Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Albānijas iespaidi

Albanija, mana vienīgā respublika! - šī Intara Busuļa dziesmiņas frāze no raidījuma 1000 jūdzes Albānijā divās nedēļās pielipusi kā slapja bērza lapa miklai miesai. Divas nedēļas - laiks, kas pavadīts Albānijas kalnos, jūras piekrastē, ielejās, pilsētās un ciemos. Un pēc tam apņemšanās - gribu tur atgriezties!

Manu sirdi jau pirmajā dienā, tikai dažas stundas pēc robežas šķērsošanas, iekaroja trīs lietas: cilvēki, daba un ēdiens. Mūsu gide pirms pirmās kopīgās maltītes sacīja: «Nav tādu bēdu, ko ar ēšanu nevarētu remdēt.» Šo teicienu atgādināju sev katrā ēdienreizē, pat tad, kad izsalkums nemaz nelika sevi manīt, bet - viss tik garšīgs, tik garšīgs! Joprojām prātoju, kā no tik vienkāršiem produktiem var radīt tik lielisku ēdienu. Pagaidām esmu radusi vienu atbildi - šie produkti ir dabīgi, taisnā ceļā no dobes, pļavas, upes un kūts, un nav sabojāti ar piedevām un ķīmijām. Vismaz pašlaik. Redzot tempu, kādā liela daļa albāņu cenšas atdarināt Rietumeiropas «sasniegumus», māc bažas, ka panāks jau gan, bet pie reizes sabojās un iznīcinās savu unikalitāti. Tāpēc jābrauc un jābauda, kamēr ir!

Vai Latvijā kādā krodziņā es varētu apēst desmit vidēja izmēra kotletes vienā porcijā? Nē taču! Un man neviens tādu porciju bez īpaša pieprasījuma arī nepasniegtu. Bet Albānijā pasniedz, vienīgi kotletītes izveidotas garenas, garenas. Protams, kāds uzreiz varētu iebilst, ka tādā gadījumā tām ir gluži cits nosaukums, bet tas lietas būtību nemaina. Dažviet Balkānos tās - tagad es latviskoju - sauc par čevapčičiem, citur par koftēm, keftēm un vēl citos vārdos, bet viena šāda izstrādājuma vidējais svars atbilst mūsu mājas kotletēm. Albānijā var apēst desmit šādas uzreiz, turklāt ar piedevām - zaļumiem un salātiem, kā arī kartupeļiem! Pēc tam smaguma sajūtas nav un, ja kas, svarā arī nepieņēmos.

Kazas un aitas Albānijā tiek ļoti koptas, un redzēju es šos lopiņus daudz, ar dažu ganāmpulku izdevās iepazīties pavisam tuvu. Spīdīgi kažoki visdažādākajos toņos un, šķiet, speciāli sasukātas frizūras. Vai ārējais izskats ietekmē arī piena kvalitāti? Gandrīz vai sliecos tā domāt, jo aitas un kazas piena sieru daudzveidība šajā zemē ir apbrīnojama. Liela daļa no tiem tiek gatavoti sālījumā - gan pavisam vājā, gan tādā, ka sāls gandrīz vai kaklā kož. Pat pavisam mazās bodītēs iespējams nopirkt vismaz piecu sešu veidu sieru šādā izpildījumā. Taču uzzināt, kas ir kas un ar ko viens siers atšķiras no otra, iespējams tikai praktiskā ceļā - nopērkot un nogaršojot, jo albāņu valoda nu reiz ir tā valoda, kurā, izņemot pieklājības frāžu minimumu, nesaprotu ne vārda, savukārt vietējie nerunā nevienā citā mēlē - vēl viens gabaliņš Eiropas teritorijas, kurā nedarbojas mīts par to, cik visaptveroša ir angļu valoda.

Nu jā, Albānijā es gribētu atgriezties arī vēl tādēļ, lai iemācītos grilēt dārzeņus tā, kā to dara viņi; lai saprastu, kā dažās minūtēs no jebkuras zivs var uzburt tādu ēdienu, no kura smaržas vien var paēst, un lai izurbtos cauri bureku, baklavas gatavošanas ābecei. Manuprāt, ir vērts!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?