Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ap sirdi jau labāk. Un drošāk

Dzīvot Latvijā. Tas nozīmē vecumdienas piedzīvot arī no civilizācijas nošķirtā viensētā, kur XXI gadsimtā nav elektrības un iespēju nomazgāties sniedz tikai tuvākā upīte - vasarā. Tas nozīmē arī, pārkāpjot 90 gadu slieksnim, mūža nogali pavadīt attālā lauku sētā, kur vienīgais piebraucamais ceļš uzarts, un ūdeni vecajā akā pasmelties ar kanniņu - kad ir spēks.

Tas nozīmē arī justies bezpalīdzīgam fiziskā vājuma brīžos, jo blakus nav pat kaimiņu. Un bieži vien - arī ne radu, kam reizumis piezvanīt. Šādus cilvēkus sastopam Jelgavas novada Elejas pusē, dodoties līdzi Latvijas Samariešu apvienības īpašajai aprūpes automašīnai un sociālo darbinieku komandai, kas projekta Samariešu atbalsts mājās ietvaros - sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldību un Sociālo dienestu - dodas palīdzēt vientuļiem, veciem cilvēkiem.

Nevienam neko nelūdz

«Pasaulē vēl ir labi cilvēki,» sagaidot samariešu aprūpes automašīnu, sociālajiem darbiniekiem pateicību pauž Velta Micēviča no Mazbērzaines. Pateicoties automašīnas modernajam aprīkojumam, sirmgalve tajā beidzot varēs nomazgāties dušā, ar podologa gādību aprūpēt kājas. Kad sakopšanās procedūra būs galā, aprūpētāji ķersies klāt Veltas mājas uzkopšanai. Bet vēl jau sirmgalve ir jānogādā līdz automašīnai, jo kustēties grūti.

«Es nekur nestaigāju, kad apara apkārtējos laukus, uzara arī ceļu uz manām mājām,» saka Veltas kundze. Vienīgā iespēja, kā nokļūt pie Veltas, ir doties pa piebraucamo ceļu, kas ved uz tuvāko kaimiņu māju. Tajā neviens nedzīvo un ceļam priekšā ir slēgta barjera. Aprūpes automašīna tiek atstāta patālu un sociālie darbinieki Ieva Neimane un Agris Purmalis līdzi ņem ratiņkrēslu. Taču, kad Veltas kundze tajā ir iesēdināta, izrādās, ar ratiņkrēslu izbraukt pa kaimiņu nelīdzeno pagalmu nevar. Tomēr Veltas kundze tiek paņemta zem rokas un lēnā solī nokļūst līdz auto. «Vai man dieniņ, nu es kā jaunībā eju zem rokas,» pajoko sirmgalve. Vientuļā kundze, kurai šogad apritēs 91. gads, nav zaudējusi ne humoru, ne labestību.

Te pat neatliekamās medicīniskās palīdzības darbiniekiem būtu grūti piekļūt, spriež Agris un Ieva. Tā ir - apstiprina Veltas kaimiņiene Elīna, jauna sieviete, kura uzņēmusies rūpes par vientuļo sievieti. Elīna ik dienu viņai piezvana - palīdzējusi iegādāties vienkāršāko mobilo tālruni un iemācījusi, kā ar to sazināties. Ziemā, ja kas nepieciešams, Elīna pie Veltas dodas ar slēpēm, jo citādi pāri laukam neizbrist. Tāpat sirmgalvi apciemo pastnieks. Reizi nedēļā pie Veltas atbrauc attāli radinieki - atved pārtiku. «Veltai nepatīk lūgt palīdzību,» stāsta Elīna, «bet pie mums te daudz tādu vecu, vientuļu cilvēku, viņi neiet un nevienam neko nelūdz.»

Drošības sajūtai poga

«Tādu cilvēku kā Velta laukos ir daudz,» apstiprina Latvijas Samariešu apvienības Jelgavas nodaļas vadītāja Aija Purmale. Viņi spītīgi turas pie savas mājas, pie sava zemes stūrīša. Kopš aprīļa, kad Jelgavā sākusi darboties programma Samariešu atbalsts mājās, aprūpes auto pie vientuļajiem novada pensionāriem izbrauc divreiz nedēļā, aprūpējot 30 klientu.

Vajadzības ir dažādas - vairākiem tiek pieslēgta drošības poga, kas kalpo saziņai ārkārtas situācijās. Pogu seniors var uzlikt ap roku kā aproci vai uzkārt kaklā. To nospiežot, samariešu centrālē pienāk signāls un ar mobilā vai stacionārā tālruņa starpniecību centrāles darbinieks noskaidro, kāda veida steidzama palīdzība ir nepieciešama: ja vecais cilvēks pakritis, viņam dodas palīgā piecelties, ja kļuvis slikti, izsauc ātro palīdzību vai citā gadījumā sazinās ar tuvākajiem radiniekiem. Drošības pogas raidītājā ir iestrādāts sensors un centrāles darbinieki var fiksēt vecā cilvēka pārvietošanos dzīvesvietas telpā. Šis pakalpojums senioram tiešām var sniegt tik nepieciešamo drošības sajūtu, jo īpaši cilvēkam ar kustību traucējumiem, tomēr, kā atzīst Aija Purmale, dažkārt seniori pret to izturas ar nepamatoti bijīgu distanci.

Toties ļoti pieprasīta un novērtēta ir iespēja aprūpes automašīnā izmazgāt veļu, nomazgāties pašam un sakopt pēdas. Kā liecina podoloģes Ievas Neimanes pieredze, kāju aprūpe cilvēkiem gados ir ļoti nepieciešama. «Ir patīkama sajūta, jo pašai savas pēdas apkopt kļūst grūti, nav arī, kas palīdz. Ziemā ūdeni sildu uz plīts, bet lielās drēbes izmazgāt nevaru. Es nekautrējos izmantot šo pakalpojumu,» atzīst seniore Ausma Būmane no Ziedkalnes.

Samarieši palīdz arī darbos, kas atvieglo vecā cilvēka ikdienas soli - iztīra māju, nomazgā logus, kādam salabo veco sadzīves tehniku. Ko tikai viņi nav darījuši! Ir bijušas arī mājas, kur pirms virtuves «uzpošanas» grīdu nācies teju uzrakt, lai atbrīvotu no netīrumu kārtas. «Dažviet, pirms neiztīra māju, nav iespējams sniegt pilnvērtīgu pakalpojumu. Arī tā cilvēki dzīvo,» nosaka Aija Purmale.

Tagad ir drošāk

Ērtību trūkums ir viens no iemesliem, kāpēc bieži vien veco, nevarīgo cilvēku kļūst nepieciešams pārcelt uz kādu sociālās aprūpes mītni. Ne visiem tas šķiet pieņemams. «Daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir kāds radinieks, kurš dzīvo laukos, sīksti turas pie savas dzīvesvietas un nevēlas doties prom no savām mājām, pat ja viņam nepieciešama aprūpe vai palīdzīga roka ikdienas darbos. Tāpēc uzbūvējām sešas īpaši aprīkotas automašīnas, kuras dodas pie cilvēkiem uz viņu dzīvesvietu, lai palīdzētu un atvieglotu ikdienu, neizraujot cilvēku no viņa ierastās vides,» projekta ideju izklāsta Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš. «Šī iespēja ļauj tiem cilvēkiem, kuri dzīvo laukos, kam nav pieejamas ērtības un grūti sevi pilnvērtīgi apkopt, palikt savās mājās un dzīvot pilnvērtīgu dzīvu ierastajā vidē,» saka projekta Samariešu atbalsts mājās koordinators Viesturs Kleinbergs.

Seniori Liliju Stepiņu sastopam Jelgavas novada Veczāmuļos. Viņas koptais dārzs jau krāšņi zied un arī tīrajā, uzpostajā mājā it visur uz palodzēm puķu un siltumnīcas dēsti. Lilijai ir 70 gadu, kopš aizsaulē aizgājis dzīvesbiedrs, viņa ir viena. Stepiņas kundzei ir piedāvāts pārcelties uz daudzdzīvokļu māju, taču viņa atteikusies - neraugoties uz to, ka reiz nopietni saslimusi, mēģinājusi sazināties ar ārstu, bet brīvdienā nesekmīgi. «Tad gan sēdējām abi ar sunīti un raudājām - par to, ka nevienam neesmu vajadzīga. Bet vasarā man te ir tik skaisti - viss zied, putniņi dzied!» nosaka Lilija. Tagad viņa priecīga izmantot drošības pogu un iespēju nomazgāties. «Vecums jau nāk,» pasmaida seniore.

Pēc Latvijas Samariešu apvienības datiem Latvijā pašlaik mīt apmēram 16 tūkstoši vientuļu un nomaļus dzīvojošu cilvēku. Samariešu aprūpes automašīnas pašlaik darbojas Jelgavas, Skrundas, Balvu, Smiltenes un Ventspils novadā un šo novadu tuvējā apkārtnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?