Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

SestDienas receptes: Noslēpumainā zivju mērce

Jau tāds vārdu salikums kā zivju mērce vien izklausās pēc traumas, un, šo mērci pasmaržojot, var satraumēties vēl vairāk. Bet – neskati vīru no cepures, jeb zivju mērci nevajag ostīt, tā nav nekāds smaržūdens! To vajag lietot nelielās devās pie taizemiešu un citiem Āzijas ēdieniem, kur šī specifiskā mērce atveras un piešķir īpašu smeķi!

Ātrā zupa ar gaļu un Ķīnas kāpostu

Kā jau daudzas Āzijas zupiņas, arī šī ir ātri pagatavojama un, pateicoties garšvielām un zivju mērcei, izdodas aromātiska un sātīga, lai arī pilnīgi bez liekiem taukiem. Ieteikums: noteikti pievienojiet arī samalto koriandru, tas piešķir labu garšu.

20 minūtes / 2–3 porcijas / viegli

Sastāvdaļas 

  • 50 g stikla nūdeļu
  • 750 ml laba buljona
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. samaltu koriandra sēklu
  • 150 g filejas (jēra vai liellopu)
  • 100 g Ķīnas kāposta
  • 2 ēd. k. zivju mērces
  • sāls un pipari pēc garšas
  • zaļumi pasniegšanai (lociņi, kinza utt.)

Gatavošana

 

1. Stikla nūdeles ieliek bļodā un aplej ar verdošu ūdeni, lai uzbriest.

2. Katlā uzvāra buljonu, pievieno nomizotas, caur spiedni izspiestas ķiploka daiviņas un piestā saberztas koriandra sēklas.

3. Ļoti plāni sagriež gaļas fileju – visvieglāk tas izdarāms ar sasaldētu gaļu. Man bija jēra karbonāde, kuru ar asu nazi viegli sadalīju teju caurspīdīgās šķēlītēs. Sagriezto gaļu liek katlā vārīties.

4. Rupjās strēmelēs sagriež Ķīnas kāpostu un arī pievieno zupai. Vēl piecas minūtes pavāra. Tikmēr nokāš uzbriedinātās nūdeles, kuras arī liek zupā. Pagaida, lai uzmet burbuli, pievieno zivju mērci un pēc garšas sāli un piparus. Pasniedz ar zaļajiem lociņiem vai citiem zaļumiem. 

Filejas vietā var izmantot arī liesu liellopu malto gaļu, kuru var iepriekš mazliet apcept pannā.


Omlete ar baklažānu 

Vienkārši pagatavojama, bet latvietim varbūt ne tik ierasta omlete. Olas ar zivju mērces piešprici lieliski saskan ar ceptā baklažāna saldeno garšu, un kopumā šāda omlete ir izcila vēlajām brīvdienu brokastīm, kad gribas piesiet dūšu.

20 minūtes/ 2 porcijas / elementāri

Sastāvdaļas 

  • 120 g baklažāna (apmēram puse no vidēji liela)
  • 2 ēd. k. neitrālas eļļas
  • 2 olas
  • 2 ēd. k. zivju mērces
  • svaigi malti pipari (labāk baltie nekā melnie)

 

Gatavošana

1. Baklažānu noskalo, nosusina un sagriež plānās ripiņās. Pannā sakarsē eļļu un liek ripas cepties – apcep no abām pusēm smuki brūnas.

2. Bļodā sakuļ olas ar zivju mērci, pēc garšas pieber svaigi maltus baltos piparus.

3. Sakultās olas pārlej baklažāniem un cep nelielā karstumā, tad apgriež uz otru pusi un vēl mazliet pacep, līdz omlete gatava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata