Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ala Kapones piemērs

Panta, kas aizliegtu manipulēt ar sporta spēļu rezultātiem materiāla labuma gūšanas nolūkos, Latvijā nav, taču atrasts cits veids, kā iespējams sodīt vainīgos. Līdzīgi kā ar slaveno mafijas vadoni Alu Kaponi, kuru notiesāja par nodokļu nemaksāšanu, nevis kriminālsodāmiem pārkāpumiem, kam neizdevās atrast pierādījumus, cer tikt galā arī ar Latvijas futbola spēļu rezultātu ietekmētājiem negodīgā veidā. Piektdien preses konferencē Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins informēja medijus par izmeklēšanas gaitu un rezultātiem.

22. oktobrī tika veikta aizturēšana vairāk nekā pirms gada ierosināta kriminālprocesa izmeklēšanas ietvaros. Lieta tika ierosināta par manipulēšanu ar futbola spēļu rezultātiem, lai iegūtu prettiesisku materiālo labumu. Pagājušajā trešdienā tika aizturēti astoņi cilvēki. Izmeklēšana secinājusi, ka izveidojies organizēts noziedzīgais grupējums. Grišins uzsver, ka visu loma tajā ir skaidra. Izmeklēšanas gaitā iegūti fakti, ka veiktas spēļu rezultātu manipulācijas gan Latvijas čempionātā, gan starptautiskās spēlēs. Izmeklēšanas principu dēļ aizturēto personu vārdi netiek atklāti, taču zināms, ka to vidū ir divas sporta kluba amatpersonas, divi spēlētāji, kā arī vēl četri cilvēki, kas bija organizētās grupas sastāvā. Starp pēdējiem ir arī grupas organizators, kuram vienīgajam kā drošības līdzeklis ir piemērots ieslodzījums, savukārt pārējie cilvēki atbrīvoti.

Lai gan aizdomās turēto vārdi netiek atklāti, Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis deva skaidru mājienu, ka LFF Disciplinārā komisija (DK) diskvalificēs personas, kurām piešķirts aizdomās turamo statuss konkrētajā krimināllietā. Piektdien pēcpusdienā kļuva zināms, ka aizliegums piedalīties jebkādās ar futbolu saistītās aktivitātēs piemērots Daugavpils Daugavas galvenajam trenerim moldāvam Ivanam Tabanovam, kluba tehniskajam direktoram Jevgeņijam Klopovam, kā arī diviem futbolistiem: vārtsargam Aleksandram Vlasovam un pussargam Jevgeņijam Kosmačovam, kurš savulaik spēlējis arī Latvijas izlasē. Tiek minēts, ka pašlaik apcietinājumā ir jau 2009. gadā LFF diskvalifikāciju saņēmušais bijušais Dinaburg prezidents Oļegs Gavrilovs.

Izmeklēšanas gaitā konstatēts, ka par noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem nenomaksātie nodokļi ir vairāki simti tūkstošu eiro. Tas nozīmē, ka pēdējā pusotrā gadā izmeklēšanas gaitā konstatētajās sarunātajās spēlēs grupa ieguvusi vairāk nekā miljonu eiro. Krimināllieta sākta par Daugavas spēli UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā pret Zviedrijas Elfsborg 2013. gada vasarā, taču izmeklēšanas gaitā tika gūti pierādījumi sistemātiskai un vairākkārtējai spēļu sarunāšanai gan starptautiskos, gan vietējā čempionāta mačos. Kā atklāja Grišins, vairāki aizturētie jau nožēlojuši savu nelikumīgo darbību. Grišina piebilde, ka viņi futbolam bija veltījuši visu savu mūžu, liek domāt, ka tas attiecas tieši uz aizturētajiem spēlētājiem un treneri, nevis kluba oficiālajām un neoficiālajām amatpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

Spēļu sarunāšanas hronoloģija
2007. gadā Daugavpils Dinaburg tiek izslēgta no dalības Baltijas kausā par Fair Play likumu neievērošanu
Finansiālu problēmu dēļ 2009. gada 8. februārī krievu uzņēmēja Igora Mališkova klubs Daugavpils Daugava paziņo par apvienošanos ar Dinaburg
2009. gada 5. oktobrī Dinaburg tika izslēgta no Latvijas čempionāta uz aizdomu pamata par spēļu rezultātu negodīgu ietekmēšanu, lai nopelnītu totalizatoros. Kluba prezidents Oļegs Gavrilovs un galvenais treneris Tamazs Pertija saņem mūža diskvalifikāciju no futbola, savukārt visi spēlētāji - nosacīto diskvalifikāciju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?