Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Acis, roka, vārdi

Šis ir ļoti bīstams ceļš, jo parasti dzeju izvēlas komponists. Vārds, dzejas noskaņa, ko viņš sajūt lasot, iedvesmo komponistu. Šis pirmsākums ir ļoti svarīgs, jo dziesmai pamatā ir vārds, un nekad nezini, vai tieši šis dzejnieks spēs iedvesmot komponistu. Tomēr risks savest kopā mūsu komponistus ar speciāli šai programmai radītu 12 Eiropas zemju dzejnieku speciāli radītu dzeju ir attaisnojies - ir tapuši diezgan spilgti, oriģināli un atšķirīgi darbi.

Tā diriģents un Valsts akadēmiskā kora Latvija mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais stāsta par Dzejas dienām radīto 12 pasaules pirmatskaņojumu projektu Dzintara ceļš. Tas paveikts sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un tiks nodots klausītāju vērtējumam jau šovakar, 16. septembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē plkst. 19 kā viens no notikumiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. Koncerts, kas pieejams ar bezmaksas ielūgumiem (tie šodien saņemami LNB reģistratūrā no plkst. 9 līdz 19), vienlaikus būs arī CD - mūzikas un dzejas albuma Dzintara ceļš prezentācija.

Mūzikā un dzejnieku balsīs

Šis notikums apvieno dzeju, ko radījuši laikmetīgās dzejas meistari no 12 Eiropas valstīm, ar latviešu komponistu mūziku, ko diriģenta Māra Sirmā vadībā izpildīs Valsts akadēmiskais koris Latvija. Dzejas grāmatā, kas papildina jauno CD Dzintara ceļš, lasāmi dzejoļi oriģinālvalodā un to atdzejojumi. Koncertā, kura režiju veido Varis Klausītājs, būs iespējams arī izbaudīt, kā dzintara dzejoļi izskan pašu dzejnieku lasījumā viņu dzimtajā valodā, jo gandrīz visi dzejdari jau ir klāt!

Māris Sirmais stāsta, ka divpadsmit dzejnieki no valstīm, caur kurām agrāk gājis vēsturiskais Dzintara ceļš, tikuši uzrunāti radīt dzejas darbus par dzintara simbolisko nozīmi viņu tautu kultūrā un vēsturē. Dzejoļos un divpadsmit dažādu valodu skanējumā ieklausījās ducis latviešu komponistu. Latviju šajā projektā pārstāv Kārlis Vērdiņš, kura dzeju komponējis pasaulē starptautiski atzītais Ēriks Ešenvalds. Pārējās valstis pārstāv Donāts Petrošus (Lietuva), Dragana Tripkoviča (Melnkalne), Angeliki Dimuli (Grieķija), Efe Dujans (Turcija), Tadeušs Dombrovskis (Polija), Petrs Borkovecs (Čehija), Ticiāna Koluso (Itālija), Denešs Krušovskis (Ungārija), Andrejs Seņkovs (Krievija), Ostaps Slivinskis (Ukraina) un Volfgangs Hermanns (Austrija). Līdzās Ērikam Ešenvaldam komponējuši Mārtiņš Viļums, Juris Ābols, Gundega Šmite, Jānis Aišpurs, Jēkabs Jančevskis, Juris Vaivods, Imants Zemzaris, Raimonds Tiguls, Georgs Pelēcis, Līga Celma un Selga Mence.

«Biju pārsteigts, cik dažāda bijusi dzintara loma un pielietojums dažādās zemēs un dažādos vēsturiskos momentos. Piemēram, Ešenvalda dziesma Dzintara acis ar Kārļa Vērdiņa dzeju stāsta par nežēlīgu Mazāzijas valdnieku, kuram uzstādīts piemineklis ar dzintara acīm. Savukārt ungāra Deneša Krušovska dzejolī dzintars vēl tikai top - kā no lāpstas kāta pie rokas pielīp sveķis,» atklāj Māris Sirmais. Dzintara ceļš rosinājis arī apdomāt, ko šodien nozīmē modernā dzeja, un cik tā vispār ir muzikāla? «Lielākoties tā kļūst arvien robustāka un stūraināka, neiekļaujoties atskaņu plūdumā, melodiskumā,» diriģents norāda uz to, ka šodienas dzeja vairs neturas ierasti dzejiskajos rāmjos.

Domu un valodu tilti

Diriģents parūpējies, lai dzejdaru un komponistu satikšanās būtu likumsakarīgas: lietuviešu dzeju komponējis Mārtiņš Viļums, kurš beidzis Mūzikas akadēmiju Viļņā un dzīvo Lietuvā. Grieķu - Gundega Šmite, kura patlaban dzīvo Grieķijā. Nav nejaušība, ka Līga Celma, kura krāšņi izmanto etnisko dziedāšanas manieri, uzaicināta komponēt ukraiņa dzeju. Serbu dzeja tikusi kaislīgajam Balkānu kultūras adeptam Jurim Ābolam, kurš prot serbu valodu. Muzikālais rezultāts - dziesma Sveicināts, Mēnes! esot pārsteidzošs Eiropas kultūru koncentrāts, kur mūsdienu faktūras klasteri mijas ar etniskiem serbu dziedājumiem, Johannesa Brāmsa mūzikas citātiem, Vīnes mūziku, un visam pāri - Jurija Gagarina sajūsmas kliedzieni (angliski), no Kosmosa pirmoreiz ieraugot Mēnesi. «Tas ir Kosmoss, sacerēts veseliem trim koriem - to dziedot tu nonāc citā vidē!» izsaucas Māris Sirmais.

Nu, bet Jānis Aišpurs un turku valoda? Te nu gan nav nekā kopīga. Aišpuram nav arī profesionāla komponista izglītības diploma, toties ir lieliska muzikālā pieredze grupā Sound Poets, korī Kamēr… un bērnībā spēlējot vijoli. «Viņš ir zinošs, bet brīvs no aizspriedumiem un profesionālajām dogmām. Tas provocē uz jaunatklājumiem,» priecājas Māris Sirmais. Turku dzejnieks Efe Dujans stāsta par sāpīgu šķiršanos ar mīļoto sievieti. Smeldzīgā sāpe nerimst, un ik brīdi uzaust atmiņas, kurās dzintars parādās kā mīļotās sievietes cigaretes iemutis - diriģents stāsta, sirsnīgi iesakot novērtēt slāvisko čehu smeldzi Jura Vaivoda dziesmā Dzintara roka, Jēkaba Jančevska mūzikā pārtverto poļu dzejnieka Tadeuša Dombrovska Bēguma skaistumu, Selgas Mences kora faktūras orķestrālo krāšņumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?