Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mosties agri palīdz alu cilvēku gēns

Ja agros rītos spējat viegli pamosties, tad esat ciešāk saistīts ar alu cilvēkiem nekā ilgie gulētāji. Tā trivializējot varētu interpretēt amerikāņu ģenētiķu atklājumu.

Pensilvānijas Universitātes un Kalifornijas Universitātes Sanfrancisko zinātnieki noskaidrojuši, ka diennakts ritmu regulējošos gēnus Homo sapiens ieguvuši no neandertāliešiem un Denisova alas cilts pārstāvjiem. Tas noticis aptuveni pirms 60–70 tūkstošiem gadu, kad no Āfrikas izceļojušo moderno cilvēku priekšteči sastapuši abu citu sugu pārstāvjus un pārojušies ar tiem. Krustošanās rezultātā nākamās cilvēku paaudzes ieguvušas specifiskus gēnus, kādi to priekštečiem iepriekš nav bijuši. Viens no tiem ir saistīts ar iekšējo pulksteni. Pie šāda secinājuma amerikāņu speciālisti nonāca, izpētot 120 un 52 tūkstošus gadu senu neandertāliešu, kā arī 72 tūkstošus gadu sena denisovieša genomu. Tajos bija 16 DNS paveidu, kas modernajos cilvēkos saistīti ar spēju mosties agri no rīta, ziņo žurnāls Genome Biology and Evolution. Zinātnieki sliecas domāt, ka jauniegūtie gēni palīdzējuši cilvēkiem doties tālāk uz ziemeļiem, pielāgoties mainīgajam dienas garumam un tādējādi izdzīvot īsajās rudens un ziemas dienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata