Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Afrikāņu imigranti pret Izraēlas valdību

Vairāki tūkstoši afrikāņu imigrantu pirmdien Izraēlas pilsētas Telavivas ielās piedalījās protesta gājienā, kura dalībnieki piestāja pie ārvalstu vēstniecībām ar mērķi pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību, daudzuprāt, Izraēlas valdības diskriminējošajai attieksmei pret patvēruma meklētājiem.

Izraēlā dzīvojošie afrikāņi ir neapmierināti ar nesen parlamentā apstiprināto likumu, kas ļauj varasiestādēm vismaz gadu aizturēt imigrantus, kuriem nav derīgu uzturēšanās dokumentu. Pēdējo nedēļu laikā desmitiem ieceļotāju no Āfrikas ir aizturēti un nogādāti Holotas nelegālo imigrantu izvietošanas centrā, ko atvēra tikai pagājušā gada nogalē.

Neatzīst par bēgļiem

Lai paustu sašutumu par Izraēlas valdības attieksmi, valstī strādājošie afrikāņi, kuri pārsvarā nodarbināti apkalpojošajā sfērā, izsludinājuši trīs dienas ilgu streiku. Tas sākās svētdien Telavivā ar lielāko jebkad Izraēlā notikušo afrikāņu imigrantu demonstrāciju, kurā esot piedalījušies no 10 līdz 30 tūkstošiem cilvēku.

«Mēs lūdzam, lai Izraēlas valdība izdara trīs vienkāršas lietas. Pirmkārt - atceļ jauno likumu un atbrīvo ieslodzītos. Otrkārt - pārbauda mūsu lūgumus pēc patvēruma. Treškārt - ievēro cilvēku pamattiesības, tajā skaitā tiesības strādāt un tiesības uz medicīnas pakalpojumiem,» demonstrācijas dalībnieks eritrejietis Dauds Nemoss sacīja televīzijai Euronews.

Pēdējos gados Izraēlā, pārsvarā caur Ēģipti, nelikumīgi iekļuvuši gandrīz 60 tūkstoši afrikāņu, kuri bēg no nabadzības, kara un politiskajām represijām savā dzimtenē. Lielākā daļa no viņiem gadiem spiesti mitināties nelegālo imigrantu izvietošanas centros vai slapstīties, jo varasiestādes atsakās viņus atzīt par bēgļiem.

Tajā pašā laikā Izraēla nedrīkst deportēt patvēruma meklētājus, jo ir pievienojusies ANO konvencijai par bēgļu statusu, kas nosaka, ka valstij jāaizsargā imigranti, kuri drošības dēļ nevar atgriezties izcelsmes zemē.

Tomēr Izraēla ir izdomājusi veidu, kā to apiet, liekot lietā tā dēvēto brīvprātīgo deportāciju, kad nelegālajiem imigrantiem apmaiņā pret solījumu pamest valsti izmaksā finansiālu kompensāciju, apgalvo bēgļu aizstāvju organizācija Hotline for Migrant Workers.

Kneseta 10. decembrī apstiprinātais likumprojekts paredz, ka varasiestādes bez tiesas lēmuma var ilgāk par gadu aizturēt nelegālos imigrantus. Šis likums aizstās Augstākās tiesas septembrī atcelto parlamenta lēmumu atļaut turēt apcietinājumā nelegālos imigrantus ilgāk nekā trīs gadus, vēsta AFP.

ANO Komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR) ir izteicis atbalstu protestējošajiem afrikāņiem un kritizējis Izraēlas valdību. «[Izraēlas] pašreizējā politika un rīcība rada bailes un haosu patvēruma meklētāju kopienā, tā neņem vērā viņu īpašo stāvokli,» teikts UNHCR paziņojumā.

Apdraudot sabiedrību

Izraēlas valdība, kas kopš 2012. gada ir pastiprinājusi kontroles uz robežas ar Ēģipti, uzskata, ka vairums afrikāņu imigrantu nav bēgļi, bet likumpārkāpēji. Šāda viedokļa rašanos veicinājusi daudzu ierindas ebreju nepatika pret afrikāņu iebraucējiem.

Iekšlietu ministrs Gideons Saars pirmdien intervijā Izraēlas Armijas radio sacīja, ka lielākā daļa no viņiem ieradušies valstī, lai meklētu darbu, nevis patvērumu. «Izraēla nav viņu mājas, un mēs centīsimies panākt, ka tā nekļūst par nelegālo iebraucēju valsti,» sacīja ministrs.

Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir pārliecināts, ka liela skaita afrikāņu klātbūtne apdraud tradicionālās ebreju sabiedrības pastāvēšanu. «Demonstrācijas viņiem nepalīdzēs. Viņi nav bēgļi, kam mēs sniedzam palīdzību saskaņā ar starptautiskajām normām. Viņi ir nelegālie iebraucēji, kas meklē darbu,» paziņojis premjers.

Viņš arī apsolīja, ka Izraēla dos priekšroku tādai politikai, kas iedrošināšot imigrantus pamest valsti. B. Netanjahu apgalvo, ka pērn Izraēlu «brīvprātīgi» esot atstājuši 2600 iebraucēji. «Šogad mums jāatbrīvojas no lielāka skaita,» viņu citē ziņu aģentūra Reuters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


Kopš 2006. gada Izraēlā, lielākoties izmantojot savulaik slikti apsargāto robežu ar Ēģipti, nelikumīgi iekļuvuši 60 tūkstoši afrikāņu

Nelegālie Āfrikas imigranti pārsvarā ir no Eritrejas, Sudānas, Etiopijas, Ziloņkaula Krasta un Nigērijas

Vairāk nekā 80% no visiem nelegālajiem imigrantiem ir vīrieši

Aptuveni 60% patvēruma meklētāju no Āfrikas valstīm ir apmetušies Telavivā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?