Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā -1 °C
Sniega pārslas
Pirmdiena, 17. februāris
Konstance, Donats

SestDienas receptes šefpavāra gaumē: Forele ar puķkāpostu biezeni un profitroļu zupa

Receptes piedāvā Alūksnes Katrīnkroga šefpavāre Eva Bodniece.

Forele ar puķkāpostu biezeni

Viesu nams ar krogu guļ pie paša Alūksnes ezera, un forele tam ļoti piestāv. Agrāk to lielākoties pasūtīja tikai tūristi, taču nu jau vietējie esot novērtējuši maigo zivs garšu, īpaši – kopš rīsu vietā piedevās pasniegts tiek latviskais puķkāpostu biezenis. Un zivtiņa arī ir vietējā, tepat netālu Alūksnes novadā audzēta.

30 minūšu / 2 porcijas / vienkārši

Vajadzēs:

  • 2 foreles
  • sīpolu, citronu, selerijas kātu
  • sāli
  • 40 g baltvīna
  • 400 g puķkāposta
  • 40 g sviesta
  • 40 g rudzu rīvmaizes
  • sauju dārzeņu grilēšanai

Gatavošana:

1. Foreli iztīra, noskalo un nosusina. Vidiņā ieliek sviestiņu, sīpolu, citrona šķēli un zaļumus, piemēram, šķēlētu selerijas kātu. Mazliet apsāla.

2. Sagatavoto zivi liek cepampapīra loksnē un malas aploka apkārt, izveidojot tādu kā sainīti. Aplaista nedaudz ar baltvīnu, liek līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 15–20 minūšu.

3. Puķkāpostu novāra vieglā sālsūdenī, līdz tas gandrīz jūk ārā. Kamēr tas vārās, pannā izkausē sviestu, apcep tajā rīvmaizi, pēc tam liek klāt vārīto puķkāpostu. Sāli – pēc garšas. Izspaida, izveidojot biezeņa masu, un ceļ galdā kopā ar foreli un grilētiem vai apceptiem dārzeņiem – papriku, brokoļiem...


Pofitroļu zupa

Profitroļi ir ļoti iecienīts malēniešu ēdiens. Daudzi par tādiem nekad nebūs dzirdējuši, taču Alūksnes pusē bez profitroļiem neiztiek nevienos normālos godos un saiešanās, tāpat kā citur – bez buljona pīrādziņiem. Tos pievieno zupām, ēd tāpat vien un arī uz saldējuma!

20 minūšu / 10 porciju / viegli

Vajadzēs:

  • 3 olas
  • 200 g miltu
  • 200 g ūdens
  • sāli
  • eļļu fritēšanai

Gatavošana:

1. Katliņā uzkarsē eļļu līdz 180 grādiem un no pārējām sastāvdaļām sakuļ mīklu, kas līdzīga plāno pankūku mīklai.

2. Kad eļļa ir īstajā karstumā, caur putu smeļamo karoti lēnītēm lej mīklu eļļā, lai tā smuki pilinās pa caurumiņiem. Kad mīklas piciņas ir apcepušās, tās ar sietiņu izsmeļ, atdzesē uz virtuves papīra dvieļiem un uzglabā lēzenā traukā.

3. Zupas pamatā ir maigs buljons no vistas filejas ar dārzeņiem un zaļumiem. Profitroļus zupai pievieno īsi pirms ēšanas, lai tie nezaudē kraukšķīgumu. Labu apetīti!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Augi melo viens otram

Augi tikai izskatās trausli un neaizsargāti. Patiesībā tie ir diezgan neganti un pamatā rūpējas par sevi, nevis apkārtējiem. Ar šādu neglaimojošu paziņojumu nākuši klajā Oksfordas Universitātes pē...

Ak, kas par desām!

Sen pagātnē tie laiki, kad īsts krogs skaitījās tikai tāds, kurā var dabūt ne tikai ēst un dzert, bet arī pa muti. Nu, varbūt tikai Liepājā kā Latvijas nesaķemmētākajā pilsētā pa kādam tādam ir palic...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata