Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aploksne dakterītim

«Neesmu naivs un neuzskatu, ka pēc manas lekcijas, semināra vai e-studijām visi būs balti un svēti. Bet lai aizdomājas,» saka Juris Salaks, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzējs un Medicīnas vēstures muzeja speciālists. Viņš šogad kļuvis par vienu no ASV vēstniecības pretkorupcijas stipendijas saņēmējiem Latvijā un to izmantos, lai studentus - topošos ārstus - un vēlāk arī citus interesentus izglītotu par korupciju medicīnā. Aploksne dakterītim ir ierasta situācija, taču ir daudz epizožu, kurās korupciju grūti atpazīt gan pacientam, gan mediķim, J.Salaks pamato.

Sākumam - stipendija

Smaidīgais kungs RSU medicīnas studentiem pasniedz medicīnas vēsturi un lasa ētikas kursu, kurā tēmas par korupciju šajā jomā līdz šim mazliet pietrūcis, tāpēc sludinājums ASV vēstniecības mājaslapā tika uztverts kā iespēja kaut ko darīt lietas labā.

ASV vēstniecības Korupcijas novēršanas grantu programma ir svaigākā no ASV valdības mazo grantu programmām un paredzēta tādu projektu atbalstam, kuru mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību korupcijas apkarošanai un likuma varas nostiprināšanai. Programmā šogad tika saņemts vairāk nekā 30 izcilu pieteikumu, stāsta ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļā. Stipendijas (kopumā par 27 000 dolāru) uz gadu tika piešķirtas trim nevalstiskajām organizācijām un vienai universitātei - RSU.

Jura Salaka iniciētajam projektam stipendija ir pirmais atspēriens. Līdzfinansējumu nodrošina pati RSU, J.Salaks teic, ka meklēs arī sponsorus, piemēram, no farmācijas un medicīnas firmām. Projekta īstenošana iecerēta trijos posmos, par korupcijas jautājumiem vispirms tiks stāstīts medicīnas studentiem, tad citās RSU studiju programmās studējošajiem (piemēram, topošajiem farmaceitiem, juristiem, sociologiem) un visbeidzot arī jebkuram interesentam. «Domāju, tam ir nākotne,» saka J.Salaks un piebilst, ka ieceri būtu sācis realizēt arī tad, ja stipendijas nebūtu.

Slimība, kas jāizslimo

Korupcija Latvijas medicīnas sistēmā ir gan tradīcijas, sabiedrības kulturālās īpatnības un cilvēciski delikāts jautājums, gan izsmalcināti un rafinēti kukuļošanas paņēmieni, kurus ne vienmēr var atšifrēt un kuros pacienti un ārsti var iekļūt, arī negribot. «Tāpēc gribu par to runāt ar studentiem - lai viņus sagatavotu, lai viņi sajustu šīs situācijas,» teic J.Salaks. Viņš norāda, ka lekcijās un semināros uzsvars tiks likts tieši uz konkrētiem piemēriem, īpaši tādiem, kuros korupcija ir slēpta, uz tendencēm un riska zonām. «Kādā aptaujā respondenti atzīmē, ka korupcija medicīnā ir visizteiktākā - ar to personīgi saskārušies 20,9%. Ceļu policijā ar korupciju saskārušies 10%, bet pašvaldību iestādēs - 6%,» J.Salaks ilustrē. Uz šo problēmu viņš gan raugās kā uz bērnu infekciju slimību, kas jāizslimo, lai to saprastu. Taču laiki mainās, nāk jauna ārstu paaudze, un, lai gan korupcija medicīnā pastāvēšot vēl ilgi, par to ir jārunā. «Vajadzētu dabūt to lūzuma punktu, lai cilvēki sāk domāt. Es maksāju nodokļus, man ir tiesības uz veselības aprūpi gan pēc konstitūcijas, gan cilvēktiesībām, bet es lauzu galvu par to, vai ārstam jānes konfekšu kaste vai kaut kur jāslēpj naudaszīme, jo tāda ir tradīcija. Tā tam normāli nebūtu jābūt,» uzskata J.Salaks.

Zinātkāriem pacientiem

Projekts RSU medicīnas studentiem paredz papildu izvēles lekcijas un seminārnodarbības par korupcijas jautājumiem, un pilotprojektā vispirms iecerēts iesaistīt augstskolas ārzemju studentus, kuru dzimtenē tradīcijas cīņā ar korupciju, iespējams, ir ar dziļākām saknēm. Jau pavasara semestrī lekcijas un semināri tiks piedāvāti vietējiem studentiem. Atsevišķs bloks projektā paredzēts e-studijām, tiešsaistes diskusijām un materiāliem, nākotnē plānots izveidot interaktīvu izglītības platformu ikvienam, kas par korupciju medicīnā grib uzzināt vairāk. «Kāpēc gan pacients nevarētu par to interesēties - vai un kā viņš korumpē ārstu?» iezīmē J.Salaks.

Projektu viņš plāno pabeigt divu gadu laikā un paredz, ka ar laiku šādas lekcijas par korupcijas jautājumiem dažādās nozarēs augstskolās līdzīgi kā citās valstīs būs norma. «Vēl augam, speram pirmos soļus.» J.Salaks atzīst, ka arī pašam šī tēma ir kas jauns un saistošs. «Man sākotnēji visa šī korupcijas lieta šķita diezgan garlaicīga, bet, kad sāc iedziļināties, kā tas viss notiek un kā patlaban mainās sabiedrība, likumdošana, kādi ir pretkorupcijas pasākumi, ko īsteno gan valsts iestādes, gan privātfirmas, - tas ir ļoti interesants process,» J.Salaks pamato un neslēpj, ka paša pieredze - arī medicīnā un farmācijas firmā - ļauj korupcijas jautājumu analizēt no dažādām pusēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?