Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar dziesmu notur ticību nākotnei

Par Liepājas Pensionāru biedrības vadītājas Astrīdas Vērdiņas iniciatīvu Kurzemes pusē sen dzirdēts daudz atzinīgu vārdu - viņa ir no tām, kas, negaidot ne Eiropā pasludināto senioru aktīvas novecošanas gadu, ne citus pamudinājumus, jau sen ķērusies vērsim pie ragiem un pilsētā vada pašlaik visā Latvijā tik populāru lietu kā Pensionāru dienas centrs.

Astrīdai ir sava, jau sešus gadus pārbaudīta formula, kā ieinteresēt seniorus. «Mūsu vecuma ļaudīm galvenokārt interesē mūzika, literatūra, veselība un vingrošana,» četrus bastionus, kas satur kopā vairāk nekā 160 Liepājas senioru, atklāj Astrīdas kundze. Bet vēl ciešāk kopā vienojot konkursi, balles un ekskursijas.

Neviens nav atteicis

Rīt, 1. novembrī, Liepājas Pensionāru dienas centrs svinēs jubileju. Astrīda Vērdiņa ir lepna par šajos gados paveikto - rāda foto albumus, pasākumu plānus, tikšanos grafikus un norāda uz sabiedrībā atzītiem māksliniekiem, kas labprāt apciemo seniorus.

Dienas centra zālē kopā varot sanākt gan tikai kādi 60 cilvēki. «Kad viesojas aktrise Sigita Jevgļevska, mūs te burtiski kopā lauž!» emocionāli stāsta Astrīda. Tie esot bezmaksas pasākumi katru mēnesi. «Jau sešus gadus rīkojam, nevienam neesmu maksājusi ne kapeiku. Vienmēr sarunāju, ka mana pateicība ir ziedi un kafijas tase. Paldies Dievam, neviens vēl nav atteicis, ne aktieri, ne mūziķi.» Pati Aija Barča te braukusi ar cilvēkiem runāties, Liepājas teātra aktieri. «Kad Austra Pumpure pie mums bija ciemos ar savu ansambli, sarunājām, ka piedalīsies arī mūsu - Ivonnas Šakales vadītais Klaipēdas ielas Pensionāru dienas centra ansamblis Kurzemīte. Literāri muzikālās pēcpusdienas ir ļoti iecienītas, jo šeit nāk cilvēki, kurus tas interesē,» stāsta Astrīda. Arī Karostā atvērts līdzīgs centrs, taču tur pensionāri esot kūtri. «Pie mums uz pasākumiem no turienes brauc,» gandarīta ir Astrīda.

Laba sadarbības prakse

Galvenā rūpe senioriem saistās ar veselību. «Regulāri viesojas poliklīnikas dakteri, lasa lekcijas, konsultē. Mums ir laba sadarbība ar pilsētas domi, veselības daļas speciālistiem. Piezvanu, palūdzu - vajag gastroenterologu. Atnāk! Visi dakteri pie mums bijuši, arī slimnīcas vadība. Ļoti atsaucīgi,» slavē Astrīda. Vingrošanai, kas ļoti pieprasīta, gan mazliet par šauru - vietas pietiekot kādiem 11 cilvēkiem. Bet to seniori kompensējot ar pārgājieniem gar jūru - cits ar nūjām, cits bez, kā kurš grib. Līdz pat Bernātiem gājuši.

Astrīdas izstrādātā programma ir gadiem pārbaudīta: divreiz mēnesī norit literāri muzikālās pēcpusdienas, pa vidu pulciņu nodarbības - vingrošana, dziedāšana, kulinārija un nodarbības veselības grupai. Dienas centrā var nākt paspēlēt šahu, dambreti, prezentēt rokdarbus, pieredzē dalīties dārzkopji. «Jo īpaši seniorus piesaistām ar ekskursijām četrreiz gadā - pa Liepāju, tālākos izbraukumos - uz Roju, Kolku, Mazirbi, Jelgavu. Un vēl viņiem ļoti patīk mūsu lielie pasākumi, kas notiek trīs reizes gadā - Jāņu ielīgošana, kas aptver visu Kurzemes reģionu. Uz šo pasākumu sabrauc kopā ap 200 pensijas vecuma ļaužu!» Otrs ir Ziemassvētku pasākums, bet kā saldais ēdiens ir Astrīdas lolojums - radošais konkurss senioriem Gadi nav šķērslis. Tas Liepājas Pensionāru biedrībai ir gluži kā firmas zīme. «Konkursā katrs pensionārs aicināts ar vienu priekšnesumu prezentēt sevi, savu talantu. Ir sešas nominācijas - dziedātāji, dejotāji, mūziķi, autori, daiļlasītāji un rokdarbnieki. Viņiem palīdz sagatavoties, piemēram, ansambļa vadītāja - vokālistiem, dejotājiem ir savs skolotājs. Parasti piedalās 25-30 cilvēki,» stāsta Astrīda. Visi kopā sanākot Liepājas Latviešu biedrībā - ar galdiņiem un groziņiem, vakara vadītāju, muzikantiem. Protams, nāk līdzi ģimenes, draugi kā līdzjutēji. «Šim pasākumam man nevajag līdzekļus, jo visam pietiek ar to, ko atvēl Liepājas pilsētas dome. Vienmēr mūsu pasākumā kāds no domes piedalās, sveic seniorus,» uz labas sadarbības praksi norāda biedrības vadītāja. Savukārt, ja kādam citam pasākumam līdzekļu pietrūkst, atbalstu varot lūgt arī Astrīdas bijušās darbavietas vadībai.

Labu svinību recepte

«Esam ļoti draudzīgi,» jo īpaši ansamblis, norāda Astrīda. Viņai piebalso arī blakus telpā uz mēģinājumu sanākušās Kurzemītes dalībnieces. Savulaik kopā svinējušas tikai apaļās jubilejas, beidzot nolēmušas: «Vairs neesam tais gados, lai gaidītu apaļu jubileju, svinam visas!» Pie klavierēm sēž omulīgā ansambļa vadītāja Ivonna Šakale. Taujāta, kas ir pēc profesijas, Ivonna atplaukst platā smaidā: «Oi, es esmu multi, multi...» - «Multimiljonāre!» iesmejas pārējās kundzes. Ivonna esot bijusi pārtikas rūpniecības tehnoloģe, kuru «Godmanis pensijā aizdzinis». Bet nu kundze grasoties svinēt jau 75. jubileju. «Trīs ceturtdaļas gadsimta - fantastika! Kā svinēsim, meitenes?» pie pārējām seniorēm vēršas Ivonnas kundze (saruna notiek pirms jubilejas - red.). «Izskalosim rīkles! Galvenais, lai trombi neiesprūst. Būs riktīga ballīte!» Ciemos aicināšot arī poļu ansambli, citus draugus. «Tomēr galvenais ir smiekli! Tad C vitamīns attīstās organismā par velti,» iesaka Ivonna.

Kas ir jaukākais pensijas vecumā? «Strādājošos var izdzīt no darba, bet no pensijas neizdzīs. Esam pasargāti no bada nāves, tas ir tas labākais!» Un vēl Ivonna nosmej: «Citi teic, ka lielās jubilejās jūtoties kā bēru ģenerālmēģinājumā - visapkārt puķes un daudz labu vārdu. Mēs gan tā nejūtamies. Vienkārši sanākam kopā tonusa uzdzīšanai!»

*Es ticu nākotnei - angļu val.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?