Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Apzinās, ka viņas rokās ir dārgums

Ne katrs var strādāt māsas profesijā, pārliecināta ir Edīte Enne, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Observācijas un diagnostikas nodaļas bērnu māsa. «Mums vecāki uzticējuši savu bērnu, kas viņiem ir pats svarīgākais, dārgākais. Jābūt lielai atbildībai un uzņēmībai,» viņa paskaidro. Arī, kad maiņa beigusies un Edīte dodas mājās, domas par darbu nenorimstot - ja nodaļā ir smagi slims bērns, viņa mēdzot piezvanīt kolēģiem, apvaicāties, kā saslimušajam klājas.

Bērnu slimnīcā bērnu māsa Edīte Enne strādā 20 gadu, no kuriem vairākums pavadīts 7. nodaļā, kur ārstē augšējo elpošanas ceļu vīrusa infekcijas. Pirms dažiem mēnešiem viņa sāka strādāt tobrīd jaunajā observācijas nodaļā, kur pacientu novēro 24 stundas. «Tad, kad stāvoklis atļauj, vai nu izraksta mājās, vai pārved uz attiecīga profila nodaļu,» nodaļas specifiku izskaidro Edīte. Jau izskanējis, ka jau kopš maija beigām visā Bērnu slimnīcā izsludināta akcija Meklējam sirdsmāsiņu. Par savu sirdsmāsiņu var balsot vēl tikai šonedēļ, līdz 30. septembrim, - Bērnu slimnīcas nodaļās vai arī akcijas mājaslapā www.diena.lv/sirdsmasina. Akcijā tiks noskaidrotas 26 sirdsmāsiņas - pa vienai no katras Bērnu slimnīcas nodaļas. Akciju rīko Rietumu bankas labdarības fonds ar Pētera Avena labdarības fonda Paaudze un laikraksta Diena atbalstu. Nobalsojot akcijā, pacienti un viņu tuvinieki var pateikt paldies ne tikai māsiņām, kas viņus ārstējušas nesen, bet arī pirms vairākiem gadiem.

No feldšeru ģimenes

«Ļoti sirsnīga attieksme, saprotoša un atsaucīga. Padarīja vieglākas manas dienas slimnīcā, uzmundrināja, kad bija vientuļi. Labākā sirdsmāsiņa, kas man bijusi,» tā par māsiņu Edīti Enni raksta kāda paciente diena.lv sirdsmāsiņu sadaļā.

Edīte saka - jau bērnībā esot zinājusi, ka viņa strādās ar bērniem saistītā profesijā. «Man jau tad ļoti patika bērni,» viņa paskaidro. Turklāt, kad viņa bērnībā pagalmā spēlējusi ar citiem bērniem spēles, kurās iesaistīti dakteri un māsas, Edīti allaž izvēlējušies kā galveno.

Edīte nāk no mediķu ģimenes - viņas mamma kā ārsta palīgs jeb feldšere visu mūžu nostrādājusi Jūrmalas ātrajā palīdzībā, mammas brālis vēl joprojām aktīvi darbojas šajā profesijā, un viņas vecmāmiņa arī bija feldšere. Edīte atceras - kā mamma pēc maiņas pārnākusi mājās, tā sarunas mājās bijušas par medicīnu. Arī pati Edīte pirms pieciem gadiem ieguvusi augstāko profesionālo izglītību - ārsta palīga diplomu. Viņai bijuši darba piedāvājumi šajā arodā, taču viņa atteiksies: «Sapratu, ka man tuvāks tomēr māsas darbs.»

Māsas profesiju viņa sauc par sirdsdarbu uz visu mūžu, kas viņai ļoti patīk un arī padodas. 1990. gadā, kad mācījusies māsu skolā trešajā kursā, Edīte sākusi strādāt Bērnu slimnīcā par auklīti pie jaundzimušajiem. Sākumā 7. nodaļā ārstējušies tikai pavisam mazi bērni - līdz triju gadu vecumam. Jautāta, vai nenobijās no atbildības nastas, Edīte attrauc - nē, man tieši ļoti patika strādāt ar mazulīšiem. Strādājot šajā nodaļā, kur ārstējas pacienti ar elpošanas ceļu slimībām, darbā visvairāk piesaistījis gandarījums pēc labi paveikta darba - acu priekšā bērns kļūst veselāks.

Ar neskaidrām diagnozēm

Observācijas un diagnostikas nodaļā gan pacienti uzturas tikai diennakti, kamēr mediķi pieņem lēmumu, ko darīt tālāk. «Viss šeit notiek ļoti ātri, intensīvi,» saka Edīte. Pirmais jautājums, ko parasti māsiņai uzdodot teju visi pacienti, ir: «Kad es varēšu doties mājās?» Taču atbilde uz šo jautājumu bieži vien tik viegli nenāk. Observācijas nodaļā ārstējas pacienti ar virkni diagnožu - ne tikai ar elpošanas ceļu slimībām, bet arī ar funkcionāliem zarnu darbības traucējumiem, medikamentozu saindēšanos un citām nelaimēm. Nereti ir neskaidras diagnozes. Edīte min piemēru - nodaļā nonāk bērns ar sliktu dūšu, vemšanu, un mediķi domā, ka ir zarnu darbības traucējumi, taču atklājas, ka jāoperē apendicīts. Nodaļā arī gulējuši bērni, kas saēdušies mājas mauriņā sēnes, taču, par laimi, viss beidzies labi.

Ja Edītei jāsalīdzina darbs pirms vairākiem gadiem ar šodienas pienākumiem, tad atšķirība ir ne tikai tehnoloģiju skaita apgūšanā, daudz lielāks ir arī papīru darbs. «Agrāk nebija tik ļoti jāfiksē katra sava darbība, agrāk nebija minūte minūtē jāatzīmē veidlapā,» stāsta Edīte. Tas jādara paralēli darbam ar pacientu - nevar atlikt, piemēram, uz vakaru, jo, kad bērnu pārved, visiem dokumentiem jābūt kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?