Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Gan smaržo, gan ož

Ieejot virtuvē, kur gatavotajam ēdienam tiek pievienots ķiploks, vairākums cilvēku labpatikā dziļi ievelk gaisu un izbauda aromātu, taču, sastopot cilvēku, kurš tikko ēdis ķiploku, nepatikā novēršas un cenšas ieturēt distanci. Kādēļ gan viens produkts un tā radītā smarža spēj izraisīt diametrāli pretējas reakcijas?

Atbilde meklējama ķīmiskajās vielās. Sasmalcinot ķiplokus, kas pārtikā tiek izmantoti jau vairāk nekā 5000 gadu, izdalās reibinošs ķīmisko vielu savienojumu sajaukums, ko sauc par sulf īdiem. Ohaio štata universitātes Pārtikas zinātnes un tehnoloģiju katedras vadītāja Šerila Baringere portālam LiveScience skaidro, ka šīs gaistošās molekulas piešķir ķiplokiem "atšķirīgu, asu ķiplocīgumu". Kad gatavojam ķiplokus, sulf īda molekulas paceļas gaisā un piepilda telpu ar patīkamo aromātu. Bet, kad ieliekam garšaugu mutē, gaistošās vielas nonāk degunā.

Savukārt sliktā elpa rodas, kad ēdiens nonāk vēderā. Tur kuņģa sula sadala ķiplokus, atbrīvojot sulf īdus, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Lielākā daļa no šīm molekulām nonāk zarnās papildu apstrādei, bet viena niecīga molekula, ko sauc par alilmetilsulf īdu (AMS), ir pietiekami maza, lai izslīdētu caur kuņģa gļotādu un nonāktu asinsritē. Cirkulējot gar plaušām, AMS tikpat viegli iziet cauri membrānām, kas skābekli un oglekļa dioksīdu ielaiž ķermenī un izvada no tā. Izelpojot no plaušām ogļskābo gāzi, cilvēks atbrīvo arī ķiploku AMS. Šis nepatīkamais efekts var ilgt pat 24 stundas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata