Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Afganistānā ar cerībām sagaidīts jaunais gads

Afganistānas ziemeļu lielākajā pilsētā Mazārešarīfā ar daudzu afgāņu policistu un karavīru klātbūtni izdevies nodrošināt mierīgu Jaungada jeb Novruza sagaidīšanu, ko svin arī Irānā un daudzās citās musulmaņu zemēs. Uz svētkiem par godu 1389. gada atnākšanai no visas Afganistānas šurp bija devušies cilvēki, kas svētdien priecīgā noskaņojumā piedalījās gājienā līdz slavenajai Zilajai mošejai.

Rūpes par drošību

Visus ceļus uz pilsētas centru pie minētā svētnama bija bloķējušas policijas un armijas vienības. Kā Dienai pastāstīja vairāki policijas virsnieki, pavisam ap pilsētas centru izveidoti 14 drošības loki, faktiski pilnībā novēršot iespējamo nemiernieku nokļūšanu pilsētas centrā ar automašīnu.

Iepriekš arī starptautisko miera uzturēšanas spēku ISAF rīcībā bija informācija par iespējamiem uzbrukumiem, tādēļ vietējās amatpersonas bija nodrošinājušās ar 6000 bruņotiem sargiem. Lai vēl vairāk nodrošinātos pret nepatīkamiem pārsteigumiem, policisti dažos no posteņiem pārmeklēja gandrīz katru gājēju.

Svētku dienā pilsētā nebija redzams neviens ārvalstu karavīrs. Kā Dienai skaidroja Afganistānā izvietotā Latvijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants Ansis Strazdiņš, ar šādu vērienīgu operāciju, kas veikta tikai saviem spēkiem, afgāņi parādot pretiniekiem, bet galvenokārt tieši vietējiem iedzīvotājiem savas spējas novērst uzbrukumus. «Pilsētas noslēgšana, nobloķējot ielas, bija pilnīgi pareiza rīcība, jo šādos gadījumos vislielākos draudus rada pašnāvnieki - un tieši tad, ja brauc automašīnās,» stāstīja pulkvežleitnants.

Ar spēku vēršoties pret nemiernieku grupējumiem, iespējams, varot panākt dažu vietējo kara vienību komandieru piesliešanos valdības spēkiem. «Afganistānas ziemeļos ISAF kopā ar afgāņu armiju un policiju šobrīd veic divas lielas operācijas pret nemierniekiem. Nemiernieku padzīšana no viņu uzturēšanās vietām ir apvienoto spēku mērķis. Ir iespēja, ka šaubīgākie un mazāk talibu ideoloģijai pakļautie laucinieki atsakās no bruņotas darbības nākotnē. Cīnāmies arī par prātiem; šādās operācijās vietējie dzīvotāji tiek dažādi uzrunāti, pat tik vienkārši - ar skaļruņiem,» teica A. Strazdiņš.

Svin draugu pulkā

Paklāju tirgotājs Gulams Sahē jau sestdienas vakarā sagaidījis piecus draugus, kas pie viņa ieradušies no citām pilsētām. Vīri, kam nedaudz pāri 40 gadiem, nodarbojas ar nelielu biznesu, ir pieredzējuši gan PSRS iebrukumu, gan afgāņu savstarpējo karošanu, gan Taliban valdīšanu, kad nācies nēsāt garas bārdas. Sēžam uz paklājiem, uz kuriem saklāts svētku galds. Vietējais TV kanāls sagatavojis pārskatu par pēdējiem gadiem Afganistānā, tas apliecina situācijas pasliktināšanos ar katru nākamo gadu. Šogad vien jau bijuši 25 pašnāvnieku organizēti terora akti. Tiesa gan, šādi uzbrukumi nav notikuši Ziemeļafganistānā. Vaicāju tirgotāja viesiem, kādu nākotni var prognozēt šādos apstākļos. «Mēs paļaujamies uz labu nākotni, protams, ja tā gribēs Dievs!» saka viens no viņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?