Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Afganistānā pastiprinās vardarbība

Afganistānas nemiernieku aktivitātes pastiprināšanās izraisījusi lielāko vardarbības pieaugumu kopš Taliban režīma gāšanas pirms vairāk nekā septiņiem gadiem. Piemēram, pagājušonedēļ Afganistānā notikuši vairāk nekā 400 dažādu uzbrukumu (2004.gada janvārī šis rādītājs bija mazāk nekā 50 uzbrukumu nedēļā).

Stāvoklis pasliktinās

NATO vadīto spēku dati liecina, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos notikuši vairāk nekā 5200 uzbrukumu, kas ir par 59% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pagājušogad. Ļoti nemierīgs stāvoklis ir Afganistānas dienvidos, kur uzbrukumu skaits palielinājies par 78%, jo šis reģions ir galvenais Taliban atbalsta centrs.

NATO spēku vadība raizējas, ka vardarbība varētu pastiprināties pirms Afganistānas prezidenta vēlēšanām, kas paredzētas 20.augustā. «Nav šaubu, ka pēdējo divu gadu laikā stāvoklis ir pasliktinājies un mūs gaida grūti laiki,» secina amerikāņu ģenerālis Deivids Petreuss, kurš atbildīgs par ASV karaspēka operācijām Afganistānā un Irākā. Pēdējos gados Taliban un Al Qaeda kaujinieki ir atguvušies no trieciena un sākuši aktīvāku pretošanos Afganistānas valdībai un starptautiskās koalīcijas spēkiem.

Lai apspiestu Taliban pretestību, ASV prezidents Baraks Obama nolēmis sūtīt ievērojamus papildspēkus uz Afganistānu. B.Obama uzskata, ka svarīgākā cīņa pret terorismu notiek tieši Afganistānā, nevis Irākā. Paredzams, ka lielākā daļa papildspēku varētu ierasties Afganistānā jau pirms prezidenta vēlēšanām, kad gaidāms jauns nemiernieku uzbrukumu vilnis.

Svarīga misija

Afganistānā pašlaik izvietots ap 56 000 amerikāņu karavīru, bet rudenī viņu skaits varētu sasniegt 68 000, ziņo Reuters. Kopējais starptautiskās koalīcijas karavīru skaits varētu pārsniegt 100 000 robežu, jo Afganistānā darbojas arī 33 000 karavīru no NATO vadītās koalīcijas valstīm. Latvijas kontingentā Afganistānā ir vairāk nekā 160 karavīru. ASV aicina Eiropas valstis sniegt lielāku ieguldījumu Afganistānas misijā, jo tās iznākums ietekmēs visas pasaules drošību. Eiropa gan pagaidām vilcinās izpildīt ASV lūgumus, jo nevēlas riskēt ar savu karavīru dzīvību. NATO plāno ievērojami samazināt miera uzturēšanas misiju Kosovā, lai atbrīvotu resursus Afganistānas misijai.

Daļa analītiķu raizējas, ka papildspēku nosūtīšana uz Afganistānu palielinās kritušo skaitu, jo gaidāmas niknākas cīņas starp Taliban un NATO spēkiem. Satraukumu izraisa arī upuru skaita pieaugums Afganistānas civiliedzīvotāju vidū. Afganistānas valdība ir saniknota, ka civiliedzīvotāji tiek nogalināti ne tikai Taliban uzbrukumos, bet arī ASV kara aviācijas uzlidojumos nemiernieku pozīcijām. ASV karaspēka vadība sola darīt visu iespējamo, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem. «Galu galā mums vajag pārliecināt cilvēkus, nevis nogalināt viņus,» intervijā laikrakstam The Wall Street Journal atzinis amerikāņu ģenerālis Stenlijs Makraistals, kurš kļuvis par jauno ASV spēku komandieri Afganistānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?