Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar darbu atšķaidīta atpūta

Aizvadīto nedēļu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kolektīvs pavadīja divos izbraukumu semināros zaļumos - divas dienas viesnīcā Rojā un divas atpūtas bāzē Salas ezera krastā Indrānos. Dienas rīcībā esošā Rojā notikušā pasākuma detalizētā programma atklāj vērienu, ar kādu nodokļu maksātāju nauda tērēta par maltīti un izklaidi.

Turklāt izbraukuma semināri sarīkoti, neņemot vērā vien pirms diviem mēnešiem Valsts kontroles (VK) publiskoto revīzijas ziņojumu par NEPLP pērnā gada finanšu pārskatu, kur kā viens no pārkāpumiem norādīts līdzīga semināra rīkošana pagājušajā vasarā viesu namā Rūjienā. VK uzsvēra, ka šāda veida kolektīvo pasākumu finansēšana no valsts budžeta ir pretlikumīga.

Gastronomiskās izvirtības

Rojā notikušā «stratēģiskā» semināra «iekšējai lietošanai» sastādītajā programmā smalki aprakstīta nevis darba kārtība, bet gan maltīšu sastāvdaļas un izklaides iespējas. Lai gan strādāšana pirmajā dienā tika paredzēta vien 4,5 stundas, padome dienu iesāka, pamatīgi iestiprinoties ar «mazajām brokastīm» - «divu veidu maizītes un saldā rabarberu plātsmaizīte, varētu būt arī auksti kūpināts lasis ar citronu un šķiņķa kornišonu maizītes, arī biskvīta ābolu plātsmaize (pašu cepta), zaļie salāti, kāds biezpieniņš, kaut kāds sīkumiņš, mazie sāļie groziņi ar siera krabju masu. Kafija, tēja, sula.» Pēc tam kad Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas vadība izklāstīja jaunas iniciatīvas nākamā gada budžeta periodam, restorānā baudīts otrais ēdiens «jubilejas stilā» ar trīs veidu gaļu un desertā - bubertu no lauku olām ar dzērveņu mērci. Tad atlika pārkāpt pāri obligātās programmas «astei» - pusstundu īsām kopsavilkuma debatēm un atvadīties no apmēram 20 semināra dalībniekiem, kuri devās atpakaļ uz Rīgu.

Viesnīcā palika vien NEPLP kolektīvs, kas pēcpusdienu varēja veltīt «atpūtai, peldēšanai jūrā, muzeja vai radinieku apciemošanai», bet vakariņas tika organizētas «ārā pie upes, brīvā dabā, terasē pie jahtām», un padome tajās mielojās ar laša zupu un plānajām pankūkām ar saldējumu un malkoja atdzesētu mājas vīnu. Pašā vakarā ierēdņi nākamās dienas darba plānus apsprieda, karsējoties pirtī un uzkožot žāvējumus no kāda vietējā zvejnieka, bet no rīta sprieda par izgāzušos Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālo stratēģiju 2012.-2017. gadam un NEPLP rīcības plānu, kam sekoja pusdienas - «ekskluzīvs otrais ēdiens ar nosaukumu Kapteinis».

Seši tūkstoši nedēļā

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants atrodas Igaunijas valdības rīkotā divu dienu seminārā, bet komentēt minēto izbraukuma pasākumu esot gatavs vien pēc atgriešanās. Uz jautājumu, kurš atbildes var sniegt viņa vietā, Dimants īsziņā raksta: «Tā ir Jūsu problēma.» Skaidrot izbraukuma semināra nepieciešamību Dienai piekrīt viņa vietniece Aija Cālīte-Dulevska: «Piezvaniet LTV un LR pārstāvjiem - nevis augstākajam, bet vidējam līmenim! Viņi pateiks, cik šis seminārs bija nepieciešams! Kāpēc jūs jautājat tikai par ēdieniem? Semināru gatavojām pietiekami ilgi, un tajā patiešām daudz kas tika izrunāts - sabiedriskā medija koncepcija, budžeta iesniegumu saskaņošana, koordinācija starp abiem sabiedriskajiem medijiem. Tas viss bija iespējams, jo galvenie cilvēki bija atbraukuši uz turieni un varēja koncentrēties tikai darbam.» Padomes locekle arī apgalvo, ka alkoholiskie dzērieni apmaksāti no privātiem līdzekļiem, savukārt strādāts Rojā vairāk stundu, nekā sākotnēji plānots: «Arī ēšanas laikā sarunas par darbu neapstājās - to nevar tā vienkārši nogriezt,» uzsver A. Cālīte-Dulevska, paužot pārliecību, ka izbraukuma semināri ļaujot sasniegt labākus rezultātus, jo «neviens nevar pēkšņi aiziet prom darīt citus darbus». Šis padomes pasākums jūras krastā valsts budžetam izmaksāja 1600 eiro.

Savukārt otrs pagājušajā nedēļā notikušais Elektronisko mediju radošais seminārs atpūtas bāzē Ezernieki, Indrānu pagastā, pulcēja divtik lielu cilvēku skaitu - tajā bez padomes darbiniekiem piedalījās arī 63 radio un televīziju pārstāvji. Par pasākuma norisi atbildīgais padomes loceklis Ivars Zviedris no komentāriem izvairījās, to pamatojot ar laika trūkumu. Šī semināra programma ir krietni pārliecinošāka - ar lekcijām uzstājās profesori un mediju eksperti, vakara koncerta laikā notika tehnisko iespēju demonstrācijas. Vakars un nakts tika atvēlēti «vēlām uzkodām, peldēšanai ezerā, zvejošanai, pirtij un naktsmieram», ar piebildi «lūgums saglabāt spēkus semināra otrajai dienai», kurā spriests par jaunāko TV tehniku un augstskolu studiju programmām. Ēdināšanas un dzīvošanas izdevumus visiem dalībniekiem sedza padome - kopējās izmaksas esot aptuveni 4000 eiro, Dienai atklāj iestādes sekretariātā.

Tas, vai un kāds sods NEPLP vadībai pienāksies par minēto semināru organizēšanu, būs zināms vien pēc gada. Valsts kontrole norāda, ka «nekavējoties informēs tiesībsargājošās iestādes», ja, veicot šā gada NEPLP finanšu pārskata revīziju, tiks atkārtoti konstatēts neefektīvs līdzekļu izlietojums kolektīviem pasākumiem, kā arī, ja tiks secināts, ka pārkāpumi varētu tikt klasificēti kā krimināli sodāmi. Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis skaidro, ka par valsts budžeta līdzekļu iespējamo nelietderīgo izlietojumu pilnu atbildību jānes iestādes vadītājam: «FM viedoklis sakrīt ar VK lietderības revīzijām. Jāsaprot, ka mums nav atsevišķa biroja, kas ar pātagām stāvētu pie valsts iestādēm un skatītos, kā izlieto katru centu. Tiesībsargājošās iestādēs var vērsties vienīgi VK, un par izšķērdību vadītājam var draudēt kriminālatbildība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?