Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Kāpēc burkāni sarullējas?

Tikko no zemes izvilkts burkāns ir ciets un sulīgs, taču atliek tam dažas dienas pastāvēt uz galda, lai dārzenis sāktu čokuroties un it kā saritināties.

Šī fenomena skaidrojums ir pavisam vienkāršs. Siltā, sausā vietā ilgstoši atstāts burkāns zaudē mitrumu. Turklāt miza izžūst ātrāk nekā serdenis, tādēļ dārzenis sāk locīties uz vienu vai otru pusi.

Bātas Universitātes pētnieki ne vien veica teorētiskus aprēķinus, bet arī eksperimentāli mērīja sarullēšanās gaitu. Žurnālā Royal Society Open Science publicētajā ziņojumā viņi pavēstīja, ka nedēļas laikā burkāns zaudē vidēji 22% savas masas un izliekuma vidējais rādiuss šajā periodā sasniedz no 1,61 līdz 1,1 metram.

Lai izprastu procesu vēl labāk, zinātnieki burkānu arī pārgrieza gareniski. Šādā scenārijā sarullēšanās notiek vēl ātrāk, jo miza izkalst, bet serdenis saglabā mitrumu. Līdz ar to katra daļa dažu dienu laikā ievērojami sarullējas uz ārpusi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata