arī sāli. Maisot uzvāra.

3. Ber katliņā uzvārītajā marinādē ķirbja gabaliņus, noregulē nelielu karstumu, uzliek vāku un vāra ķirbi apmēram 10 minūšu, ik pa laikam apmaisot.

4. Izvārītos ķirbja gabaliņus izceļ no šķidruma ar putu karoti un liek tīrā burciņā (trauciņā), bet pašu marinādi vēl 8 minūtes lēnām pavāra bez vāka, līdz šķidrums kļūst tāds sīrupains. Šajā brīdī ir iespēja garšu pieregulēt ar papildu medu vai cukuru, ja šķiet par skābu.

5. Sīrupaino marinādi pārlej ķirbjiem burciņā un, kad tie atdziest, var celt galdā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata