"Nāciet ātrāk, es dzeru zvaigznes!" – ar šādu saucienu 1693. gada 4. augustā Šampaņas provinces Oviljē abatijas mūkus uz vīna pagrabu esot aicinājis tā meistars un abatijas ekonoms jeb pārvaldnieks Perinjons. Par zvaigznēm viņš poētiski nosaucis ogļskābās gāzes burbulīšus, kas it kā no nekurienes uzradušies nupat atkorķētajā vīna pudelē un likuši dzērienam putot. Tā, lūk, esot sākusies šampanieša ēra...
Nevar noliegt, ka stāsts ir skaists, taču tas izdomāts vairāk nekā 100 gadu pēc Perinjona aiziešanas mūžībā un patiesības tajā, visticamāk, nav ne grama. Pirmkārt, dzirkstošos vīnus vēl pirms Perinjona gatavoja gan Francijas dienvidos, gan Anglijā, līdz ar to izgudrotājs viņš nav. Otrkārt, teju visa mūža garumā Perinjons centās panākt, lai nekādi burbulīši viņa pārraudzītās abatijas vīnā neveidotos, jo Francijā tolaik valdīja uzskats, ka šāds vīns ir neglābjami sabojāts. Un, visbeidzot, Perinjons skrupulozi pierakstīja visu, kas attiecas uz vīnogu audzēšanu un vīna raudzēšanu, taču šajos pierakstos nav ne rindiņas par to, ka viņš būtu lepojies ar dzirkstošā vīna izgatavošanu, raksta All About History.
Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 4.-10. augusta numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!