Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

170 tūkstoši par cerību atdzimt

Vācijas jaunuzņēmums sekmīgi pārdod ideju sasaldēt mirušos cilvēkus, lai kaut kad tālā nākotnē tos atdzīvinātu.

Vai nākotnē zinātne spēs piecelt cilvēku no mirušajiem? Simtprocentīgas atbildes uz šo jautājumu nav nevienam, taču tas neattur izmanīgus uzņēmējus no iespējas pamatīgi nopelnīt ar solījumiem pagarināt dzīvi kaut kad tālā nākotnē. 

Vilinošās atdzimšanas solītāji ir 2020. gadā dibināts Vācijas jaunuzņēmums Tomorrow Bio, kas piedāvā tā dēvētās kriokonservēšanas pakalpojumu. Tas nozīmē, ka mirušo klientu ķermenis tiek sasaldēts un turēts atbilstošā vietā līdz laikam, kamēr zinātnieki būs iemācījušies atgriezt ķermenī dzīvību.

"Es personīgi uzskatu, ka manas dzīves laikā – un šobrīd man ir 40 gadu – mēs varam būt liecinieki sarežģītu organismu drošai kriokonservēšanai un reanimācijai," portālam Daily Mail apņēmīgi saka uzņēmuma līdzdibinātājs Fernando Azevedo Pinheiro.

RINDĀ 650 INTERESENTU

Ideja jau ieinteresējusi simtiem turīgu cilvēku, kuri apņēmušies samaksāt vismaz 170 tūkstošus eiro. Kompānija apgalvo, ka uz pakalpojumu pieteikušies 650 klientu, un seši jau esot sasaldēti. Vēl daži nolēmuši šādā veidā pagarināt dzīvi mājdzīvniekiem. Saldējamās kamerās šobrīd atrodoties arī pieci ģimenes mīluļi.

Lai kriokonservēšana izdotos, jāpiepildās vairākiem nosacījumiem. Pirmkārt, klientam jānomirst dabiskā nāvē, lai ķermenis un organisms nebūtu cietis no fiziskiem bojājumiem. Tomorrow Bio komandai jāsavāc mirstīgās atliekas pēc iespējas ātrāk, lai sagatavotu ķermeni sasaldēšanai. Jau pa ceļam specializētā automašīnā klienta ķermeņa šķidrumi tiek aizstāti ar krioprotektoru jeb medicīnisku antifrīzu, kas veicina ķermeņa atdzišanu, taču neļauj ūdenim šūnās sasalt. Ja tā notiktu, asie ledus gabaliņi sabojātu apkārt esošos audus.

Mirstīgās atliekas tiek nogādātas uzņēmuma laboratorijā Šveicē, kur ķermeni ievieto saldējamā kamerā un 10 dienu laikā pakāpeniski atdzesē līdz -198 grādu temperatūrai pēc Celsija skalas. Tādējādi cilvēks būtībā tiek iesaldēts tādā stadijā, kādā tas bijis miršanas brīdī, proti, neļaujot sākt iekšējo orgānu sadalīšanos. Tādēļ rīcības ātrums ir svarīgs, un ideālā scenārijā Tomorrow Bio komandai jābūt pie aizgājēja gultas jau brīdī, kad viņa dzīvība dziest. Tādēļ uzņēmums uztur savācēju komandas pilsētās, kur mīt vairākums klientu – Berlīnē, Amsterdamā un Cīrihē. To uzturēšanai klienti ik mēnesi maksā 50 eiro abonēšanas maksu. Interesanti, ka maksātāju vidējais vecums šobrīd ir 36 gadi, tādēļ paredzams, ka vairākumam speciālās vienības pakalpojumi tuvākajās desmitgadēs vēl nebūs nepieciešami.

MŪŽĪGĀ SASALUMĀ

Sasaldētais ķermenis tiek pārvietots 3,2 metrus garā tērauda konteinerā, kas piepildīts ar šķidru slāpekli. Šajā vakuumizolētajā šķirstā tiek uzturēta -80 grādu temperatūra, un tam nav nepieciešama elektrība. Teorētiski ķermenis konteinerā var pavadīt gadsimtiem ilgi, ja vien ik pa laikam tiek papildināti slāpekļa krājumi. Mirušie klienti īpašā noliktavā gulēs tik ilgi, kamēr zinātnieki būs iemācījušies atdzīvināt aizgājējus. Ja šajā laikā kompānijai nāktos bankrotēt, tā noslēgusi vienošanās ar citām organizācijām, kas pārņems saistības. Savukārt, ja atdzīvināšana notiks drīz, klienti varēšot atgūt pārpalikumu no 120 tūkstošiem eiro, kas atvēlēti ķermeņa ilgtermiņa uzglabāšanai un reanimēšanai. 

Vai tas patiešām var izdoties? To neviens nevar garantēt. Ķīnas zinātnieki gan nesen ziņoja, ka sekmīgi atkausējuši sasaldētas cilvēka smadzenes, un tām netika konstatēti bojājumi.

Pat ja ambiciozā iecere izgāzīsies, uz spēles ir likta tikai mirušo klientu nauda. No viņu skatupunkta nav lielas starpības, kas notiek ar mirušo ķermeni. Pretenzijas varētu būt vienīgi mantiniekiem, kuri šiem 170 tūkstošiem eiro varētu vēlēties citādu pielietojumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata