Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

AirBaltic lidostas tarifu dēļ cels cenas, Ryanair vēl klusē

Cerībā noturēt esošās un piesaistīt jaunas lidsabiedrības valdība otrdien apstiprināja krīzes laika tarifus lidostai Rīga, kas ir aptuveni trīs reizes zemāki par pašreizējiem un vienādi visām lidsabiedrībām. Ieguvējas ir visas aviokompānijas, izņemot airBaltic un Ryanair, kuras līdz šim baudīja konkurences uzraugu par negodīgām atzītās atlaides 80% apjomā no tā, ko maksāja pārējie.

airBaltic prezidents Bertolts Fliks pēc valdības lēmuma neslēpa, ka tarifu palielinājumu uzņēmums pārnesīs uz pasažieriem, palielinot biļešu cenas. «Ja atlaides tiek noņemtas, biļetes no tā nekļūs lētākas,» teica B.Fliks Viņš atteicās konkretizēt, cik liels varētu būt palielinājums un par cik palielinājies tai noteiktais tarifs.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka tās nevar būt lielas summas, jo tarifu palielinājums airBaltic ir pāris eiro robežās par pasažieri. Aviācijas speciālisti uzsver, ka, lai gan airBaltic un Ryanair lidostai līdz šim maksāja tikai ceturto daļu no 12,18 eiro par pasažieri lielā tarifa, no pasažieriem nodevas iekasēja pilnā apjomā. Teorētiski pārējo lidsabiedrību biļetēm pat būtu jākļūst lētākām, jo tām tarifi samazinās.

Ryanair atbildes uz Dienas jautājumiem par jauno tarifu ietekmi uz biļešu cenām un lidsabiedrības plāniem otrdien iegūt neizdevās. Valdībā iesniegtajiem dokumentiem nebija pievienoti aprēķini, par cik atlaižu atņemšana palielinās abu līdz šim lidostas visvairāk atbalstīto lidsabiedrību izdevumus, taču avoti lidostā atzina, ka Ryanair gadījumā runa ir par apmēram miljonu latu gadā.

Jau pirms valdības lēmuma Ryanair bija lidostai nosūtījis vēstuli, ka par sev saistošu uzskata nevis valdības lēmumu, bet konfidenciālajā sadarbības līgumā par ienākšanu Rīgā noteikto summu par pasažieri. Cik Dienai izdevies noskaidrot, tas bijis solīts līdz 2014.gada beigām.

Lidostas viceprezidents Jānis Baļķens presei skaidroja, ka jaunie tarifi Rīgas lidostu padara par vienu no lētākajām Eiropā un lētāko Ziemeļeiropas reģionā, kā arī ļaus izbeigt strīdu ar Konkurences padomi, kas pēc citu lidsabiedrību sūdzībām lidostas piešķirtās atlaides airBaltic un Ryanair atzina par nelikumīgām. Lai gan tie stāsies spēkā tikai novembrī, svarīgi, lai Rīgā strādājošās lidsabiedrības zinātu, kas gaidāms nākamajā sezonā, jo «aviokompānijas Latvijā pelna vasarā un cieš zaudējumus ziemā».

Lai gan Rīgu pēdējā gada laikā pametušas piecas lidsabiedrības un vasarā aiziet arī milzis KLM, J.Baļķens aicināja nepārvērtēt lidostas tarifu nozīmi šajos lēmumos, jo tie esot tikai 15% lidsabiedrības izmaksu. Otrs faktors esot ekonomiskā situācija. Jaunas lidsabiedrības Rīgā esot gaidāmas tikai tad, kad sāks atkopties ekonomika.

Zemie tarifi būs spēkā gadu. Pēc tam par to lielumu lems atkal. Lidostas vadība atzīst, ka tie noteikti «uz rentabilitātes robežas» un ir ļoti atkarīgi no tā, vai airBaltic, kas ir lielākā lidsabiedrība Rīgas lidostā un aizņem 60% tirgus, spēs izpildīt solījumu šogad palielināt pasažieru skaitu par 20%. Ja tas nenotiks, «lidostas rentabilitāte var nozīmīgi samazināties», proti, tā peļņas vietā var sākt ciest zaudējumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?