Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Uzrakstīt vēstuli rudenim

Rudens panīkuma pārvarēšanā var palīdzēt daudz gaismas un sajūtu aprakstīšana

Rudens zeltīto fāzi drīz nomainīs tumšais, drūmais veļu laiks, un jūtīgākie cilvēki neizbēgami sajutīs panīkumu, varbūt pat depresiju. Pret to zāles meklētas jau sen, un ik pa laikam zinātnieki nāk klajā ar kādu ideju, kā mazināt drūmo noskaņojumu.

Rudens skumjas ir reāls fenomens. Britu psihologi pat aplēsuši, ka tās skar trīs procentus no visiem pieaugušajiem, kuri ilgā saules deficīta perioda priekšvakarā jūtas pastiprināti nomākti. Pat tik ļoti, ka tiem nepieciešama speciālistu palīdzība. Tomēr pirms vēršanās pie psihiatra Glāzgovas Universitātes speciālisti iesaka izmēģināt pāris metožu labsajūtas uzlabošanai.

VĒSTULE RUDENIM

Pirmā ir šķietami dīvaina, taču vienlaikus diezgan interesanta. Skotu pētnieki iesaka uzrakstīt vēstuli depresiju izraisošajam gadalaikam un pastāstīt tam par savām sajūtām. Vēstule esot jāsāk ar tiešu uzrunu gadalaikam, piemēram: "Dārgais rudeni!" vai "Dārgā ziema!", lai tādējādi radītu sajūtu, ka patiešām komunicējam ar nomāktības cēloni.

Zinātnieki skaidro, ka sajūtu nosaukšana vārdā un aprakstīšana palīdz mums pašiem apzināt, kādēļ tieši jūtamies skumji. Līdz ar to palielinās iespēja problēmu risināt. Iespējams, pārlasot vēstuli, sapratīsim, ka pie vainas nemaz nav īsās dienas vai lietavas aiz loga, bet gan vēlme biežāk satikt draugus. Varbūt sarīkot jautru ballīti vai pagatavot kādu iemīļotu ēdienu. Psihologi atgādina, ka bieži vien pietiek problēmu nosaukt vārdā, lai parādītos motivācija to atrisināt. Palīdz arī sirds izkratīšana, kas vēstules gadījumā notiek rakstveidā.

VAIRĀK GAISMAS

No citām idejām pieejamākā ir gaismas terapija. Speciālisti iesaka dienas laikā uzturēties telpā, kurā ir lieli logi, un atvilkt aizkarus, lai istabā ieplūstu vairāk dabiskās gaismas. Vakarā telpa jāpadara pēc iespējas gaišāka ar lampām, svecēm, spoguļiem vai spīdīgiem priekšmetiem.

Vairāki zinātniski pētījumi jau apstiprinājuši, ka spilgta, vasaras sauli imitējoša gaisma ir ārkārtīgi efektīvs līdzeklis pret drūmu noskaņojumu. Ne velti ziemeļos cilvēki jau ierīko tā dēvētās saules istabas, kur pavadīt laiku gada drūmākajos periodos. 

Vēl psihologi iesaka rudeņos vairāk kustēties un papildināt pastaigas ar dabas vērošanu. Piemēram, lūkoties debesīs un censties pēc iespējas precīzāk aprakstīt to krāsu.

"Nedomāt par to, cik pelēkas un tumšas tās ir, bet censties saskaitīt krāsas debesīs un pamanīt, kā mainās gaisma vai kā tā izlaužas cauri mākoņiem. Ideja ir maksimāli daudz laika pavadīt gaismā, tādēļ, kad vien iespējams, vēlams doties uz rudens un ziemas festivāliem, kuros tiek daudzināta gaisma," skaidro profesore Hestere Parra no Glāzgovas Universitātes.

Viņa kopā ar kolēģiem apkopojusi šīs zināšanas grāmatā Light Is a Right: A Guide to Wintering Well/Gaisma. Ceļvedis labai pārziemošanai, kas veidota kā ceļvedis patīkamai ziemas pārlaišanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata