Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Androīds uz riteņiem - Toyota Corolla

Normunds Avotiņš

Deviņi centimetri. Mazāks nekā divu sērkociņu kastīšu garums stāv starp jaunās Corolla un pierastās Avensis svarīgākajiem gabarītiem. Riteņu bāzes vispār ir identiskas - 2,7 metri, tāpēc jaunā Toyota kompaktsedana virsbūves pārkares joprojām ir milzīgas kā Peugeot, tomēr ne traucējošas. Vai tālredzīgā Toyota galīgi aptrakusi un pašrocīgi izrakusi kapu Avensis, kam vēl jāgaida līdz jaunam modelim? Pat sākuma cenas ir līdzīgas, lai gan motori ir dažāda lieluma, un 600 latu, kā mēdz teikt, arī ir nauda. Katrā ziņā, ieejot Toyota autosalonā, kur Corolla, kā pieklājas jaunam modelim, atrodas priekšplānā, to viegli noturēt par kaut ko dižciltīgāku.

Lielā kompilācija

Nekā dižciltīga Corolla gan nav. Patiesībā tas ir prasti sakompilēts sedans ar vienkāršotu Auris salonu, pāris svarīgākajiem motoriem un elementārām, izsmeļošām komplektācijas līnijām. Rietumeiropā to vispār nepārdod, tāpēc Turcijā ražotais sedans ir kā īpašs reveranss mūsu publikai, kas joprojām ciena kompaktklases automašīnas ar atsevišķu bagāžnieku. Daļēji tāpēc, ka tās ir garākas un šķietami prestižākas par hečbekiem, un daļēji tāpēc, ka uz Toyota Corolla noteiktai pircēju daļai izstrādājies ieradums.

Tas nav noticis vienā dienā, bet gan 47 gados, kuros visā pasaulē pārdoti 40 miljoni šī modeļa automašīnu. Iepriekšējās paaudzes Corolla pat pēc izmisīga facelift mēģinājuma bija neglābjami novecojusi, turpretim jaunā, nu jau 11. paaudze lepojas ar Toyota Keen Look dizainu, dāsniem hroma centimetriem un LED dienasgaismas lampām.

Stūre pie soliņa

Jaunās Corolla priekšteča iekšpuse pamanījās pārdzīvot jebkuru modernizāciju, tā rezultātā pat pilnīgi jauns auto izskatījās pēc lietota. Arī jaunpienācējs sagaida ar vēsu lietišķa auto vidi, kurā pie labākās gribas nevar atrast kaut ko emocionālu vai lieku.

Auris japāņi atļāvušies nedaudz ekstravagantāku instrumentu paneli, turpretim Corolla abi pamatrādītāji, kā Saule un Mēness, cietsirdīgi aizdzīti katrs uz savu debess, nē, paneļa malu. Viduskonsole apakšdaļā sašaurināta līdz pēdējai iespējai, un tas vēl vairāk paplašina jau tā iespaidīgi plašo salonu. Avensis, kur dizaineriem bija ļauts ieveidot kaut cik dziļāku sēdpozīciju, vietas ir mazāk.

Tomēr vertikālais, atsvešinātais Corolla panelis un šaurā plastmasas strēle starp sēdekļiem rada sajūtu, it kā šoferis un pasažieris līdzās apsēdušies parkā uz soliņa, lai sapīpētu un tad ietu katrs savu ceļu. Emocionālais bads trekni kompensēts ar dažādiem aprīkojuma elementiem. Duālā klimata kontrole, atpakaļskata kamera, bezkontakta atslēga - tas viss ir iespējams, turklāt bez papildu piemaksas. Galvenais piemeklēt īsto komplektāciju. Tādas pavisam ir četras.

Emociju liegums

Vēl nāksies izvēlēties motoru. Tas neaizņems daudz laika, jo bāzes modeļa 1,33 litru dzinējs ir pabāls pat tam piemērotajā Toyota Yaris. 1,4 litru dīzelis ir krietni labāks, taču Corolla nav Jetta, kur TDI ir standarta izvēle. Tātad paliek tikai 1,6 litru benzīna dzinējs ar daudzsološiem 132 zirgspēkiem un iespēju izvēlēties tam pārī variatoru. Paskatoties uz pieticīgo kloķi plika metāla stieņa galā, rādās, ka Toyota labprāt būtu to uzinstalējusi zem stūres un vispār likvidējusi viduskonsoles daļu starp sēdekļiem.

Citos tirgos Corolla pieejama agregātu kombinācija no Avensis, t. i., 1,8 litri plus variators. Tas, iespējams, būtu diezgan nadzīgs auto, taču ar mazāku motoru. Corolla... vienkārši brauc. Gandrīz bez trokšņa, ja nesadomājat kaut ko apdzīt, un bez garšas, lai ko jūs ar mašīnu darītu. Corolla atgādina armijā jauniesaukto, kam atņemts un liegts pilnīgi viss, kas sagādā kaut mazumu prieka. Atstāts tikai nepieciešamākais, lai pildītu dienesta pienākumus.

17 collu diski, kas labāk aizpildītu lielās arkas? Phe, ar to lai ākstās švītīgie eiropieši, mums pietiks ar 15 vai 16 collu «barankām»! Daudzsviru piekare aizmugurē? Ko jūs, tā ir dārga, sarežģīta un vienmēr grib salūzt! Šķiet, ka Toyota apdala savus pircējus, liedzot baudīt modernās autobūves sasniegumus.

Dienesta romāns

Pēc iespējas vienkāršāka konstrukcija ne tikai samazina izmaksas, bet arī padara auto izturīgāku. Piekarei ir tik gari gājieni un tāda amortizācijas rezerve, ka neviena bedre neliekas par dziļu. Skaņas izolācija arī ir līmenī, ja neskaita troksni no riepām (varbūt tāpēc nav lielāku riteņu?) un variatora dzītā motora. Corolla ir izteikts nišas modelis, kura ieņemtā niša dažviet ir lielāka nekā dažu pamatmodeļu ieņemtā tirgus daļa. Galda kalkulators ar apaļām stikla pogām gan būtu glīta dāvana, taču ikdienā grāmatvedes lieto gadiem ierastos «plastmasniekus» ar standarta izmēra un izskata podziņām. Un brauc ar standarta Corolla, kura katru nākamo dienu darbojas tikpat nevainojami un bezkaislīgi kā kalkulators uz galda. Atšķirībā no elektroniskās skaitāmmašīnas, kas parasti ir melna vai pelēka, retāk balta, Corolla var būt arī sarkana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas

Toyota Corolla 1.33
Ls 10 960
Toyota Corolla 1.6 Active Plus Ls 13 100
Toyota Corolla 1.6 Active Plus Multidrive Ls 14 170
Toyota Corolla 1.4D Active Plus Ls 14 540
VW Jetta 1.2 TSI Startline Ls 11 280
Honda Civic 1.8 Ls 13 000
Ford Focus 1.0 EcoBoost Ls 10 210

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?