Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ar idejām, bez sabiedrotajiem

Viņu neņēma nopietni, pat izsmēja un neuzskatīja par piemērotu ministra, kur nu vēl premjera postenim. Taču tieši lielai daļai nezināmais informācijas tehnoloģiju jomas uzņēmējs Edmunds Sprūdžs, nevis bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers pērnvasar kļuva par Zatlera Reformu partijas (ZRP) premjera kandidātu un nostājās priekšvēlēšanu milžu cīņās līdzās spēcīgiem konkurentiem, ko eksperti vērtēja kā šis partijas politisko kļūdu.

Pāris mēnešu pēc valdības apstiprināšanas sabiedrības uzmanību piesaistīja citu ZRP ministru aktivitātes. Tikai tad, kad tās pieklusa, ar savām idejām nāca vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E. Sprūdžs.

Nevarētu teikt, ka tagad par viņu vairs nesmīkņātu. Cilvēki tā īsti pret ministru atmaiga vien tad, kad presē parādījās ziņa, ka Edmunda un Ineses Sprūdžu ģimenē ir piedzimušas dvīņu meitenes Šarlote un Henriete. E. Sprūdžu gan tik ļoti arī vairs nesit, jo pašvaldības nav radušas ar savu ministru naidoties, ja vien viņš atklāti nenostājas pret tām. Varbūt tā bija E. Sprūdža kļūda, ka viņš vispirms paziņoja savas ieceres un sāka gaidīt, ko par tām teiks citi, bet neaprunājās ar pašvaldību vadītājiem pirms to prezentēšanas. Līdz šim pašvaldību ministriem nav bijis viegli panākt politisko atbalstu saviem nodomiem, kamēr tiem nepiekrīt pašvaldības. Grūtākais E. Sprūdžam vēl priekšā - atrast sabiedrotos gan koalīcijā, gan ārpus tās.

Nāk pēc Ķīļa

Veidojot valdību, ZRP ļoti vēlējās iegūt līdz tam Zaļo un Zemnieku savienības atbildībā esošo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, un tas arī izdevās. Valsts prezidents Andris Bērziņš gan bija iekļāvis E. Sprūdžu to ministru sarakstā, par kuriem viņam ir šaubas, bet tās atklāti nepateica, tikai darīja zināmas valdības veidotājiem. Neoficiāli runāja gan par jaunā cilvēka pieredzes trūkumu, gan par viņa agrāko biznesu, kas daļēji pārklājās ar ministrijas kompetenci - vismaz e-lietās, kuru dēļ arī E. Sprūdžs visvairāk vēlējās šo ministriju.

Pāris mēnešu pēc valdības apstiprināšanas E. Sprūdžs palika kolēģa izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa ēnā, lai neteiktu, ka nebija manāms tikpat kā nemaz. Tad viņš nāca klajā uzreiz ar vairākām iniciatīvām, kā pirmo piesakot likumprojektu par pašvaldību referendumiem, kas patīk iedzīvotājiem, bet ne politiķiem un uzņēmējiem, kuri saskata riskus paralizēt pašvaldību dzīvi. Tāpēc arī šādu projektu līdz šim nav izdevies pieņemt. Pēc tam bija aicinājums atteikties no vēlētām reģiona pašvaldībām, nostiprinot plānošanas reģionus, un mudinājums pārskatīt pašvaldību nodokļu bāzi, samazinot tām iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu, attiecīgi to paredzot no uzņēmumu ienākuma nodokļa. Atzīstot, ka pašvaldībām vajadzētu stimulus biznesa veicināšanai, to pārstāvji ideju tomēr neatbalsta, jo tas nozīmētu «no stabiliem ieņēmumiem pašvaldības nolikt uz nestabiliem ienākumiem» ar uzņēmumu ienākuma nodokli.

Nomaina Silenieku

«Runā jau viņš labi. Jāgaida, lai kaut ko arī izdara,» sacīja kāds ar šo jomu saistīts cilvēks. Vienu lietu E. Sprūdžs tomēr izdarīja - par spīti pretestībai, ko, šķiet, izrādīja arī Vienotība, kuras ministri savulaik atbalstīja Viestura Silenieka (ZZS) iecelšanu Rīgas brīvostas valdē, E. Sprūdžam izdevās no ZZS mantoto pārstāvi ostā nomainīt pret ZRP biedri Ingu Antāni. To atviegloja ziņa par Rīgas brīvostas zemes nomas līgumu, uz kura pamata pie Spilves pļavu zemes ticis brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam daļēji piederošs uzņēmums. Gan brīvostas pārvaldnieks, gan valdes loceklis V. Silenieks notikušajā nesaskatīja neko nosodāmu.

«Ja atnāk Silenieka kungs un stāsta man to pašu dziesmu, ir skaidrs, ka nekas nemainīsies un es viņam nevaru uzticēties. Nav cilvēkam mūžīgi jāstrādā vienā vietā. Tas ir neveselīgi,» noteica E. Sprūdžs. Pat ja tur nav likumpārkāpumu, viņaprāt, L. Loginovs varēja atkāpties no brīvostas vadītāja amata un iet pie sava pēcteča ar priekšlikumu un būtu dabūjis labu līgumu no Rīgas brīvostas. «Taču man neliekas prātā, kā tas var būt, ka pats sev var kaut ko iznomāt,» teica ministrs. Viņam izdevās īstenot tieši to ieceri, kura iepriekš nebija plaši izziņota. Taču no pieteikto pasākumu plāna zināmu virzību ieguvis tikai «Latgales desants», kas ir nokomplektēts un Ginta Klāsona vadībā drīz dosies pētīt situāciju Latgalē. Vārds «desants» ministram nepatīk, kāds to pateicis priekšā, un viņš neveiksmīgi atkārtojis. Kad nākamajā dienā ieraudzījis avīžu virsrakstos, sapratis, ka jādomā kas cits. Tā radusies rīcības komanda, bet, kamēr tā pošas uz tālo reģionu, citi ministri jau tur ir pabijuši un sākuši apkopot identificētās grūtības.

No mūziķu ģimenes

Dažiem šķiet, ka E. Sprūdžs joprojām jūtas kā premjera kandidāts. Faktiski jau viņš tas arī ir, jo ZRP nav ziņojusi, ka valde šo statusu politiķim būtu atņēmusi. V. Zatlers joprojām ir gandarīts par šo izvēli, jo E. Sprūdžs strādājot labi un godam izturējis priekšvēlēšanu cīņas. Kādā no tām viņš uz minūti «padarīja mēmu» arī ZZS premjera kandidātu Aivaru Lembergu no Ventspils domes. «Viņš pārstāv Ventspils iedzīvotājus, un man ar viņu ir jāstrādā tāpat kā ar visiem pārējiem, lai kādas būtu manas personīgās izjūtas,» tagad saka E. Sprūdžs. Arī A. Lembergs ir negaidīti saudzīgs, jo jaunais ministrs cenšoties, «vulgāri sakot, normāli iebraukt divās plašās nozarēs, kurās viņam nav ne teorētisku, ne praktisku priekšzināšanu, - vide un pašvaldības». Novērtējis priekšlikumu par plānošanas reģionu reorganizāciju kā «ļoti zaļu», A. Lembergs tomēr uzteica to, kas viņam jaunajā censonī patīk, - E. Sprūdžs vēlas palielināt pašvaldību lomu, radīt priekšnoteikumus, lai tās varētu apgūt vairāk Eiropas fondu naudas nākamajā plānošanas periodā. «Es nesteigtos ar kritisku vārdu paušanu. Cilvēks grib darīt labu. Ja tāds ir motīvs, no manas puses būtu nepieklājīgi prasīt jau pēc diviem mēnešiem, kad viņš ir knapi degunu apsildījis,» teica A. Lembergs, kurš uz ministru skatās cerīgi, ja vien viņam pietikšot pacietības un viņš nenobīšoties.

Ventspils pārstāvja attieksmi var saprast, jo kāpēc gan kritizēt ministru, no kura labvēlības arī atkarīga pilsētas izaugsme. VARAM bija viena no ministrijām, kuru pazaudēja ZZS. Zināms zaudējums tas bija arī cilvēkiem, kuriem savu interešu īstenošanā bija izveidojušies kontakti ar to. Neoficiāli dzirdēts, ka darbīgi ļaudis, kuriem ir ar šo jomu saistītas ieceres, netiekot raidīti projām. Grūtāk kaut ko lobēt esot Labklājības un Zemkopības ministrijā, kuras no ZZS pārņēma Vienotība. Uz jautājumu, vai pie E. Sprūdža nāk cilvēki, kas apmaiņā pret atbalstu ZRP vēlas saņemt palīdzību projektu īstenošanā, ministrs pēc pauzes teica: «Es tā ļoti konkrēti nevaru iedomāties. Pat tādi mājieni nav bijuši. Es tomēr esmu ideālists un tādā īstermiņa domāšanā nevaru piedalīties.»

Viens no pirmajiem priekšmetiem, ko viņš lūdzis nodrošināt kabinetā, bijusi tāfele, uz kuras teju katrā sarunā viņš zīmē shēmas. Nevar nepamanīt, ka gandrīz katrā no tām ministrs ik pa laikam kaut ko pasaka angliski. Tas tāpēc, ka arī domājot viņš angliski, jo šajā valodā daudz lasot. «Es gribētu izteikties skaistāk un precīzāk latviešu valodā, bet tad ir jālasa latviešu valodā daiļliteratūra, taču tam neatliek laika,» viņš piebilda. Ja par kaut ko citi E. Sprūdžu uzteica - tā bija prasme runāt un neapjukt, to varēja redzēt arī LTV 100. panta Preses klubā, ko viņš raksturoja kā pastaigu parkā, arī to vispirms pasakot angliski.

Uzdrīkstēšanos E. Sprūdžs skaidro ar atbildību, kas nāk līdzi no mājām, - triju bērnu ģimenē viņš bijis vecākais dēls un bieži atbildīgs par jaunākajiem brāļiem Robertu un Valteru. Ministra vecāki Uldis Sprūdžs un Dace Pachai, kura tagad kopā ar otro vīru dzīvo Dānijā, ir vijolnieki. Arī ministrs savā laikā spēlējis klavieres, klarneti un saksofonu. Maz stāstot par privāto dzīvi, E. Sprūdžs dzīvi komunicē sociālajos tīklos, tajā pašā laikā piemirst atbildēt uz viņam oficiāli sūtītām vēstulēm. «Ja citi saka, ka tev nav taisnība un tu to nevari izdarīt, tad zini, ka tu dari pareizi,» saka E. Sprūdžs. Šo viņa no angļu valodas pārtulkoto citātu var uztvert arī kā atbildi uz jautājumu, kā ministrs plāno izdarīt nodomāto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Edmunda Sprūdža iniciatīvas

Piedāvā likumprojektu par pašvaldību referendumiem, kas dotu tiesības rosināt vietējos referendumus par infrastruktūras objektu īstenošanu, attīstības stratēģiju, publiskajai apspriešanai nodotajiem jautājumiem, ja pašvaldība nav ņēmusi vērā tās rezultātus, kā arī par domes atlaišanu.

Aicina atteikties no idejas par vēlētām otrā līmeņa reģionālajām pašvaldībām un tā vietā nostiprināt plānošanas reģionus, paplašinot to kompetenci un attīstības padomē nodrošinot novadu un lielo pilsētu līdzsvarotu ietekmi. Piedāvā likvidēt Rīgas plānošanas reģionu, saglabājot tos Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē un Latgalē.

Ierosina paplašināt pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzi, paredzot iespējas tām noteikt vietējos nodokļus, kā arī saņemt daļu no uzņēmumu ienākuma nodokļa, lai ieinteresētu pašvaldības veicināt uzņēmējdarbības attīstību savā teritorijā.

Paziņo par lēmumu veidot ekspertu desantu jeb rīcības komandu, kas dotos uz Latgali un apzinātu reģiona problēmas. Ekspertu grupa ir izveidota Ginta Klāsona un Ivetas Maļinas-Tabūnes vadībā.

Valdībā ierosināja nomainīt no Zaļo un Zemnieku savienības mantoto ministrijas pārstāvi Rīgas brīvostas valdē Viesturu Silenieku ar ZRP biedri Ingu Antāni - ministri tam piekrita.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?