Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Apšaudes Korejā satricina pasauli

Pamatīga apšaude uz Koreju robežas sacēlusi trauksmi starptautiskajā sabiedrībā. ANO sola tuvāko dienu laikā sasaukt Drošības padomes sēdi, lai izlemtu, kā novērst briestošo karu starp nedraudzīgajām kaimiņvalstīm, kuras jau vairāk nekā pusgadsimtu nespēj noslēgt miera līgumu.

Otrdienas rītā notikušās artilērijas apšaudes draud ietekmēt Āzijas reģionu, kam atvēlēta ļoti liela loma globālās ekonomiskās krīzes pārvarēšanā. Karadarbība tieši varētu ietekmēt trīs pasaulē nozīmīgas ekonomikas - Dienvidkoreju, Japānu un Ķīnu. Pat ja to teritorijā nekristu bumbas, visām trim būtu grūtāk nodrošināt ražošanas izejvielu piegādi un preču eksportu. Noteikti ciestu tūrisms Āzijas austrumu galā, ziņo aģentūra AFP.

ASV jau paziņojušas, ka darīs visu iespējamo, lai nepieļautu karadarbību. Taču vajadzības gadījumā amerikāņi ātri varēs palīdzēt saviem sabiedrotajiem, jo Dienvidkorejā izvietoti 28 tūkstoši ASV karavīru. Phenjanu nosodīja Eiropas Savienība, Lielbritānija, Japāna un Krievija. Bet Ķīnai nācās laipot, lai nenonāktu konfliktā ne ar vienu pusi, tādēļ tā aicināja abas Korejas vairāk piestrādāt pie miera nodrošināšanas reģionā. «Tas ir priekšnoteikums, lai atjaunotu sešu pušu sarunas,» pavēstīja Ķīnas ārlietu ministrs Hons Lei.

Miera sarunas, kurās bez Korejām piedalās arī Ķīna, Krievija, Japāna un ASV, vairākus gadus ir iesaldētas, jo Ziemeļkoreja ignorē starpnieku prasības pārtraukt raķešu izmēģinājumus un atombumbu izstrādāšanu. Phenjana vēlas apmaiņā pret kodolprogrammas slēgšanu saņemt iespaidīgu finansiālo palīdzību. Savukārt Vašingtonā uzskata, ka atbruņošanās ir labās gribas izpausme un par to nav jāmaksā.

Kutelīgā situācijā ir arī pati kareivīgā Ziemeļkoreja, jo daudzo sankciju dēļ tās ekonomika faktiski ir izolēta un ļoti atkarīga no Ķīnas. Ar lielvalsti korejiešiem ir labas attiecības, un tās prezidents Kims Čen Irs šogad jau divreiz viesojies Ķīnā.

Otrdienas rītā Ziemeļkoreja apšaudīja mazo Jonpjonas salu strīdīgajā robežzonā, nogalinot divus jūrniekus un vismaz 16 ievainojot. Aculiecinieki ziņoja, ka aptuveni 70 māju bija liesmās. Šajā salā atrodas galvenokārt Dienvidkorejas militārie objekti, taču dzīvo arī civiliedzīvotāji. Stundu ilgās apšaudes laikā tie aizbēga uz salā uzbūvētajiem bunkuriem. Jonpjona atrodas trīs kilometrus no strīdīgās robežas Dzeltenajā jūrā. Tur apšaudes notikušas arī 1999. un 2002. gadā.

Ziemeļkoreja apgalvoja, ka uguni pirmā atklājusi Dienvidkoreja, tādēļ tā tikai esot atbildējusi ar 200 lādiņiem. Seula gan vaino kaimiņus un uzsver, ka «nehumānais uzbrukums civiliedzīvotājiem» pārkāpj 1953. gadā noslēgto pamieru. Ziemeļkoreja piedraudēja turpināt triecienus, ja dienvidnieki kaut par «0,0001 milimetru» pārkāps strīdīgo jūras robežlīniju. Juridiski abas valstis joprojām ir karastāvoklī, jo nav noslēgušas miera līgumu pēc niknajām kaujām pussalā pirms gandrīz 60 gadiem. Interesanti, ka uzbrukumi notika divas nedēļas pēc G20 samita Seulā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?