Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Amatierteātris kā āķis lūpā

Solvita, Laine un Agnese ikdienā stājas pie tāfeles, lai mācītu skolēnus, Valters šogad septembrī aus kājas uz Londonu, lai studētu teātra augstskolā, Estere ir tērpu māksliniece, Līga - ainavu arhitekte. Tā ir tikai daļa no Ķekavas Jaunā Miltu teātra dalībniekiem, kurus jūlija nogalē sastapu Balvos Latvijas amatierteātru festivālā.

Šis teātris ar interesanto nosaukumu, kas, izrādās, atvasināts no režisores Līgas Miltas uzvārda, Pierīgā izveidots tikai pirms trim gadiem. Tajā pārsvarā spēlē jaunākās un vidējās paaudzes aktieri, kuriem iesaistīšanās amatierteātrī pilnībā mainījusi gan ikdienas ritmu, gan dzīvi.

Mācās ar bērnu pie krūts

Uz Balviem ķekavieši bija atveduši smeldzīgi skumjo izrādi Rudens sonāte, kas veidota pēc Ingmara Bergmana tāda paša nosaukuma lugas. Galveno lomu Evu spēlē ķīmijas un bioloģijas skolotāja Solvita Jurcika, kurai tā ir pirmā un vienīgā loma teātrī. Solvita pasmaida, ka pati nemaz nav meklējusi teātri, bet režisore Līga Milta, kurai šī izrāde ir diplomdarbs, redzējusi Evas lomā tieši viņu. Pirms tam nav pat iedomājusies, ka varētu būt uz skatuves, kaut arī agrā bērnībā sapņojusi kļūt par aktrisi. «Teātris bagātina dzīvi, katra izrāde liek sevī kaut ko pārcilāt un izvērtēt. Protams, ja man būtu mazāk darba mājās, ja nebūtu nelaboto burtnīcu kalni, trīs bērni, es varbūt arī vairāk iesaistītos teātra darbā. Tagad jāpagaida, kamēr bērni izaugs.» Solvitas vecākais dēls Justs mācās Doma kora skolā, viņam ir 15 gadu, Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēknei Billei - 12, mazajam Martam tikai divi gadiņi, viņš ir audzis līdz ar izrādi. «Man izrādē ir šausmīgi gari teksti. Domāju, ka nekad tos nespēšu iemācīties, visādi mēģināju, pat ierakstīju magnetofonā, lai teksti skan mājās. Beigu beigās es tos iemācījos, barodama ar krūti Martu, kuram toreiz bija tikai trīs mēneši. Ceru, ka viņš šādā veidā kaut ko arī sev iesūcis līdz ar mammas pienu,» saka Solvita.

Atrod dzīves aicinājumu

Valters Mirkšs pirms došanās uz salidojumu vēl paspējis nodejot Skolu jaunatnes X dziesmu un deju svētkos un saņemt sertifikātu par vidusskolas centralizēto eksāmenu rezultātiem. Jau šoruden Valters dosies uz Angliju studēt aktiermākslu. Interese par teātri Valteram sākusies līdz ar interesi par kino. Kopā ar domubiedriem viņš uzņēmis videofilmiņas, tad uzzinājis, ka Ķekavā izveidots teātris, aizgājis un pieteicies. Valters atzīstas, ka skatuve viņam neizraisot ne mazāko satraukumu, tieši otrādi, uz tās viņš nomierinās un jūtas ļoti labi.

«Amatierteātris man bija kā āķis lūpā, kas piesaistīja teātrim un lika arī savu nākotni saistīt ar to. Ceru, ka pēc pāris gadiem jau būšu profesionāls aktieris. Nav taisnība, ka amatierteātros spēlē tikai tantes un onkuļi, arī jauniešiem tur ir vieta. Mamma bija ļoti priecīga par to, ka es iesaistījos teātrī, tagad iet uz visām mūsu izrādēm.»

Jaunie Milti

Jauno Miltu teātri pirms trim gadiem izveidojusi ainavu arhitekte Līga Milta. Teātrī iesaistījies arī viņas dzīvesbiedrs Juris. Līga stāsta, ka, strādājot arhitektu birojā, jutusi, ka ar to vien nepietiek, tāpēc iestājusies Kultūras koledžā, bet pēc otrā kursa beigšanas izveidojusi šo kolektīvu. Arī Līga uzskata, ka šī izvēle mainījusi visu dzīves ritmu - to visvairāk izjūtot mājinieki -, gan arī attieksmi pret dzīvi vispār. Režisoriem neesot lielas starpības, vai strādā profesionālajā teātrī vai amatierteātrī, tikai amatierteātra aktieri bieži vien esot daudz dabiskāki, atraisītāki. «Viņi katrs nāk no savas profesijas, ar savu dzīves uztveri un pieredzi, un tas jau ir ļoti interesanti.»

Nosaukums Jauno Miltu teātris radies pavisam nesen un pavisam nejauši. Ķekavas pagastā kultūras jomā ilgus gadus strādājuši Jura vecāki, kurus dēvējot par vecajiem Miltiem, savukārt šo teātri veidojusi jaunā Miltu paaudze Līga un Juris. «Kādā saviesīgā pasākumā uz mūsu galdiņa bija uzlikts uzraksts «Miltu teātris», un tad mēs padomājām, kāpēc ne?» smejas Līga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?