Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mazās un lielās revolūcijas

Vista vai ola. Kurš var atbildēt – ne tikai kas pirmais, bet arī kas svarīgāks? Tieši tāpat nebeidzama diskusija vienmēr bijusi par to, kas vēsturi ietekmē vairāk – konkrētas personības, kuras maina notikumu virzību, vai notikumi, kuru dēļ noteiktiem cilvēkiem paveras tāda iespēja.

Jebkurā gadījumā jāatzīst, ka klasiķim bija taisnība – pastāvēs, kas pārvērtīsies. Citiem vārdiem – acīmredzot bez revolūcijām neiztikt. Turklāt – ne tikai tām lielajām, kas maina domāšanas pamatus, ap sevi pulcē tūkstošu simtus un tiek ierakstītas vēstures grāmatās, bet arī mazajām, kas notiek katru dienu un, no malas raugoties, kādam var šķist nevis revolūcijas, bet tikko manāms vējelis, mazs sadūmojums, ja gribat. Tomēr – nekad jau nevar zināt, vai dūmi nekļūs par uguni, vai vēsmas nepārvērtīsies vētrā.

Šajā nedēļā par to liek domāt ne tikai tik ļoti pretrunīgi vērtētā un vienlaikus nenoliedzami ikoniskā revolucionāra Fidela Kastro aiziešana. Par to jādomā arī "nepieskaramā" pilsonības likuma kontekstā, kur politiķiem manāmi bail līdz galam formulēt viedokli un risināt pēc būtības gadiem iestāvējušos jautājumus. Labāk taču tā skārletiski – par to domāt kaut kad vēlāk.

Tādu pašu attieksmi var just ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā. Tā, mēģinot problēmas nevis risināt, bet attālināt, vietā radušās jaunas – vēl traģiskākas šī vārda vistiešākajā nozīmē. Turklāt arī vecās nekur nav pazudušas – tikai samilzušas.

Kāda ir izeja? Varbūt tādas kaut mazas pārmaiņas (vispirms jau domāšanā), bez kurām acīmredzami arī lielās lietas nekādi nevar atrisināt. Tikai iestrēgt. Un, ja šim iestrēgumam izdodas tikt pāri, nebaidīties sevī atklāt to mazo revolucionāru. Varbūt bez cigāriem un dūmiem, varbūt tādu, kas drīzāk velk uz aristokrāta pusi. Lai tas renesanses gars, kas, Aijas Uzulēnas vārdiem runājot, vismaz mākslā tagad te modies, nepazūd.

Jo tiešām – kāda gan vērtība dzīvei bez idejām? Un, ja reiz esam tās atraduši, vai paši spēsim sev vēlāk piedot, ja nebūsim par tām cīnījušies?

Šīs SestDienas, 2. – 8. decembra, numurā lasiet:

PASAULE. Pastieptas rokas vietā nāve. Šogad ievērojami samazinājies Eiropā nonākušo neregulāro migrantu un patvēruma meklētāju skaits, taču tas panākts ar pretrunīgi vērtētiem politiskajiem lēmumiem, kas tomēr nav ļāvuši rast risinājumu migrantu krīzei, 2016. gadu padarot arī par nāvējošāko Vidusjūrā.

SestDienas SALONS. Parādi man pavasari. Uzskats, ka tulkojumā daudz tiek zaudēts, ir bezatbildīgs un bez cieņas pret dzimto valodu, ir pārliecināta Aija Uzulēna, kura tulkojusi arī režisora Vladislava Nastavševa iestudētos Peldošos – ceļojošos. Savulaik arī pati izmēģinājusi roku aktiermākslā, viņa tagad izbauda savus mūka gadus un domā par emigrēšanu.

FOKUSĀ. Pilsonības karstais kartupelis. Atkal sakustējies jautājumu par automātisku pilsonības piešķiršanu jaundzimušajiem un tādējādi – nepilsoņu skaita pieauguma mazināšanu Latvijā. Vieni ideju slavē kā sen vajadzīgu žestu, citi baidās, ka tik ļoti jūtīgā Pilsonības likuma atvēršana neko labu nenesīs. Tomēr ir arī citas iespējas, kā šo jautājumu risināt. Kaimiņos – Igaunijā un Lietuvā – ar to jau tikuši galā.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai lēmums par atteikšanos no mikrouzņēmumu nodokļa ir pareizs? Par un pret – DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš un Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA).

LEĢENDA. Cigāri un revolūcijas. Viņam pieder Ginesa rekords pārdzīvotu atentāta mēģinājumu skaita ziņā, un kopā ar viņu beidzas arī to spilgto personību laikmets, kuras, kā nu mācēdamas, taču rakstīja XX gadsimta vēsturi. Viņš ir nupat mūžībā aizgājušais komunistiskās Kubas ilggadējais līderis Fidels Alehandro Kastro Russ.

PRIEKŠĀ. Vīns un kafija nātru zupas vietā. "Varbūt Romans Suta mani baksta," saka Veronika Plaude, atverot ilgi loloto galeriju, kurā viņa cer atdzīvināt kādreiz leģendārās kafejnīcas garu un radīt vietu, kur ne tikai satikties, bet arī citam no cita iedvesmoties dažādu žanru māksliniekiem.

TĒMA. Vienā rokā dakšiņa, otrā – aifons jeb etiķete arī feminismam un internetam. Cik svarīga mūsdienās ir oficiāli noteikto uzvedības normu ievērošana, ko tajās mainījušas tehnoloģijas, un kādas kļūdas nevajadzētu pieļaut saskarsmē, – SestDiena ielūkojas aktuālajās etiķetes lietās.

CEĻOJUMS. Ar sakostu dibenu un nosvilušām pēdām. Uz kārā zoba uzmest kādu laima sulā mērcētu kukaini, iemācīties beidzot pareizi dzert tekilu, iepazīties ar hipijiem un saņemt piedāvājumu kļūt par narkodīleri, tapt apzagtam, bet par to vispār nemaz neuztraukties. Jo Meksikā gribēsies atgriezties tik un tā.

KROGS UZ PAPLĀTES. Gauja jaunā gultnē. Zirnis atzīst savas kļūdas un steidz tās labot, dodoties uz Gauju, kas ne tikai turpina savu tecējumu, bet kļuvusi plašāka un sagaida savu cienītāju ar patīkamu pārsteigumu un pat pagalmu.

SestDienas VAKARIŅAS. Velsieši un zviedri latviešu gardēžiem. Ēdienu bloga autorei Lindai Tellgrenai patīk izmēģināt interesantas ārzemju receptes un arī SestDienas lasītājiem viņa tādas iesaka: Velsas piparkūkas bez ingvera, bet ar tumšo sīrupu un Lidojošo Jākobu, kurā no veselīguma nav ne miņas, toties garša neparasta un atmiņā paliekoša.

Kā arī PERISKOPS, INTERESANTI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS un ATPŪTA ŠOMĒNES, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata